Nya UEFA Europa League regler för 2024/2025
De europeiska klubblagsturneringarna har genomgått en stor förändring inför 2024/25 års säsong. Nya Europa League regler innebär fler deltagande klubbar, fler matcher och ett annat upplägg för slutspelet.
Från att tidigare bestått av 32 klubbar kommer Europa League 2024/25 att inledas med 36 klubbar som går in i en ligafas. Istället för ett traditionellt gruppspel slåss nu samtliga klubbar i turneringen mot varandra i en stor tabell.
Till skillnad från tidigare kommer varje lag att spela åtta matcher, dessutom mot åtta olika motståndare. Huruvida man går till slutspel avgörs utifrån hur många poäng laget spelar in, samt hur konkurrenterna presterar.
När vi närmar oss slutspelet kommer placeringen i tabellen avgöra huruvida ett lag går direkt till slutspel, får spela ett ovisst playoff eller har spelat färdigt för den här gången.
Förändringarna slogs fast under 2022 och 2024/25 är den första säsongen med det nya formatet och reglerna som följer med.
- Antalet lag utökas från 32 till 36
- Varje lag spelar åtta matcher, mot tidigare sex matcher
- Åtta olika motståndare väntar i ligafasen
- Ligafasen har ersatt det tidigare gruppspelet
Expansion av Europa League
Från tidigare upplagor av Europa League är vi vana vid att 32 lag går in i turneringen och att åtta klubbar ansluter från Champions League inför slutspelet. Båda dessa punkter har förändrats med nya Europa League-regler 2024/25.
Istället är det 36 klubbar som inleder ligafasen i turneringen. Av dessa hämtas de allra flesta från det kvalspel som föranleder turneringen, medan ett par klubbar från större fotbollsnationer är direktkvalificerade.
Den stora förändringen med fler klubbar blir att turneringen bjuder på fler matcher. Att varje deltagande klubb får spela åtta matcher i ligafasen innebär att vi först i slutet av januari 2025 vet vilka klubbar som går vidare till slutspel.
Det nya Europa League-formatet
UEFA introducerar en schweizisk modell till Europa League 2024/25. Det innebär att man slopar gruppspelet som tidigare har utgjort den första halvan av turneringen och ersätter det med den tidigare nämnda ligafasen.
Modellen grundar sig i att lagen är en del av en stor tabell, som fungerar precis som vanligt med poäng som avgör var i tabellen som lagen hamnar. Däremot kommer alla lag inte att möta varandra under turneringens gång.
Alla 36 lag som är en del av Europa League 2024/25 kämpar mot varandra i tabellen. Istället för ett gruppspel som har varit fallet tidigare avgör positionen i tabellen huruvida ett lag går vidare, får spela playoff eller får lämna turneringar.
Ändringarna i lottningen
Till 2024/25 års säsong har UEFA Champions League och Europa League antagit samma format för lottningen till turneringen. Nio lag tar plats i varje pott och det finns totalt fyra potter som lagen hämtas från.
Vilken pott ett lag ingår i spelar något mindre roll än med det tidigare formatet. Oavsett om du ingår i pott 1, 2, 3 eller 4 kommer lagen att få möta två lag från varje pott. Det bäddar för flera möten mellan de största klubbarna i turneringen.
En till stor del automatiserad lottningsprocess avgör vilka åtta motståndare varje klubb får. Från varje pott kommer klubbarna lottas till att möta ett lag på hemmaplan och ett på bortaplan, med totalt fyra hemmamatcher och fyra bortamatcher som resultat.
Det finns som tidigare ingen möjlighet att möta ett lag från samma fotbollsnation i ligafasen. Däremot kan man lottas att spela mot upp till två lag från en annan fotbollsnation.
Ett lag från England kan inte lottas att spela mot ett annat lag från England, däremot att möta två lag från Spanien. Lagen från Spanien kommer i sin tur inte att spela mot varandra i ligafasen utan har sina egna unika lottningar.
- Varje klubb får möta två lag från varje pott
- En match per pott spelas på hemmaplan respektive bortaplan
- Lag från samma nationer kan inte lottas mot varandra
- Varje deltagande klubb får en unik lottning
Så ser ligafasen och spelschemat ut
Åtta matcher i ligafasen i Europa League 2024/25 innebär två matcher mer än i tidigare format. Med det har den inledande delen av turneringen utökats från att pågå mellan september och december till att idag fortsätta in i januari 2025.
