Vem blir USAs president? – Se odds för Presidentvalet i USA

I den här artikeln kommer vi att analysera oddsen för det amerikanska presidentvalet och ge en översikt över de två huvudkandidaterna som du kan satsa på inför valet i USA 2024.

Vi kommer även att undersöka hur oddsen för detta val påverkas och ge några tips på vad du bör hålla utkik efter om du vill satsa på denna händelse.

Om några månader, närmare bestämt den 5 november 2024, kommer de amerikanska väljarna att gå till valurnorna för att välja vem de vill ha som sin president de kommande fyra åren. Detta skapar stor spänning både i USA och över hela världen.

Naturligtvis erbjuder olika spelbolag odds på presidentvalet 2024 i USA. Stora spelbolag som Expekt ger dig möjlighet att satsa på vem som kommer att bli nästa amerikanska president.

Vem vinner presidentvalet i USA 2024?

Två olika partier kämpar om att vinna valet och presidentposten. Det ena partiet är Republikanerna och det andra partiet är Demokraterna.

Varje parti har officiellt valt en presidentkandidat som de anser är den bästa kandidaten för jobbet som USA:s president.

Republikanernas kandidat:

  • Donald Trump

Demokraternas kandidat:

  • Kamala Harris

Nedan följer odds från Expekt som visar oddsen för de valda presidentkandidaterna och vad oddsen är för att de ska bli utnämnda till USA:s nästa president. Baserat på oddsen från Expekt är det tydligt att de två presidentkandidaterna ligger nära varandra. Det finns dock en tendens att de ser Donald Trump som en svag favorit.

PresidentkandidatOddsSpelbolag
Donald Trump1.75Expekt
Kamala Harris2.10Expekt
Oddsen på spelbolagens hemsidor eller appar kan förändras över tid och justeras i takt med att vi närmar oss evenemanget.

Nedan kommer vi att fördjupa oss mer i de två främsta kandidaterna till att bli USA:s nästa president och förklara varför oddsen ser ut som de gör i detta amerikanska presidentval.

Donald Trump

Donald Trump är, som nämnt, en svag favorit att vinna presidentvalet i  USA 2024. Han var tidigare president under perioden 2016-2020, då han mot alla odds vann presidentvalet 2016 mot Hillary Clinton. Han förlorade sedan 2020 mot den nuvarande presidenten Joe Biden och ställer nu upp igen för Republikanerna som deras presidentkandidat. Eftersom en president får sitta högst två mandatperioder om fyra år vardera, har han fortfarande möjlighet att sitta en period till, trots att han redan varit president.

Hans tidigare erfarenheter som president kan ge honom en stor fördel gentemot sin motståndare Kamala Harris. Med sin förmåga att vända siffror, som han gjorde 2016, bör man aldrig räkna bort Donald Trump i ett presidentval.

Om Donald Trump vinner presidentvalet 2024 skulle han bli den andra personen i historien att sitta två separata mandatperioder. Det skedde en gång på 1800-talet då Grover Cleveland var president från 1885-1889 och sedan igen från 1893-1897.

Kamala Harris

Kamala Harris är nuvarande vicepresident i USA och har varit det sedan hon valdes 2020 av den nuvarande presidenten Joe Biden. Hennes väg till detta val är en helt annan än hennes motkandidat. Hon var inte tänkt att bli Demokraternas presidentkandidat, då Joe Biden ställde upp för omval som Demokraternas kandidat. På grund av dåliga opinionssiffror och oro över Bidens hälsa, både inom partiet och i medierna, valde han att dra tillbaka sin kandidatur och pekade kort därefter ut Kamala Harris som sin efterträdare.

Vid Demokraternas senaste kongress bekräftades och röstades hon fram som partiets nya presidentkandidat. Denna förändring har haft en positiv effekt i opinionsmätningarna och bland väljarna. Det har också påverkat oddsen för presidentvalet, där oddsen nu är jämnare mellan de två toppkandidaterna. I mitten av juli var Donald Trump en tydlig favorit att vinna valet. Kamala Harris måste nu på kort tid och med andra erfarenheter övertyga väljarna om att hon är USA:s nästa president. Om hon blir vald som nästa president kommer hon att skriva historia, då hon skulle bli den första kvinnliga presidenten i USA sedan ämbetet inrättades 1789.

