europa conference league trophy (Photo by Aris MESSINIS / AFP)

Kval till Conference League: BK Häcken mot Heidenheim

Under veckan som gick inleddes kvalet till UEFA Conference League 2024/25 och en av två svenska klubbar som är kvar i tävlingen är BK Häcken. Deras playoff spelas mot FC Heidenheim från Tyskland. 

FC Heidenheim slutade åtta i Bundesliga under fjolårssäsongen och visade att man besitter en väldig skicklighet när lägena gavs. Även om Häcken styrde spelet var det gästerna som avgick med segern. 

Förlusten med 2-1 gör att BK Häcken har ett tufft utgångsläge inför returen i Tyskland. Det kommer att krävas en seger och för att det ska bli verklighet behöver laget nå upp i en nivå som vi endast har sett ett fåtal tillfällen under den här säsongen. 


Heidenheim vs BK Häcken

Match: Heidenheim – BK Häcken
Avspark: 20:30, torsdag 29 augusti 2024
Spelplats: Voith-Arena, Heidenheim 
TV-kanal: Sportbladet Play 

Detta är första gången som hemmalaget Heidenheim spelar i Europa och nu är man ett stort steg närmare att spela i Conference League under hösten. På hemmaplan skulle ett oavgjort resultat eller bättre innebära avancemang.

Det är minst sagt ett Heidenheim i form. Laget har elva raka segrar och 14 raka matcher utan förlust i olika sammanhang. När Bundesliga inleddes under helgen som gick vann man borta mot nykomlingen St. Pauli med 2-0. 

Vardagen är inte lika bekymmersfri för BK Häcken som har halkat efter rejält i Allsvenskan och får kämpa för att nå en Europaplats till nästa säsong. Under söndagen blev det ett nytt poängtapp hemma mot IFK Värnamo.

I hemmamatchen mot Heidenheim hade BK Häcken ett större bollinnehav, fler avslut, fler skott på mål och fler hörnor. Trots ett drömmål av Mikkel Rygaard fick laget se sig besegrade med 2-1. 

FC Heidenheim potentiell startelva

Muller – Traore, Mainka, Gimber, Fohrenbach – Maloney – Breunig, Beck, Wanner, Scienza, Pieringer.

Leo Scienza är ny för säsongen och gjorde 24 poäng i Bundesliga III under fjolårssäsongen. Han blev målskytt i mötet på Bravida Arena och efter 60 minuter mot St Pauli talar det mesta för att han startar även i returen mot Häcken. 

BK Häcken potentiell startelva

Abrahamsson – Lindahl, Hovland, Lode, Lundqvist – Rygaard, Gustafsson, Amane – Layouni, Hrstic, Inoussa.

BK Häcken roterade en del mot IFK Värnamo vilket straffade sig. Mikkel Rygaard fick hoppa in men kunde inte bidra till tre poäng för Häcken. Han kommer att starta borta mot Heidenheim och är den spelare som har bäst högstanivå

Heidenheim potentiell startelva

Muller – Traore, Mainka, Gimber, Fohrenbach – Maloney – Breunig, Beck, Wanner, Scienza, Pieringer.

FC Heidenheim ställde upp med ovan elva i cupmatchen mot Villingen under helgen som gick och fick en tävlingsmatch i benen inför matchen mot BK Häcken. Vi håller framför allt koll på nummer 10, Paul Wanner, som är inlånad från Bayern München och en oerhört stor talang. 

Så spelas UEFA Conference League 2024/25

Conference League är en av tre europeiska klubblagsturneringar i fotboll och den senaste i samlingen. Inför säsongen 2024/25 har format dock gjorts om och nu spelas turneringen med en ligafas istället för ett gruppspel. 

Om BK Häcken går vidare från play off kommer man att lottas mot sex motståndare, med tre matcher på hemmaplan och tre på bortaplan. Det gäller att samla så många poäng som möjligt för således få en så bra ligaplacering som möjligt. 

Vem vinner den andra matchen i Heidenheim mot Häcken? 

FC Heidenheim är favoriter inför returen mot BK Häcken på hemmaplan. Laget ser stabila ut och har som sagt elva raka segrar. Även om ett par av matcherna är mot amatörmotstånd i träningsmatcher är det en stark svit.

Häcken blandar och ger. I sina bästa stunder är det ett lag som absolut ska kunna hota FC Heidenheim. Frågan är i vilket skick gästerna är, med matchen mot IFK Värnamo i åtanke?

Vi tror att Heidenheim gör jobbet, precis som oddsen vittnar om. Med det sagt ska BK Häcken inte ses utan chans och skulle laget få in det första målet kan det bli en intressant afton i Tyskland.

Titta på Heidenheim – BK Häcken stream

Du hittar en Heidenheim – Häcken stream med svensk kommentator via Sportbladet och deras tjänst Sportbladet Play. Man har sänt alla kvalmatcher för de svenska lagen i Europa League och Conference League så här långt.

För att följa matchen behöver du en prenumeration hos Sportbladet. Den tecknar du på minst en månad. Utöver mötet mellan FC Heidenheim och BK Häcken kommer du även kunna se Djurgårdens match mot Maribor samt Elfsborgs kvalmatch i Europa League mot norska Molde. 


FAQ 

Finns det en Heidenheim Häcken stream?

Ja, om du tecknar en prenumeration hos Sportbladet kan du se Häckens kvalmatch i din dator eller på mobila enheter. 

Kan jag se Heidenheim mot Häcken på TV?

Nej, ingen svensk TV-kanal sänder torsdagens match mellan lagen. 

Vilka är oddsfavoriter i Heidenheim mot Häcken?

FC Heidenheim har ett ganska tydligt favoritskap för att vinna matchen under torsdagen. Oddsen på att det blir tyskarna som avancerar till ligafasen i Conference League är ännu lägre.