FIFAS Världsranking – Så funkar det

Under stor del av fotbollens historia så har det diskuterats vilket som är världens bästa landslag. En del hävdade att det lag som vunnit VM är det bästa, men VM är ju bara vart fjärde år. Dessutom så ansåg många att den europeiska fotbollen hade så pass mycket högre konkurrens att de europeiska lagen var bättre än andra, möjligtvis de sydamerikanska lagen undantaget. För att kunna skapa en världsranking så innebar det att alla världens fotbollskonfederationer skulle enas om ett system. 1992 kom FIFA:s första världsranking ut där man tog hänsyn till de olika regionerna och hur lagen presterat i mästerskap.

Fotbollens konfederationer

Fotbollen i världen är uppdelad i konfederationer, i stora drag är det världsdelar:

  • Europa – UEFA
  • Sydamerika – Conmebol
  • Nordameria, Centralamerika och Karibien – Concacaf
  • Asien – AFC
  • Afrika – CAF
  • Oceanien – OFC

Alla landslag i världen tillhör någon av dessa konfederationer, och dessa konfederationer har även större turneringar för klubblag. Ett tydligt exempel på det är UEFA Champions League, som många anser är den mest prestigefyllda klubblagsturneringen i världen. Landslagen i dessa konfederationer påverkas av hur det går för de andra lagen i samma konfederation. Europa har som exempel fler platser i VM än Afrika, vilket beror på tidigare resultat och hur de afrikanska lagen presterat i mästerskap. Om fyra afrikanska landslag skulle ta de fyra första platserna i VM, skulle det leda till att fler afrikanska landslag fick platser i VM och färre skulle gå till Europa. 

Världsrankingen i fotboll (herrar)

Det finns 211 lag på världsrankingen, där Belgien leder och San Marino ligger på sista plats. Just nu ser topp 50 på världsrankingen i fotboll (herrar) ut så här:

1: Belgien

2: Frankrike

3: Brasilien

4: Kroatien

5: England

6: Portugal

7: Uruguay

8: Schweiz

9: Spanien

10: Danmark

11: Argentina

12: Colombia

13: Chile

14: Sverige

14: Nederländerna

16: Tyskland

17: Mexiko

18: Italien

19: Wales

20: Polen

21: Peru

22: Iran

23: Österrike

24: Senegal

25: USA

25: Rumänien

27: Japan

28: Tunisien

29: Slovakien

30: Ukraina

31: Serbien

32: Venezuela

33: Paraguay

34: Irland

35: Bosnien & Hercegovina

36: Nordirland

37: Costa Rica

38: Sydkorea

39: Island

40: Skottland

41: Turkiet

42: Australien

43: Marocko

44: Tjeckien

45: Grekland

46: Nigeria

46: Montenegro

48: Bulgarien

49: Norge

50: Ryssland

Man kan se en överrepresentation av europeiska lag på denna topp 50-lista, då hela 30 av 50 lag är från Europa. Detta är en av anledningarna till att Europa har fler platser i VM än övriga konfederationer.

Hur fungerar världsrankingen i fotboll (herrar)?

Från början var systemet väldigt enkelt, man räknade helt enkelt ihop alla matcher under året och lade ihop poängsumman. Detta fick kritik då man enkelt kunde ta sig upp på listan genom att möta svagare motstånd. 1999 ändrades reglerna och man tog hänsyn till de senaste åtta årens resultat. Efter VM 2006 ändrades det igen till det system man har nu, då de fyra senaste årens matcher tas med i beräkningen. 

Poängen får man genom en ekvation som ser ut så här:
 Resultatpoäng = R × S × M × C × 100.

R = Matchresultat (3 p vid vinst, 2 p vid vinst efter straffar, 1 p vid oavgjort, 1 p vid förlust efter straffar, 0 p vid förlust)

S = Matchstatus (Vänskapsmatch = 1, VM-Kval = 2,5, Kontinental cup = 3, Fotbolls VM = 4)

M = Motståndarens styrka (200 – Motståndarens ranking delat på 100)

C = Regional styrka (Lag 1 region + Lag 2 region delat på 2)

Ett räkneexempel kring detta är om Sverige vinner mot Nigeria i VM, då skulle det få följande uträkning:

Sverige vinst = 3 poäng

Matchstatus = 4 poäng

Motståndarens styrka = 1,54

Regional styrka = (0,99 + 0,85)/2= 0,92

Resultatet blir för Sverige 3x4x1,54×0,92×100= 1700,16 poäng

För Nigeria blir resultatet 0 poäng.

Rankingen tar i beaktning alla resultat de senaste 48 månaderna, med olika mycket värde. Om matchen spelats de senaste 12 månaderna så får de matcherna ett värde av 1. 12-24 månader sedan ger 0,5, 24-36 månader sedan ger 0,3 och 36-48 månader sedan ger 0,2. För att ytterligare komplicera uträkningen så finns det en till ekvation som tas med i beräkningen där man räknar in lagens nuvarande poäng på rankingen och beroende på hur matchen slutar så drar man av eller lägger till poäng.

Hypotetiskt exempel: Sverige har 1500 poäng på listan och möter Irland med 1300 poäng på listan. Beroende på vilken typ av match det är så kan det efter matchen vara så att Sverige vann och tar med sig 17 poäng, vilket betyder att Irland förlorar 17 poäng på rankingen. Denna formel är lite speciell och kan läsas mer om genom denna länken

Spelar världsrankingen någon roll för landslagen?

Svaret på den frågan är ja. Det kan handla om olika seedningsgrupper inför ett kval tex VM-kval eller EM-kval. De lag som är högt rankade slipper möta andra högt rankade lag i ett kval till mästerskap. Anledningen till det är att man vill ha de bästa lagen i mästerskap, och detta är inte något som bara gäller inom fotboll. Seedningssystemet används flitigt i andra sporter, tex inom tennisen. Sverige var under flera år rankade i den näst högsta seedningsgruppen inför olika kval, men har nu tagit sig upp till den högsta seedningsgruppen tack vare en stark klättring på världsrankingen. Mycket av klättringen är tack vare VM 2018 då Sverige tog sig vidare hela vägen till kvartsfinal, och under mästerskapet tog man många fina poäng att lägga till sin ranking. Frankrike som vann VM är för närvarande tvåa på världsrankingen, vilket är ett resultat av att man räknar in de senaste 48 månaderna och inte bara ett VM. För Sveriges del handlar det närmaste året om att lyckas kvala in till EM, och gör man det så kan man räkna in nya fina poäng på rankingen. Skulle man gå till EM-slutspelet 2020 och där lyckas ta sig vidare från gruppen, då talar mycket för att Sverige kan ta sig in på topp 10 i världen.