Så stora är chanserna för veckans svensklag i Europa
Har vi ens haft en sån här svensk fotbollsvecka i Europa tidigare? Det måste i så fall vara riktigt, riktigt längesen.
Europakvalen brukar ofta omges av lite hokus pokus. Ibland kan det kännas som att media knappt ens vet vad som gäller. Och ofta tittar den här svenska dragningen fram, att man inte ska titta längre fram än nästa match. Medan alla egentligen bara vill veta, vad händer egentligen vid vinst i den här omgången?
Den här veckan är det dock ytterst enkelt. Det är sista kvalrundan inför gruppspelet i Conference League, Europa League, och Champions league.
Tre nivåer av europeiska klubblagsturneringar. Är det liksom jämna hopp mellan dem gällande status och ekonomi?
Det är det inte. Europa League och Conference League, andra och tredje nivån, ligger relativt nära varandra vad gäller prispengar. Statusmässigt en viss skillnad givetvis. Europa League, som tidigare hette Uefacupen har en lång historia och en viss status som steget strax bakom Champions League. Conference League är en nyligen skapad företeelse som nog visserligen gått bättre än Uefa kunde tänka sig när man skapade den. Men historian saknas, och statusmässigt är den en bit bakom Europa League. Ekonomiskt dock. Pengarna är större för att delta i Europa League, men de är på samma planet så att säga.
Champions League är på en annan planet. Minst fem gånger mer pengar i Champions Leagues gruppspel jämfört med Europa League och ännu större skillnad mot Conference League givetvis.
Det beror lite på rådande växelkurs, men ungefär det här är vad som gäller.
Enorma pengar i Champions League
- Gruppspel i Champions League – 250 miljoner kronor.
- Gruppspel i Europa League – 50 miljoner kronor.
- Gruppspel i Conference League – 30 miljoner kronor.
Ytterligare prispengar utgår för varje vinst eller plockad poäng, samt vid eventuellt avancemang från gruppen. Plus biljettintäkter och annars. För de svenska klubbar är det här intäkter som helt och håller förändrar förutsättningarna.
Med denna bakgrund. Hur stora är då chanserna för de svenska lagen som kvalar nu i veckan?
När man går igenom oddsen hos flera olika spelbolag så hamnar man på dessa sannolikheter.
Malmö FF till Champions League – 45% chans
Drygt 45% chans ska man säga. Sparta Prag, som Malmö möter i Champions League-kvalet på onsdag, är endast mycket liten favorit till att ta hem dubbelmötet.
Malmö startar på hemmaplan på onsdag. Läs mer om matchen här.
Elfsborg till Europa League – 30% chans
Lite i underkant kan kanske tyckas för Elfsborgs del i mötet med Molde men oddsen ljuger inte, inte på förhand i alla fall. Är den norska ligan verkligen så mycket bättre än den svenska? Återstår att se nu i veckan.
Elfsborg startar på bortaplan på torsdag. Läs mer om matchen här.
Djurgården till Conference League – 60% chans
Djurgården har haft en riktigt fin lottning genom hela kvalet till Conference League och så också här när man får möta slovenska Maribor i sista kvalsteget. Djurgården är faktiskt enda svenska lag som är favorit till att vinna sitt dubbelmöte nu i veckan.
Djurgården börjar på hemmaplan på torsdag. Läs mer om matchen här.
Häcken till Conference League – 30% chans
Elfsborg och Häcken, två ganska så jämna lag i Allsvenskan. Elfsborg mot ett norsk lag. Häcken mot ett tyskt lag. Samma procentchans att ta sig vidare enligt oddsen. Visserligen inget tyskt topplag, Heidenheim, men fortfarande ett lag som är van vid väldigt tuff konkurrens i Bundesliga. Återstår att se hur Häcken hanterar det men enligt oddsen ändå en vettig svensk chans.
Häcken börjar på hemmaplan på torsdag. Läs mer om matchen här.
Om man går på sannolikheterna tre svenska lag i Europa i höst alltså. Malmö och Elfsborg tar bakvägen in i Europa League respektive Conference League via förluster i sina playoff-möten medan Djurgården som enda svenska lag lyckas vinna sitt playoff och kvalar in till Conference League.
Men låt oss hoppas att sannolikheterna denna gång inte slår in. Vi hoppas på svenska lag i samtliga tre klubblagsturneringar i Europa under hösten.
Kommentarer