Foto: AFP

Inför NBA-säsongen – Vilka är favoriter?

Kanske inte den största av de amerikanska proffsidrotterna i Sverige sett till intresse. Men hemma i USA är det annorlunda. NBA-basketen är i den absoluta toppen av hierarkien sett till intresse och när man tittar på spelarnas löner. Som ofta är en bra spegling av hur stort intresse en sport tilldrar sig. Tittar man på topplistorna över världens bäst betalda idrottsmän hade det varit inte mindre än tre basketspelare i topp om det inte varit för saudiska och qatariska pengar som kanske speglar lokal rikedom snarare än intresse för sporten.

NBA-säsongen sparkar igång natten mellan tisdag och onsdag och sen är det full fart i stort sett varje natt under många månader framöver. På helgerna dessutom en del matcher på bästa sändningstid för oss här i Sverige. NBA sänds, precis som de senaste åren, via stream på TV4 Play och i TV i TV4;s olika kanaler.

Hur ser det då ut i år?

Vi tittar till spelbolagens odds och översätter oddsen till sannolikhet att lagen ska vinna NBA-titeln 2024/2025. Och vi går sen igenom de 11 mest sannolika vinnarna.

11, Golden State Warriors – 2% chans

Nu är storhetstiden kanske över för ett av de riktigt stora lagen, kanske det största, i NBA under 2000-talet.

Coach Steve Kerr, som en gång var en av Michael Jordans medhjälpare i Chicago Bulls, coachar fortfarande laget. Och en av hela ligans största stjärnor, tillika tidernas bästa skytt, Stephen Curry finns kvar.

Men sen är det inte så mycket mer. För några år sen lämnade Kevin Durant och till den här säsongen har också Klay Thompson lämnat.

Warriors lär inte vara ofarliga, men kanske lite gamla, och det blir svårt att utmana i år.

10, Los Angeles Lakers – 2% chans

Lakers har de senaste åren hamnat i lite av ett mellanläge och förklaringen är kanske så enkel som att man lyckats behålla tidernas, eller tidernas näst bästa, beroende på vem man frågar, spelare Lebron James.

Så länge James varit kvar har inte en större ombyggnad varit till att tänka på, men man har heller inte lyckats få till det där laget runt James för att riktigt kunna utmana.

Även i år ser bredden i Lakers sådär ut, och det kommer krävas trolleri för att få till just den bredd som behövs för att vinna ett mästerskap.

Det mest intressanta nyförvärvet till den här säsongen sitter på tränarbänken. J.J Redick, fram till för några år sen en av de bästa skyttarna i ligan. Sen dess en av de bästa expertkommentatorerna. Nu kliver han direkt in som coach i ligans kanske mest klassiska lag.

En sak som kan störa, eller vem vet, höja Lakers till i år är att Lebron James son, Bronny James, finns med i laget. Enligt de allra flesta är han där på grund av Lebrons önskan om att någon gång få spela med sin son snarare än Bronnys basketmässiga kunskaper.

Vad gäller stjärnor finns också Anthony Davis kvar i laget men som sagt, bredden är problemet i Lakers även i år.

9, Phoenix Suns – 3% chans

Stjärnglansen är där även i Suns, men man har inte alls gått det att fungera i slutspelet de senaste åren.

Devin Booker och Kevin Durant är två av ligans absolut bästa poänggörare. Under den förra säsongen adderade man också Bradley Beal, även han normalt en av de främsta poänggörarna.

Möjligen är detta Suns problem. Framåt är det fantastiskt, men när det vankas slutspel kan man även behöva försvara sig.

8, Milwaukee Bucks – 5% chans

Bucks vann för ett par år sen efter att då ha varit ligans bästa lag under en tid.

Det har sen dess pratats en hel del om att en av basketens absolut största, Giannis Antetokounmpo skulle vara på väg bort från laget men när säsongen nu startar finns han återigen på plats.