Alla lag är garanterade fyra hemmamatcher och fyra bortamatcher under ligafasen. Alla åtta matcher som man spelar under ligafasen är mot olika motståndare och det kommer inte att bli två matcher mot samma lag som det har varit tidigare.
Varje klubb har alltså ett unikt spelschema. Att Lag 1 spelar mot Lag 2 och Lag 3 är ingen garanti för att Lag 2 och Lag 3 kommer att spela mot varandra, och vice versa.
Slutspelet i Europa League
Om en klubb vill vara garanterad slutspel i Europa League gäller det att sluta på plats 1-8. Det innebär att man hoppar över det första steget efter ligafasen och kan börja förbereda sig för de kommande åttondelsfinalerna.
För lag 9-24 i tabellen efter åtta spelade matcher väntar ett playoff. Det är ett dubbelmöte med samma förutsättningar som kvalspelet till Europa League och som slutspelet i turneringen brukar se ut, med en match på hemmaplan respektive bortaplan för varje lag.
Den här gången möter man dock samma motståndare över två matcher, till skillnad från i ligafasen. Lag 9-16 i tabellen är “seedade” i sammanhanget och lottas mot ett lag på plats 17-24, med det bättre placerade laget som inleder på bortaplan.
Tidigare har det funnits en räddningsplanka för Europa League-klubbarna, med en tredjeplats i gruppen som innebar spel i Conference League-slutspelet. Så är inte längre fallet.
Tiebreakers och ranking
Medan det självklart är det totala antalet poäng som i första hand avgör var varje lag placerar sig i tabellen finns det andra faktorer som kan komma att spela roll när ligafasen ska avgöras.
Det finns nya Europa League-regler som involverar respektive lags motståndare och deras inspelade poäng, målskillnad och antal gjorda mål. Om två lag inte kan skiljas åt utifrån sina egna prestationer kan man behöva titta på lagens motståndare.
- Antal poäng
- Målskillnad
- Gjorda mål
- Mål gjorda på bortaplan
- Vinster
- Vinster på bortaplan
- Poäng som lagens motståndare har samlat in under ligafasen
- Målskillnaden för lagens motståndare under ligafasen
- Mål som lagens motståndare har gjort under ligafasen
- Lägst antal disciplinära poäng (3 poäng för röda kort, 1 poäng för gula kort)
- Klubbarnas koefficient hos UEFA
Att det skulle krävas att ställningen avgörs utifrån punkt 7-9 är inte särskilt sannolikt, även om konstigare saker har hänt. Däremot blir det viktigt för lagen att bättra på målskillnaden i samtliga matcher som spelas under turneringen, vilket UEFA menar öppnar för mer underhållande matcher.
Registrering av spelare och byten
Innan ligafasen i Europa League börjar måste varje klubb annonsera en trupp på 25 spelare som gäller för det här skedet av turneringen. Den kan sedan inte ändras på, förutom vid till exempel skador på angivna målvakter.
Truppen ska bestå av 25 spelare, varav minst åtta namn måste vara ”lokalt tränade spelare”. Det är spelare som antingen har spenderat tre säsonger i klubben, har spenderat tre år under samma förbund eller som har spenderat tid i klubben under ungdomsåren.
När ligafasen är färdigspelad och det är dags för 24 klubbar att fortsätta turneringen i playoff och slutspel ska en ny trupp presenteras. Den behöver inte bestå av samma samling spelare som i truppen som presenterades inför turneringen.
Under matchernas gång är det tillåtet med fem byten fördelat på tre olika tillfällen. I slutspelet, när förlängning krävs för att avgöra matcher, får ytterligare ett byte göras innan en eventuell straffläggning.
Ekonomi och kommersiellt
Det ekonomiska är en morot, en av många, för mindre klubbar som har chans att ta sig in i Europa League. För varje år ökar den ekonomiska ersättningen och för 2024/25 skjuter den i höjden.
En av anledningarna är att det spelas fler matcher. Hemmamatcherna under ligafasen innebär ytterligare publikintäkter, TV-intäkter och annat som kan ge en skjuts åt klubbens ekonomi.