Alternativa kandidater

Vissa spelbolag erbjuder även alternativa kandidater att satsa på, och dessa ger betydligt högre odds. Personer som Chase Oliver eller Jill Stein är exempel på alternativ som man kan satsa på hos Expekt.

Detta kan bero på att någon av de två huvudkandidaterna kan komma att ersättas under valkampanjen av olika anledningar, eller att det amerikanska folket helt enkelt väljer att inte rösta på någon av dem. Detta kan jämföras med hur Kamala Harris ersatte president Joe Biden under sommaren. En liknande situation skulle kunna inträffa om Donald Trump, hypotetiskt sett, inte kunde eller inte ville fortsätta som kandidat efter skottlossningen mot honom i juli i Pennsylvania. Som oddsen visar är sannolikheten för att någon annan än dessa två kandidater blir president mycket liten, eftersom båda presidentkandidaterna nu officiellt är utsedda av sina respektive partier.

Faktorer som påverkar oddsen för presidentvalet

Eftersom presidentvalet äger rum om några månader, kan många oförutsägbara faktorer uppstå. Däremot går det att förutse vissa händelser, incidenter eller information som kan påverka oddsen för de två kandidaterna under det amerikanska presidentvalet.

Som nämnt har förberedelserna inför valet redan bevittnat stora, dramatiska ögonblick, som är ovanliga så tidigt i en valkampanj. Detta inkluderar bland annat skottlossningen mot Republikanernas kandidat Donald Trump och att Demokraterna bytt ut sin sittande president Joe Biden som kandidat mot den nuvarande vicepresidenten Kamala Harris.

Båda dessa händelser har faktiskt på olika sätt haft en positiv inverkan på deras respektive odds, enligt olika opinionsmätningar.

Utvecklingen av den amerikanska ekonomin är dessutom ett centralt ämne som kan påverka oddsen för de två huvudkandidaterna. Om en rapport eller ny information om ekonomin, vare sig den är positiv eller negativ, offentliggörs, skulle detta påverka oddsen för valet.

Exempel på ekonomiska faktorer som kan förändra oddsen om ny information framkommer är:

  • Arbetslösheten i USA
  • Inflationstakten i USA
  • Exporten av amerikanska varor
  • Ojämlikheten i det amerikanska samhället

Andra faktorer som kan påverka oddsen i presidentvalet 2024 kan också vara resultaten från de senaste valen 2016 och 2020.

Donald Trump lyckades i presidentvalet 2016 vända ett tydligt underläge i opinionsmätningarna och hos spelbolagen till en seger mot Hillary Clinton. Även i valet 2020 låg Trump bra till hos spelbolagen för att återvinna presidentposten, men detta momentum förändrades helt under valdagen, och Joe Biden vann till slut valet, vilket kom som en viss överraskning.

Förutom ekonomiska förhållanden och tidigare historiska val listas här andra viktiga händelser som kan påverka oddsen för de två kandidaterna i presidentvalet 2024:

  • Opinionsmätningar från stora amerikanska tidningar
  • Deras prestationer i de stora TV-debatterna mot varandra
  • Effekten av deras valkampanjer och slogans i USA
  • Vilka i den amerikanska eliten som offentligt stödjer dem

Hur spelar man på presidentvalet odds?

  1. Hitta spelbolag som exempel Expekt

    Hitta det amerikanska presidentvalet hos ett spelbolag som till exempel Expekt. Oddsen för presidentvalet finns under kategorin ”Politik” hos Expekt.Hitta det amerikanska presidentvalet hos ett spelbolag som till exempel Expekt. Oddsen för presidentvalet finns under kategorin ”Politik” hos Expekt.

  2. Se och jämför odds

    Få en överblick över vilka odds spelbolaget erbjuder.