Med möjligen något sämre uppbackning än vanligt även om Damian Lillard också han finns i uppställning som en andra riktig superstjärna.

7, Dallas Mavericks – 6% chans

En riktig bubblare de senaste åren har varit Mavericks med den givna superstjärnan Luka Doncic. Doncic som är en bit över två meter lång, väger en bit över 100 kilo, men ändå är den kanske bästa i hela ligan på att behandla bollen och hitta vägar som ingen annan. Knappast så atletisk som sina amerikanska superstjärnekollegor men få kan läsa en basketplan som slovenen Doncic kan.

Han har bollen nästan hela tiden, Doncic, och tar väldigt mycket plats. Men han behöver ändå förstås hjälp för att Mavs ska lyckas.

Kyrie Irving finns även den här säsongen med som en andra superstjärna i uppställningen. Noteras ska också att en av de senaste dryga 10 årens absolut bästa skyttar, Klay Thompson, flyttat hit från Golden State Warriors inför den här säsongen. Thompson som var borta en hel säsong med skada för ett par år sen har inte varit samma spelare sen återkomsten. Kan han tända till här så börjar det se riktigt intressant ut för Mavericks.

I övrigt en hel del stabila NBA-spelare men kanske att bredden lite grann saknas just nu i alla fall för att Mavs ska gå hela vägen.

6, Minnesota Timberwolves – 6% chans

Generellt egentligen ett av de mest misslyckade lagen i NBA under 2000-talet men som draftsystemet är uppbyggt. Är man tillräckligt dålig tillräckligt länge så får man till slut ofta till det. Som nu är fallet för Wolves, trots att man faktiskt har ett helt gäng misslyckade draftval bakom sig de senaste 10 åren. Ett flertal spelare som valts som etta eller tvåa av Wolves finns inte längre kvar i laget. Någon finns inte ens kvar i ligan.

Men man har träffat rätt också. Som med Anthony Edwards, ett av ligans riktiga spänstfenomen och numera också en av ligans bästa spelare.

Högst överraskande bytte man inför säsongen bort sin superstjärna under många år, Karl-Anthony Towns till New York Knicks och fick istället bland annat Julius Randle. Möjligen inte en uppgradering, men det återstår att se.

I uppställningen finns också en av ligans absolut bästa försvarsspelare, Rudy Gobert som mäter runt 215 cm över havet. Gobert som har den lilla egenheten att han har lite svårt att peta i straffkasten i korgen och därmed kan vara en fara att ha inne när det verkligen gäller i slutet av matcherna.

5, Denver Nuggets – 7% chans

Mästare för två år sen, Nuggets och man har sen dess lyckats behålla sina spelare i stora drag men ändå inte alls lika heta nu i snacket om NBA-titeln.

Nikola Jokic, världens bästa spelare totalt sett de senaste åren, finns dock kvar och Nuggets står också i stor utsträckning och faller med Jokic. Kanske lite för mycket.

Till den här säsongen har man lagt till Russell Westbrook i uppställningen. Westbrook som för ett antal år sen var hela NBA:s bästa poängplockare men som sen dess mest blivit en belastning för sina lag i och med sin skyhöga lön. Hans nivå har också sjunkit kraftigt på senare år. Enligt Nuggets dock tydligen en chans värd att ta, nu till en lägre lön dessutom. För om Westbrook hittar rätt, då kan han vara snudd på ostoppbar i sina attacker mot korgen.

4, Philadelphia 76ers – 9% chans

76ers har tillhört toppen i flera år nu utan att riktigt få till det. Kan i år bli deras år? Vissa saker talar faktiskt för det.

Som att Joel Embiid, som ägnat sommaren åt att försöka bestämma sig för vilket land han skulle spela OS. Det blev USA, och guld. Något som arrangörslandet Frankrike som var alternativet inte var så glada över. Centern Embiid, närmare 215 cm lång men med en bolltalang utöver det vanliga är en av ligans absolut bästa spelare.

