DAVID CANNON / DAVID CANNON COLLECTION / GETTY IMAGES VIA AFP

Alexander Björk: The Open Exklusiv intervju med TVmatchen

TVMatchen har pratat med golfaren Alexander Björk i en exklusiv intervju. Läs vad han tycker om Ryder Cup, DP Touren, familjelivet på turnén och hur James Milner spelar golf.


TVmatchen: Du berättade förra månaden att det var tufft för dig på PGA Tour. Vad var det som gjorde saker och ting svåra för dig jämfört med DP Tour?

AB: Det är ganska långt borta från Sverige först och främst. Jag reste tillsammans med familjen till att börja med, vilket var trevligt, men det var tufft eftersom vi inte hade en fast bas. Det är svårt att underhålla små barn i den miljön.

Det var speciellt tufft i början. Vi flög hem och sedan åkte jag tillbaka själv ett tag. Det var en anpassning till en annan kultur och att spela på nya banor. På DP Tour har jag spelat på flera banor många gånger, men på PGA Tour har jag aldrig spelat på någon av banorna. Jag behövde göra mer förberedelser och dessutom var jag sjuk de första månaderna så jag kunde inte riktigt komma igång på PGA Tour.


TVmatchen: Kände du dig bara sjuk?

AB: Ja, det var bara en vanlig sjukdom. Jag mådde inte bra i december och låg efter med min träning på gymmet. Sedan hade jag en veckas träning innan jag spelade en turnering i Kalifornien.

Min första turnering var i Hawaii och jag blev sjuk där. Jag kunde inte ens flyga dit på den dagen jag planerat utan var tvungen att skjuta upp resan i några dagar. Jag hade feber som höll i sig i tre eller fyra veckor. Jag kände mig ganska svag och när jag väl kom till PGA-banorna, som var ganska utmanande, kändes det som att jag låg efter hela tiden.


TVmatchen: Tycker du att The Open känns mer bekant för dig när det gäller förhållandena jämfört med majors i USA?

AB: Jag skulle inte säga att det nödvändigtvis hjälper mig, men det här är sjätte gången jag spelar The Open, så det är lättare att anpassa sig till banorna. Jag har inte spelat på Troon tidigare, men många länkbanor liknar varandra, så det krävs lite anpassning i början.

Innan jag spelade på DP Tour hade jag inte spelat mycket på länkbanor, eftersom vi inte har så många i Sverige. Men nu, sju år senare, känner jag mig bekant med dem. Det ligger närmare hjärtat, men jag njöt också av PGA-mästerskapet; det var en stor turnering. Det är alltid roligt att spela The Open, oavsett vilken bana det är på.


TVmatchen: Genom att klara kvalgränsen på årets PGA Championship och förra årets Open, känner du att du har förändrats som spelare under de senaste 12 månaderna?

AB: Jag skulle inte säga att jag har förändrats så mycket. Jag försöker slå lite längre, vilket jag har arbetat på sedan jag inte mådde bra i USA. Det kändes som att jag behövde fokusera på mycket gymträning för att få min kropp i god form, vilket jag därför har gjort under de senaste fem månaderna, så jag känner mig starkare det senaste året, men min sving är densamma.

Jag kände att jag tappade min sving lite i USA, så jag försöker komma tillbaka till det som fungerade förra året.


TVmatchen: Det är en spännande tid för golfen över hela Skandinavien med spelare som du själv, Hoijgaard, Åberg, Noren och Hovland?

AB: Ja, det är väldigt spännande. Det är ungefär åtta svenskar med i The Open i år. Sverige på herrsidan börjar bli riktigt starkt igen. De svenska kvinnliga spelarna har också varit väldigt starka de senaste fem åren, men herrarna har inte haft lika många topplaceringar under den tiden.

Precis som golfen i Skandinavien är den svenska golfen definitivt på uppgång igen. Danskarna har många riktigt bra spelare och även Norge med Viktor Hovland. Vi presterar bra trots att vi inte har det bästa vädret; vi i Skandinavien använder oss av ganska taktiska metoder.

Om du är ung golfare i Skandinavien under vintern, spelar du inte golf. Du spelar andra sporter som är bra för dig fysiskt. Vi försöker göra det bästa av vår golf just nu och jag tycker att vi lyckas riktigt bra.


