VAR i EM 2024
EM 2024 är runt hörnet, där vi kan se fram emot massor av högklassig fotboll, spänning och överraskningar. Till mästerskapet har vi även VAR, även känt som video assistant referee, vilket har blivit en kontroversiell del av sporten. I den här artikeln tar vi en snabbt en titt på VAR och hur det ska användas i EM 2024.
Kommande sändningar hittar du här:
→ TV-Tablå: Se Fotbolls-EM på TV
Vad är VAR?
Ett videodomarsystem (VAR) är ett verktyg som stöder domaren på planen och spelet i allmänhet. I fotbollens historia har det funnits många situationer där bollen var över linjen eller det gjordes mål med handen, men som domaren inte fångade upp. Syftet med VAR är att eliminera dessa misstag och göra det hela mer rättvist och enklare för domaren att fatta korrekta beslut.
VAR kan användas på två sätt – antingen kan domaren begära en granskning eller så kan videodomaren varna domaren på planen om en händelse som domaren bör analysera. Detta innebär ofta korta avbrott i spelet, där domaren på planen måste lämna planen och titta på händelsen på en skärm installerad vid sidlinjen.
Videodomaren, som ingår i ett team med tre domare, har tillgång till alla kameravinklar och mållinjeteknologiska kameror. På själva arenan och runt omkring på planen kan det finnas över 30 kameror som ska hjälpa VAR-domarteamet i tvivelaktiga situationer.
VAR i EM-kvalet
Nästan 60 ligor och flera inhemska turneringar använder VAR. Stora ligor som Premier League och Serie A använder sig av VAR, och i internationell fotboll används det även under FIFAs VM och UEFAs EM.
I EM-kvalet används VAR för att ge domarna bästa möjliga hjälp i de många situationer som utspelar sig blixtsnabbt på planen. Inte alla uppskattar VAR, och det var till exempel mycket fokus och frustration efter EM-kvalmatchen mellan Skottland och Spanien, där skottarna fick ett mål bortdömt.
Förbättringar av VAR inför EM 2024
VAR är ofta i centrum för många stora matcher, och inför detta EM introduceras ännu en VAR-åtgärd som ska hjälpa till att stödja teknologin. Den nya fotbollen inför EM 2024 har nyligen lanserats, och förutom att vara ett måste för samlare kommer den också att ge VAR-domaren betydande hjälp i Tyskland.
Den banbrytande teknologin i Adidas nya boll sägs minska tiden det tar för VAR-domarna att fatta beslut vid offside. Med mer tillgänglig data förväntas domaren kunna fatta bättre, snabbare och mer precisa beslut.
Sensorn i bollen kan skicka data till domarteamet hela 500 gånger per sekund, enligt Adidas. Detta ska göra det möjligt för domarna att i genomsnitt fatta beslut om en spelare var offside eller onside på bara 25 sekunder.
Potentiella förändringar och ökad transparens i VAR-användningen
UEFA har också föreslagit att teknologin ska hjälpa till med beslut om hands och straffar. Trots att bollen inte kan registrera exakt var på en spelares kropp den rör sig bör den ändå kunna hjälpa domarna att fatta korrekta beslut.
Det har också cirkulerat rykten om att hela VAR-granskningen ska sändas live för publiken på arenan och för alla som tittar på TV. Detta är en funktion som används inom rugby, men det är ännu inte bekräftat för EM i Tyskland.
VARs roll i EM 2024: En avgörande faktor?
VAR kommer definitivt att spela en betydande roll i fotbolls-EM 2024, men vilken påverkan kommer den att ha? Sedan VAR introducerades har åsikterna varit delade. Grundtanken med VAR var att det skulle eliminera alla tvivelaktiga offsides, straffsparkar och utvisningar, men det har inte alltid varit fallet. Många kritiserar VAR för att det stör spelet med många avbrott, och ibland verkar den extra hjälpen inte användas i avgörande situationer.
Under detta EM kommer det att vara ännu större fokus på VAR, där den nya bollen lovar förändring och minskning av avbrott i spelet. Detta kan utan tvekan vara avgörande i många ”tvivelaktiga” offside-situationer.
Intressant VAR-statistik
Filosofin bakom VAR har alltid varit tydlig – minimal förvirring, maximal fördel. VAR ska hjälpa till att utvärdera händelser genom videouppspelningar, vilket eliminerar all förvirring och tvivel kring en situation.
Trots dessa fördelar finns det fortfarande en mycket intensiv debatt om de negativa konsekvenserna av denna teknologi. Bland dem finns avbrott i spelet på grund av pauser, höga ekonomiska kostnader för implementering och domarnas förlust av auktoritet över spelarna på planen.
Vilken effekt har egentligen VAR haft på spelet? Flera undersökningar har publicerats och har möjliggjort en bedömning av VAR-systemets påverkan på Serie A, La Liga, Bundesliga från Tyskland och andra stora ligor.
Vi har granskat resultaten från undersökningarna, och här är några intressanta siffror:
- 13 % av tittarna stöder inte VAR.
- Det tar cirka 20 sekunder att genomföra en VAR-kontroll.
- Majoriteten av VAR-händelserna (57,4 %) är relaterade till mål och straffar.
- Kostnaderna för att använda VAR är 6,5 miljoner dollar för en enskild säsong.
- År 2018 var 86 % av befolkningen för VAR.
- Antalet fel och röda kort minskade efter implementeringen av VAR-systemet.
- Den totala speltiden ökade med mellan 30 och 120 sekunder i genomsnitt. En match varar längre, särskilt i den andra halvleken.
Vanliga frågor och svar
VAR används av domaren för att granska händelser där det krävs videobilder för att göra en mer exakt bedömning av situationen.
VAR utvecklades 2010 i Nederländerna och användes för första gången i en professionell fotbollsmatch i den nederländska cupen (KNVB) mellan Ajax och Willem II den 21 september 2016.
VAR är väldigt kostsamt och innebär betydande kostnader, med behov av omfattande utrustning och extra domare för varje match.
Om domaren inte kan fatta ett omedelbart beslut kan hen välja att titta på händelsen igen på sidlinjen via en TV-skärm. Domaren kan också samråda med andra domare som sitter i ett separat rum med flera kameravinklar.
Ja, VAR kommer att användas i fotbolls-EM 2024 i Tyskland. Det blir det andra EM-mästerskapet som använder sig av VAR.
Letar du efter kanaler och kommande sändningar för andra sportevenemang?
→ Fullständig TV-Tablå: All Sport på TV
Kommentarer