Svensk succé i VM 2019 ger hopp om framtiden

Förväntningarna inför VM 2019 var uppskruvade. Det var nu damfotbollen skulle ta det stora steget och slå nya popularitetsrekord, vilket i sig kan ge ytterligare krut i bössan att för en gångs skull nå fram i den seglivade kampen om att det bör råda så lika villkor som möjligt mellan både dam – och herrfotboll. Och visst blev det en succé, inte minst för våra egna svenska fotbollslirare.

Balansgång mellan succé och fiasko

Det svenska landslaget åkte till Frankrike med förhoppningen om att gå så långt som möjligt, helst semifinal, men varför inte hela vägen. Konkurrensen var som vanligt benhård. Inte minst som Sverige lottats in i samma grupp som de regerande – såväl som mesta mästarna – USA. Storfavoriterna som få trodde skulle missa att lägga beslag på VM-guldet. Å andra sidan fanns där nationer som kom allt närmare. Tyskland är ju sedan gammalt en stormakt som inte minst Sverige alltid haft oerhört svårt mot. England såg ut att ha ett intressant lagbygge på gång och det fanns fler. Kön bakom favoriten USA tycktes rätt så lång inför första avspark. På många sätt en fördel för ett Sverige som definitivt borde ha en chans att slå sig in bland de allra främsta, men också tufft då marginalerna skulle bli små i balansgången mellan succé och fiasko.

Svårt för oddsmakarna

Det var sannerligen ingen lätt match för oddsmakarna när gracer skulle fördelas mellan lagen som stod och knackade USA på axeln. Det fanns däremot en hel del möjligheter för spelare med känsla för form och näsa för vilket lag som skulle hamna på rätt sida i balansgången. De etablerade aktörerna fick lägga pannan i djupa vecka under hela VM, där inte minst den svenska segern mot Tyskland i kvartsfinalen stod ut lite extra. Men på något sätt kändes den naturlig för detta svenska landslag där gamla spöken som Tyskland skrämts bort av en trupp som var på väg mot framgång. Det handlade på många sätt lika mycket om ett pokerspel som fotboll, där inget gammalt skrock fick läggas in i den stora potten om den finaste titeln av dem alla.

Tveksam start

Men i samband med att det svenska landslaget landade i Frankrike så fanns det nog lika många belackare som förhoppningsfulla, vilket späddes på något efter segrarna i ”måste-matcherna” mot Chile och Thailand. Segern mot Chile säkrades först i slutminuterna och mot Thailand var Sverige inte alls så överlägsna som många förväntat sig och inte blev det bättre när förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde flertalet förändringar inför sista gruppspelsmatchen mot USA, där flertalet startspelare vilades, vilket givetvis resulterade i en match där Sverige kändes lättviktiga i jämförelse med giganten USA.

Prakträddningen mot Kanada

Åttondelsfinalen mot Kanada blev en riktig rysare, men tack vare ett mål av Stina Blackstenius och Hedvig Lindahls numera klassiska straffräddning tog sig Sverige till kvartsfinal där ingen mindre än Tyskland väntade. Ett hedervärt uttåg mot Tyskland i en kvartsfinal hade inte setts som en katastrof, men inte heller någon succé för att stärka svenskarnas kärlek till ett landslag som haft lite svårt att föra spelet och där passningsfotbollen kanske inte nått upp till den nivå som man kan kräva av laget.

Bragden mot Tyskland

I den 16:e matchminuten tar Tyskland ledningen genom Lina Magull och det ser ut att gå som det brukar när denna fotbollsgigant ska utmanas. Men redan i den 22: a minuten kvitterar Sofia Jakobsson och därefter handlar det endast om magisk svensk fotbollshistoria. Inte minst Jakobsson ser oerhört vass ut och när Blackstenius gör 2-1 i den 48:e minuten så är det ett Sverige som gett sig attan på att inte släppa detta. Borta är tveksamheterna från turneringens inledning och det är ett lag som med sina raka omställningar spelar en fotboll där ingen kan gå säker. Sverige tar sig till semifinal och VM-hettan på hemmaplan framför tv-apparaterna är glödhet. Aldrig har väl svensk damfotboll varit så populär som inför semifinalen i VM 2019.