TVmatchen: Vad är Norens och Åbergs chanser att vinna guld i OS? 

AB: Både Alex Noren och Ludvig Åberg är fantastiska spelare, och vilken vecka som helst kan de definitivt vinna. Alex har tidigare vunnit på den banan under French Open för sex år sedan och även i Ryder Cup. Ludvig är också i toppform så Sverige har en mycket bra chans att vinna guld i golf.


TVmatchen: Angående Åbergs kollaps förra veckan på Scottish Open. Är det svårt att förlora i sista minuten?  

AB: Jag skulle inte säga att det var en kollaps, han hade bara otur med några svåra situationer. Det är lätt att förlora chansen att vinna en turnering om du hamnar på fel sida medan andra spelare gör birdies, och det är enkelt att tappa momentum och intresse om du känner att dina möjligheter sakta försvinner.

Det var liknande under The Masters där han var med i toppen men tappade mark. Jag skulle absolut stödja honom om han befinner sig i en liknande situation på sista dagen av The Open.


TVmatchen: Är han bland favoriterna i helgen?

AB: Ja, absolut. Det finns också många bra golfare som har en bra chans så det är svårt att säga vem som kommer att ha en bra vecka eller ej.


TVmatchen: Var var du när Henrik Stenson vann The Open 2016?

AB: Jag minns det mycket väl. Jag var hemma och vi hade klubbens lagmästerskap i Sverige. Jag hade en sommar där jag spelade mycket golf men också kände mig trött på att spela golf, och veckan efter skulle jag till Challenge Tour.

Jag såg den sista rundan och duellen mellan Henrik och Phil Mickelson, och det var så inspirerande. Efter att han vunnit The Open åkte jag över för att spela på Challenge Tour och jag vann där för att jag tänkte att om Henrik kan vinna The Open finns det ingen anledning till varför jag inte kan vinna på Challenge Tour, så det är ett fantastiskt minne för mig.


TVmatchen: Var det en stor tid för svensk golf i medierna?

AB: Ja, Henrik är den enda svenska majorvinnaren och alla var så glada för Henrik och att vi äntligen hade en majorvinnare i Sverige. Han vann årets idrottare i Sverige och svensk TV visar fortfarande ’The Match’, som är den sista dagen av The Open från 2016.


TVmatchen: Ludvig Åberg har sagt att det borde bli en nationaldag i Sverige efter Henrik seger – håller du med?

AB: Jag är inte säker på det här! Golfspelare utgör bara en liten del av befolkningen. Det skulle vara något extra speciellt här att ha en nationell helgdag, men kanske en golfdag!


TVmatchen: Hur är Henrik utanför banan? Har han gett dig några råd?

AB: Jag har inte tillbringat så mycket tid med honom. Utanför banan skämtar han mycket och är rolig att vara runt omkring, men vi har inte pratat så mycket om golf. Jag har bara spelat med honom en gång på banan under en niohåls-practice-runda, men jag har inte spenderat så mycket tid med honom.


TVmatchen: Kan han göra det igen på Troon? Erfarenheten måste verkligen hjälpa honom.

AB: Han känner banan mycket bra, och kommer till banan med många positiva känslor. Han är en fantastisk spelare så han har en stor chans att gå hela vägen igen.


TVmatchen: Har några idrottsstjärnor gjort ett starkt intryck med sitt golfspel, framför allt i Sverige? Hur tror du att Zlatan Ibrahimovic skulle klara sig på golfbanan?

AB: Jag vet inte om Zlatan någonsin har spelat golf! Även om han inte har spelat, tror jag ändå att han skulle klara sig bra med sin reaktionsförmåga och fysik. Med lite träning tror jag att han skulle kunna spela golf på en bra nivå.


TVmatchen: Har du haft chansen att spela med några idrottare utanför golf?

AB: Jag har spelat med några hockeyspelare i min hemstad i Sverige som är duktiga golfspelare, men när det gäller andra sporter spelade jag en Pro-Am med James Milner. Han var bra på golf, jag skulle säga att han är den största idrottsmannen jag har spelat golf med. Han var också väldigt trevlig.

