Foto: AFP

Klen sportvecka – Ge dart chansen

Vi ska kanske inte vara alldeles för negativa. Vi har en SHL-match ikväll. Imorgon och på onsdag är det också en del hockey. Innan fotbollen startar om från och med torsdag medan vi får vänta till på fredag innan det är dags för Sveriges match borta mot Slovakien.

Så, vad hittar vi på den här veckan?

Jag skulle faktiskt vilja komma med ett tips.

Men innan dess. Vill du komma med ett tips om vilken sport vi ska lista här på TVmatchen? Missar vi något? Har vi för mycket av något? Bara att höra av dig direkt till mig i så fall på [email protected]. Jag kan inte lova att vi kastar in det du vill ha på direkten, men vi vill utveckla oss.

Nu dock, till mitt ämne.

Jag gillar ärligt talat så nära på all sport som man kan tänka sig. Visst har jag mina favoriter, men det finns inte mycket som jag förkastar. Jag kanske är en dålig måttstock med andra ord. Jag är inte så svårflörtad. Men fortfarande, jag tror det fortfarande är många som ännu inte upptäckt dart som TV-sport. Många har sannerligen upptäckt den redan. Särskilt runt nyår då VM spelas. Det var också där jag hittade sporten, och det är så jag framför allt tittar. Men som sagt, nu, under en klen sportvecka. Jag skulle vilja dela ut tipset. Ge darten chansen.

Varför ska man då göra det? Varför ska man titta på dart?

Dart är känslor

Sport är känslor. Vi minns pandemin. Eller ja, jag minns den. Jag minns hur man först trodde att man skulle bli helt utan sport länge. Jag minns känslan när sporten började smyga in igen men utan publik. Man var glad för det, men som man saknade publiken. För känslan uteblev. Innan publiken sen kom tillbaka, på ett annat, mycket snabbare och bättre sätt, än vad åtminstone jag trodde.

Dart var faktiskt en av de första sporterna som började komma igång under pandemin. För det krävdes bara två spelare och en kamera i ett rum för att ha något att sända.

Men det där, två spelare i ett rum, det är den totala motsatsen till vad dart är.

För jag ska vara helt ärlig. Nu trampar jag säkert en del dartfanatiker på tårna här. Men själva sporten, själva kastandet. Lite enformigt är det. Och det hade inte funkar särskilt bra om det inte var för det fantastiska runtomkring det hela. Känslorna runt det hela.

För att följa en av de stora darttävlingarna är som att kliva in i precis den värld som man som 40-åring, med ett knippe barn, aldrig får vara med i längre. Man får dessutom göra det helt utan den obligatoriska huvudvärken, stöket att ta sig hem, men framför allt, i en bekväm position i soffan.

För mig är sport en fest. Inte alltid bokstavligen. Oftast bara, kan man kalla det bildligt kanske. Sporten är ljuspunkten, festen, i vardagen, eller ja, livet i allmänhet. Helgerna hade inte heller direkt varit roliga utan sport.

Dart däremot, där är festen bokstavligen.

Publiken är halva sporten

Det är något alldeles extra. Man rycks med. Av att se folk i publiken vara utklädda till kräftor, super marios, darttavlor, pandor, avokados, ja, det mesta. Av att som på beställning här ett gem avgjorts ställer sig i stort sett samtliga i publiken upp och sjunger med i den låt som alltid spelas vid det tillfället. Av att se idrottsmän som…låt oss säga att kanske inte alla satt längst bak i klassrummet och kastade suddgummin på varandra, men som plötsligt kastats in ett sammanhang där det är superhjältar.

För mig är dart lite av rättvisans idrott. I de flesta andra idrotter, där är toppnamnen liksom frammejslade under många år. De vet från tidig ålder att de kommer bli superstjärnor och de uppför sig därefter. Dart däremot, där är det som att det är grannen, den avlägsna släktningen, eller till och med man själv som bara kastats in och blivit superstjärna.

Sen ska man inte missta sig. Dartspelarna tränar nog minst lika många timmar som många andra toppidrottsmän. Det är bara det att de kanske inte är de typiska idrottsmännen, utan de har tagit en lite annan väg mot att bli superhjältar, och jag tycker som sagt det är otroligt charmigt.

Sen så, givetvis. Har du en darttavla i källaren kanske? I uterummet? Någon annanstans? Du har säkert provat på.

Prova själv – Det är svårt

Spelarna i World Grand Prix, som startar idag, har inte riktigt, men inte långt ifrån 100 poäng i snitt på tre pilar. Det motsvarar en pil i det minimala fältet i mitten av tjugan. Och de andra två inom tjugan, men inte i det lilla fältet. I snitt alltså. Prova.

Lägg därtill att det är ganska enkelt att imponeras av spelarna även på andra sätt.

Alla vi som hållit på med idrott i yngre dagar vet hur man kan påverkas av nervositet. Det kan dartspelarna också göra, men de får inte göra det, för då är det helt kört. Att se dem prestera i pressade situationer, det är minst sagt imponerande.

Så, känner du dig redo att prova på att titta på lite dart ikväll kanske?

World Grand Prix sänds hela veckan på Viaplay och alla tider finns givetvis i vår matchlista här på TVmatchen.