Medan inträdet i Europa League belönas med en miljontals kronor ger även varje seger och poäng under ligafasen ett tillskott till kassan, så väl som avancemang till nästa skede av turneringen.
När mindre klubbar från mindre fotbollsnationer tar sig an storklubbarna i Europa är det en chans att visa sig från sin bästa sida. Större uppmärksamhet kan innebära fler sponsorintäkter och annat som även i längden kan ha stor inverkan på ekonomin.
- Startsumma i Europa League: 4,31 miljoner euro
- Vinst i ligafasen: 450 000 euro
- Oavgjort i ligafasen: 150 000 euro
- Placering 1-8: 600 000 euro
- Placering 9-24: 300 000 euro
- Åttondelsfinal: 1,75 miljoner euro
- Kvartsfinal: 2,5 miljoner euro
- Semifinal: 4,2 miljoner euro
- Final: 7 miljoner euro
- Finalseger: 6 miljoner euro
Långsiktiga konsekvenser och framtiden för turneringen
Nya Europa League-regler för 2024/25 innebär att den här upplagan är den första med det nya formatet, och det blir därmed ett test för hur det fungerar i praktiken. Därefter lär en utvärdering göras och möjlighet till att finslipa formatet finns.
Till en början innebär det att fler klubbar får möjlighet att spela i Europa League, visa sig på den stora scenen och samla på sig erfarenhet i sammanhanget. Klubbarna får fler möjligheter att samla på sig rankingpoäng som kan vara viktiga både för en enskild klubb och för hela fotbollsnationer framöver.
Bara i 2024/25 års turnering får vi se två svenska klubbar i ligafasen, vilket kan vara ett tecken på att det kommer bli mindre knepigt för lag från mindre nationer att spela i Europa League längre fram.
Utöver att vi får se fler matcher mellan större klubbar, bland annat genom att lag i pott 1 får möta två andra lag från samma pott, kan formatet för Europa League öppna en möjlighet för fler skrällar under turneringens gång.
Klubbar som spelar i de stora fotbollsnationerna får prioritera mellan det inhemska ligaspelet, de inhemska cuperna och matcherna i Europa på ett sätt som klubbar från mindre nationer inte behöver göra.
Vår tanke kring de nya Europa League regler som gäller från och med i år att det blir fler matcher, mer underhållning och inte minst matcher under turneringen som gäller något hela vägen fram.
När slutspelet inleds väntar ett playoff som är det sista hindret för åtta lag som kommer att ta sig till slutspelet. Räkna med spänning och dramatik under den tidiga våren när matcherna spelas. Därefter följer ett slutspel med turneringens bästa klubbar.
Med det sagt ser vi fram emot Europa League 2024/25, med två svenska klubbar i ligafasen och mängder av intressanta möten som kommer att utspela sig runt om i Europa.
FAQ – Vanliga frågor om Europa League Regler
Antalet klubbar har utökats från 32 till 36, varje lag spelar åtta matcher och istället för ett gruppspel är samtliga lag samlade i en stor tabell. Istället för tre olika motståndare i ett gruppspel får varje lag nu möta åtta olika motståndare!
Den schweiziska modellen är benämningen för formatet av ligafasen i Europa League 2024/25, där lagen är samlade i en och samma tabell. Lagen möter inte samtliga konkurrenter utan har fått åtta motståndare på sin lott som man möter vid ett tillfälle vardera.
När säsongen summeras har två nationer i Europa belönats med varsin extra Europa League-plats till nästa upplaga av turneringen, som en följd av klubbarnas prestationer. Ett förbund med flera klubbar som går långt i turneringen ligger bra till för att belönas med en extra plats.
Istället för tre olika motståndare i ett gruppspel får lagen från och med 2024/25 års upplaga av Europa League åtta olika klubbar på sin lott. En match spelas mot varje lag, antingen på hemmaplan eller bortaplan. Det blir fler matcher, mer variation och nya bekantskaper i sammanhanget.
Målet från UEFA är att mindre klubbar ska kunna samla på sig mer erfarenhet, få fler intäkter och få bättre möjligheter att plocka poäng med det nya formatet. Fler platser ger mindre klubbar möjlighet att ta sig in i turneringen och därefter visa sig från sin bästa sida.
Kommentarer