  3. Välj den du tror vinner

    Välj till exempel vem du tror blir USA:s nästa president.

  4. Välj din insättning

    Ange ditt insatsbelopp och satsa på att XX blir nästa amerikanska president 2024.

  5. Bekräfta

    Bekräfta ditt spel

Om ditt spel går in, kommer din vinst att betalas ut till ditt spelkonto efter att alla röster har räknats och resultatet bekräftats efter valet den 5 november 2024.

100% bonus upp till 1 500 kr

  • Ett riktigt förmånligt välkomsterbjudande
  • Simpel och lättnavigerad hemsida
  • Stort utbud av både oddsmarknader och spelobjekt

Spelbolag med odds på USA-valet

Många olika spelbolag erbjuder politisk betting, inklusive odds på det amerikanska presidentvalet 2024.

Alla spelbolag erbjuder möjligheten att satsa på vem som vinner själva valet, men vissa, som Expekt, erbjuder fler olika utfall än bara vinnaren, såsom specifika händelser under valprocessen.

Om du vill satsa på presidentvalet rekommenderas följande strategi för att öka dina vinstchanser:

  • Mediebevakning: Följ noga de amerikanska mediernas rapportering om valet. Var särskilt uppmärksam på opinionsundersökningarna när valdagen närmar sig.
  • TV-debatter: Håll koll på när de stora TV-debatterna äger rum. Dessa ger en inblick i hur kandidaterna presterar under press och visar vem som har övertaget över sin motståndare.
  • Oddsändringar: Följ förändringarna i odds hos de olika spelbolagen. Stora svängningar kan indikera förändringar i kandidaternas chanser.
  • Valdagen: Kom ihåg att vinnaren av valet inte fastställs förrän den 5 november 2024, och historiskt sett har mycket kunnat förändras på själva valdagen, som i både 2016 och 2020.
  • Objektiv strategi: Basera inte din satsning på dina egna politiska åsikter, utan på den information du har samlat in.

Här är några av de bästa spelbolagen för att satsa på valet i USA 2024

Snabblänkar Egenskaper Välkomstbonus Hämta erbjudande
1. 4.9/5 Recension
  • Ett riktigt förmånligt välkomsterbjudande
  • Simpel och lättnavigerad hemsida
  • Stort utbud av både oddsmarknader och spelobjekt

100% bonus upp till 1 500 kr

Hämta bonus Ytterligare villkor: Välkomsterbjudandet är giltigt för endast nya spelare bosatta i Sverige och som registrerar sig från och med den 6 juli 2023 och valt välkomsterbjudandet för casino. Minsta insättningen 100 kr. Spelaren har 60 dagar från registrering att aktivera sin välkomstbonus och inkluderade gratisspins. När första insättningen är gjort måste spelaren omsätta summan av sin insättning 20x innan spelaren kan hämta en 100% bonus upp till 1 500 kr samt upp till 30 gratisspins på Gates of Olympus.
2. 4.4/5 Recension
  • Stort spelutbud inom betting
  • Bonus utan omsättningskrav
  • Nytt spelbolag på marknaden

Gratisspel för 120SEK

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor.
3. 3.7/5 Recension
  • 100 SEK gratisspel
  • Stort utbud av odds
  • Bra bonus för sportspel

100 SEK gratisspel

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor.
4. 4.4/5 Recension
  • Bra odds
  • LeoAlerts - få notiser om oddsförändringar
  • Väldigt bra app för mobilen

100 SEK gratisspel

Hämta bonus 18+ år – Regler & villkor gäller, Stodlinjen.se, Spelpaus.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 2020-12-22. Min. Insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor.
5. 4.2/5 Recension
  • Enorm sportsbook
  • Lättnavigerat
  • Enkelt att komma igång

100 kr gratisspel på sport

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här.

Hur fungerar presidentvalet i USA?

Det amerikanska presidentvalet har ägt rum vart fjärde år sedan det första valet 1789. Alla amerikanska medborgare över 18 år har rätt att rösta, med vissa undantag beroende på delstatslagar.