I övrigt väldigt många veteraner i 76ers där ett helt gäng av dem varit uppe som riktiga superstjärnor, men som nu kanske är på väg lite neråt. Som Andre Drummond, Kyle Lowry och spelaren man lagt till inför den här säsongen, Paul George som kanske inte heller är på väg utför. George borde vara ett riktigt bra komplement till Embiid.

3, New York Knicks – 11% chans

Jodå, du ser rätt. Knicks tillhör i år de absoluta favoriterna till att vinna NBA-titeln. Något man senast lyckades med för 51 år sen, 1973.

Varför tillhör man då favoriterna?

Jo, för att man de senaste åren verkligen skapat ett lag snarare än att som tidigare konstant köpt in stjärnor där det viktigaste kanske varit namnet på dem snarare än att de passade in i laget.

Jalen Brunson, en av de längdmässigt minsta av alla superstjärnor i NBA leder laget sen tidigare och till den här säsongen tillkommer Karl-Anthony Towns, centern som hämtats från Wolves.

Det är tydligt att Knicks i år verkligen går för titeln, och kanske är beredd att offra lite av framtiden för att lyckas med det.

2, Oklahoma City Thunder – 14% chans

På tal om lagbyggen. Några av basketens riktigt stora stjärnor har genom åren gått genom just Thunder. Russell Westbrook, James Harden, och Kevin Durant. Alla startade de i Thunder och indirekt är det också de som nu ligger bakom det fantastiska lagbygge som i år gör Thunder till andrahandsfavorit till NBA-titeln.

För de spelare som Thunder har idag. Många av dem kommer indirekt från de trejder som Thunder genomförde för ett antal år sen där de bytte bort sina storstjärnor, och istället fick massor av draftval.

Draftval som de omsatt på ett mycket bra sätt. Senast den 215 cm långe Chet Holmgren som valdes som nummer två i draften 2022 och som nu är en av nyckelspelarna i Thunder, trots att han hunnit med att missa en hel säsong med skada.

Den allra största stjärnan i laget är dock Shai Gilgeous-Alexander, en spelare som verkligen symboliserar Thunder med att vara precis lika bra framåt som bakåt.

Till den här säsongen har man också adderat Alex Caruso, lagspelarnas lagspelare och återstår bara att se om Thunder är bra nog i slutspelet i år. För den där ultimata stjärnglansen, den kanske man saknar, men det behöver inte nödvändigtvis vara negativt.

1, Boston Celtics – 25% chans

Det är jämnt om NBA-titeln i år med ett stort undantag. Boston Celtics är skyhög favorit till att uppreda det man gjorde i våras, nämligen att ta hem NBA-titeln. Detta är alltså den regerande mästaren.

Förklaringen är ganska enkel. Det arbete med beslut gällande trejder och draftval som man gjort de senaste 5-10 åren har varit så nära perfektion man kan komma. Tittar man på stjärnorna i Celtics så är de i allmänhet faktiskt inte valda bland de tre första i respektive draft, men man har ändå fått dessa spelare att växa ut till några av NBA:s bästa spelare.

Ovanpå detta har man de senaste åren gjort några riktigt smarta affärer, bland annat när man knöt till sig Kristaps Porzingis, över 220 cm lång, en av ligans längsta spelare, men också med basketkunskaper utöver det vanliga. Numera också en bra försvarsspelare. Ofta skadad, Porzingis, men när han väl kan spela tillför han den där sista lilla toppspelaren som blir tungan på vågen. För Celtics övriga stjärnor Jayson Tatum och Jaylen Brown, med Derrick White och Jrue Holiday som halvstjärnor så att säga. Det är inte minsta snack om att Celtics har NBA:s bästa lag i år sett till spelarna. Men gör det nödvändigtvis att man vinner? Det återstår att se.