Stephen Warnock var också där, och både han och James var på semester i Dubai när jag spelade i en turnering där och fick spela med dem. Det är verkligen trevligt att spela med idrottare eftersom vi har mycket gemensamt och kan ställa frågor till varandra i en avslappnad miljö.


TVmatchen: Hur tror du att nästa Ryder Cup kommer att utvecklas? Förväntar du dig en respons från Team USA?

AB: Jag tror att Europa har en stark chans att försvara sin titel. Team USA är alltid bra, men jag skulle satsa på att Europa försvarar sin titel.


TVmatchen: Keegan Bradley var ett överraskande val för Team USA. Vad tycker du om det och borde Tiger ha tagit chansen?

AB: Det var en stor debatt om att han borde ha varit med i laget förra året. Jag vet inte så mycket om hur Ryder Cup fungerar när det gäller att välja lagkapten. Jag är osäker på vilka alternativ de hade, men uppenbarligen är Keegan redo att spela lite mindre och ta på sig rollen. Jag känner inte honom så väl, men jag har spelat med honom och han är en trevlig kille, så jag är säker på att han kommer att göra bra ifrån sig för Team USA.


TVmatchen: Tiger Woods tackade nej till chansen att vara kapten för Team USA, men han skulle vara öppen för det 2027. Skulle det vara en stor fördel för Team USA att ha honom som kapten?

AB: Tiger är den bästa spelaren vi haft, så det skulle absolut vara enormt för Team USA om han var deras kapten vid Ryder Cup 2027. Med hans kropp tror jag det hade varit en utmaning för honom att vara kapten redan nästa år, eftersom man fortfarande behöver spela mycket golf runt om i världen och han är inte där ännu. Luke Donald kunde spela med alla spelare och resa, så jag tror att Tiger vill fokusera på sitt eget spel just nu.


TVmatchen: Vad är dina tankar om LIV?

AB: Jag är ganska neutral när det gäller LIV. Det är varje spelares val att bestämma var de vill spela, så jag känner inget särskilt om en spelare vill flytta dit. Det är ett val de har gjort.


TVmatchen: Har det funnits någon fientlighet mellan LIV och PGA Tour bland spelare?

AB: Jag har inte sett någon friktion mellan spelarna. Du väljer var du spelar. Jag tänker inte mer eller mindre på någon spelare som väljer att gå dit. Ibland finns det friktion mellan vissa spelare, men jag tror inte att det har så mycket att göra med LIV.


TVmatchen: Viktor Hovland avvisar LIV. Vad är dina tankar?

AB: Endast han själv vet verkligen om detta. Jag har inte mycket att säga om det. Om han har fattat beslutet, så tror han nog att det är det rätta att göra.


TVmatchen: Rory McIlroy’s caddie har kommit under kritik för US Open? Vad tror du om det här?  

AB: Hans caddie får mycket skit som han inte förtjänar. Om man tittar på Rorys resultat och turneringspositioner och rankingar de senaste åren, är han alltid i topp tre. Jag förstår inte varför folk tycker att hans caddie gör ett dåligt jobb, jag tycker att han gör ett utmärkt jobb.

Det är lätt att säga i efterhand att caddien tog fel beslut för Rory. Om Rory känner sig mer bekväm med sin vän som caddie, då borde han ha sin vän som caddie.


TVmatchen: Tror du att han kan komma tillbaka vid The Open? Har han lämnat sina personliga problem bakom sig?

AB: AB: Jag kan absolut se honom komma tillbaka till Royal Troon. Det är en ny möjlighet för honom. Jag spelade de första nio hålen på banan i morse och för alla som slår långt finns det gott om birdiemöjligheter, så han har en stor chans.


TVmatchen: Hur svårt är det att leda ett normalt familjeliv när man är professionell golfare? Har du sympati för Rory med det här?

AB: Det är inte lätt att ha barn när man reser runt om i världen. Det är samma för många av spelarna på turnén. Ibland är det svårt att vara borta från dem. Det är den mest utmanande delen för de spelare som har barn på turnén eftersom man vill vara med dem samtidigt. Ibland fungerar det bra, ibland är det tuffare.