Klara för OS och en hanterbar semifinalmotståndare

En semifinal där vi dessutom slapp möta USA och ett England som såg otäckt vassa ut efter två 3–0-segrar i åttondelen samt kvartsfinalen. Istället ställdes svenskorna öga mot öga med Nederländerna, vilka slagit Sverige förr, men kändes betydligt mer hanterbara nu. Särskilt efter bragden mot Tyskland, vilket också innebar att Sverige var klarar för OS.

Sagor slutar inte alltid lyckligt

Tyvärr skrivs ju inte alltid sagor på det viset som man kunde önska, åtminstone inte med svenska ögon sett. Sverige spelar en fantastisk fotboll i första halvlek, men har inte den avgörande skärpan att sätta bollen i mål. Nederländerna jobbar sig samtidigt sakta men säkert in i matchen och när de gör 1–0 i förlängningen, känns det kanske något orättvist, men inte orimligt. Sverige orkar inte, utan tvingas se drömfinalen mot USA försvinna ut i fjärran. Tomma blickar och en bedrövad förbundskapten Gerhardsson konstaterade att förluster när man nästan kan känna på finalen, men ändå inte tar sig dit, svider rakt in märgen.

Bragd av England

England gör en bragdmatch mot USA i den andra semifinalen och visar att jätten går att rucka på, men kanske inte fälla. Det är dock en oerhört stolt engelsk förbundskapten Phil Neville som öser beröm över sina spelare. Tomma blickar i det svenska laget mot den engelska stoltheten bådade sannerligen inte gott om man såg fram emot matchen om tredje pris.

Stark svensk moral

USA vinner finalen mot Nederländerna, men än en gång finns där tecken på att det går att rubba dom, vilket bör ge råg i ryggen för flertalet landslag inför nästa VM. Det svenska landslaget visade dock på vilken stark moral som finns i truppen. Farhågorna att luften pyst ut kunde punkteras med bestämdhet, då Sverige tog brons utan att England egentligen satte någon tyngre press på dem. Det var snarare engelskorna som avslutat turneringen en match för tidigt. Succén var ett faktum och medaljen gav eko över hela Sverige.

Tittarsuccé

Fem av sju svenska matcher i VM-slutspelet sågs av en miljonpublik och i semifinalen mot Nederländerna hade hela 2,32 miljoner bänkat sig framför tv-apparaterna runt om i vårt avlånga land. Faktum är att semifinalen är det mest sedda programmet i år i TV4. Intresset för damfotboll har aldrig varit större och det gäller inte enbart i Sverige. Nu talas det dessutom att rättigheterna att sända framtida VM kommer skjuta i höjden och i nivå med herrarnas motsvarigheter.

Mot en mer jämlik fotboll

I svensk handboll har man numera beslutat att dam- och herrlandslagen ska få samma ersättning för samma jobb när man representerar sitt land. Där är ännu inte fotbollen och sannolikt har man en lång väg att vandra, men VM 2019 kommer att för alltid stå som en av de händelser som tog damfotbollen ytterligare ett steg mot en mer rättvis tillvaro. Hela svenska folket engagerades och fin fotboll spelades. Dessutom bärgade man hem en medalj. Rutinerade lirare som Kosovare Asllani visade vilken storspelare hon är i den absoluta världstoppen. Men det fanns fler stora insatser, som Fridolfina Rolfö, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och Nilla Fischer, för att nämna några.

Brons som språngbräda

Intresset för svensk herrfotboll tog rejäl fart efter VM-bronset 1994 i en tid då engagemanget för Allsvenskan inte alls nådde upp till dagens febriga nivåer. Det finns en hel del som tyder på att VM-bronset 2019 kan få samma effekt. Stora landslagssegrar leder ofta till ökat intresse för fotbollen som spelas hemmavid.