Valet hålls den första tisdagen efter den första måndagen i november, vilket innebär att presidentvalet 2024 kommer att äga rum den 5 november 2024.

För att vinna valet måste en kandidat få majoriteten av de 538 elektorsrösterna i elektorskollegiet, vilket innebär att kandidaten behöver minst 270 elektorsröster för att bli president.

Hur fungerar rösträkningen i olika delstater?

Till skillnad från många andra val avgörs det amerikanska presidentvalet inte enbart av antalet röster. I stället använder USA ett system med elektorer. Varje delstat tilldelas ett visst antal elektorer baserat på dess folkmängd. I de flesta delstater vinner den kandidat som får flest röster i delstaten alla elektorsröster från den delstaten, med undantag för Maine och Nebraska, där elektorsrösterna fördelas proportionellt.

Kalifornien, som har den största befolkningen, har till exempel 55 elektorer, medan en liten stat som Alaska endast har 3 elektorer. Vem som blir president beror på vilken kandidat som får flest elektorsröster, vilket innebär att en kandidat kan vinna presidentvalet utan att ha flest röster på nationell nivå, som det hände med George W. Bush 2000 och Donald Trump 2016.

Hur fungerar valet till representanthuset?

Valet till representanthuset äger rum samtidigt som presidentvalet och omfattar alla 435 kongressdistrikt. Väljarna i varje distrikt röstar fram en representant som ska sitta i representanthuset i två år. Systemet är baserat på ”first-past-the-post”, vilket innebär att den kandidat som får flest röster i ett distrikt vinner, även om kandidaten inte får en majoritet av rösterna.

Distrikten är indelade efter befolkningstal, och efter varje folkräkning, som sker vart tionde år, kan distriktsgränserna ändras genom en process som kallas ”redistricting.”

För mer information om det amerikanska valet 2024 kan du läsa vidare hos Expekt. Där finns detaljer och uppdateringar om hur du kan följa valet den 5 november 2024.

Vanliga frågor om presidentvalet (FAQs)

Kan man spela på alternativa kandidater?

Ja, det kan man. Vissa spelbolag, såsom Expekt, erbjuder höga odds för alternativa kandidater som spelalternativ.

Vilka faktorer påverkar oddsen mest?

Olika och viktiga faktorer kommer att påverka oddsen för presidentvalet 2024. Bland dessa faktorer finns opinionsundersökningar från stora amerikanska tidningar, kandidaternas prestationer under de stora tv-debatterna, samt effekten och mottagandet av deras valkampanjer och slogans i USA. Även vilka i den amerikanska eliten som offentligt stödjer kandidaterna spelar en roll.

Vem är Republikanernas presidentkandidat?

Presidentkandidaten från Republikanerna är den tidigare presidenten Donald Trump. Donald Trump är 78 år gammal och var president från 2016 till 2020. Detta är tredje gången han har blivit utnämnd som presidentkandidat för Republikanerna.

Hur ofta ändras oddsen?

Oddsen förändras ofta hos spelbolagen. Detta kan bero på att många spelar på utfallen löpande, förändringar i opinionsundersökningarna eller olika händelser, nyheter och information som kan påverka väljarnas ställningstagande.

Vem är Demokraternas presidentkandidat 2024?

Demokraternas presidentkandidat är 59-åriga Kamala Harris. Hon är nuvarande vice president och blev utnämnd som partiets kandidat när Joe Biden valde att dra sig ur som Demokraternas presidentkandidat i juli 2024.

Hur väljer Republikanerna och Demokraterna sina kandidater?

Republikanerna och Demokraterna väljer sina kandidater genom primärval och caucuses i varje delstat. Delegater tilldelas baserat på resultaten från dessa val, och de röstar sedan på partiets konvent. Kandidaten med flest delegater vinner nomineringen. Processen avslutas vid partiets nationella konvent, där den officiella kandidaten bekräftas.

Om Jessika

Jessika är en framstående expert inom sport, med en bred erfarenhet som redaktör för tvmatchen.nu. Jessika har en djup förståelse för bettingtrender, och är därför en tillförlitlig röst inom branschen.