Kan Ludvig Åberg hitta formen och få till det i FedExCup, slutspelet på PGA-touren i golf? Foto: AFP.

Inför FedExCup – PGA-slutspelet i golf – Med Ludvig Åberg

Den ordinarie PGA-toursäsongen tog slut i söndags. På torsdag den 15:e augusti inleds FedExCup, slutspelet på PGA-touren som pågår under tre veckor på raken. 70 spelare med första veckan, 50 spelare med andra veckan, och sen 30 spelare med under den sista, avgörande veckan då allt ska avgöras.

Först ut, start på torsdag alltså, är St Jude Championship på TPC Southwind i Tennessee och självklart finns Ludvig Åberg, inför slutspelet sexa i FedExCup-totalen med i startfältet. Även Alex Norén finns med, 42:a är hans placering inför första tävlingen och med ett vettigt resultat har alltså även Norén en bra chans att åtminstone få spela två slutspelstävlingar, i bästa fall alla tre med riktigt bra resultat.

Hur ser det då ut, vem vinner, nu på torsdag samt hela kalaset?

Scheffler favorit men Schauffele utmanar

Det enkla svaret är sannerligen att Scottie Scheffler gör det. Men han är faktiskt inte en så given segrare som han kändes för bara ett par månader sen. Xander Schauffele har via bland annat två majorsegrar klivit upp och kanske inte utmanat Scheffler i toppen av världsrankingen och FedExCup-rankingen, men han är åtminstone på samma planet som Scheffler så att säga. Något övriga spelare däremot inte är. Sen är systemet för just FedExCup något komplicerat där poängställningen omvandlas till antal slags ledning i den absoluta finalen. Något som gör att man kan vara nästan hur överlägsen som helst under säsongen. Ett par dåliga hål den sista veckan och allt kan vara förlorat. Definitivt en tjusning, men man ska veta det. Det är under den absolut sista veckan som det verkligen avgörs. Den sista tävlingen som förresten är TOUR Championship som spelas på East Lake Golf Club i Georgia. Den tredje slutspelstävlingen, som spelas i mitten så att säga, är BMW Championship som spelas på Castle Pines Golf Club i Colorado.

Topp-10 inför första slutspelstävlingen ser ut som följer:

  1. Scottie Scheffler
  2. Xander Schauffele
  3. Rory McIlroy
  4. Collin Morikawa
  5. Wyndham Clark
  6. Ludvig Åberg
  7. Sahith Theegala
  8. Hideki Matsuyama
  9. Sungjae Im
  10. Shane Lowry

Hur ser då chanserna ut för Ludvig Åberg?

Tveksam form på Åberg inför slutspelet

Vi har vant oss vid att Åberg nästan aldrig misslyckas. Han vinner sällan, men misslyckas nästan lika sällan. Han har haft en otrolig jämnhet och ofta slutat topp-10 i tävlingarna han spelat, sällan utanför topp-20, men han har kanske haft lite svårt att riktigt sätta pricken över i:et. Något som inte är konstigt. Det är alltid många om budet och väldigt jämnt i tävlingarna på PGA-touren så det är inget konstigt med det. Kanske ett litet trendbrott på senare tid dock åt det lite negativare hållet. Åberg har misslyckats i de två sista majortävlingarna och dessutom i OS nu senast. Han kommer in med tveksam form till det här slutspelet och det syns i spelbolagens oddslistor. Åberg brukar vara betrodd som en av de fem mest troliga vinnarna i de tävlingar han ställer upp i men nu har han åkt ner lite i hackordningen och ses med nöd och näppe som en av de tio mest troliga vinnarna av St Jude Championship.

Prispengar då? Går det att tjäna någon slant?

250 miljoner till vinnaren av FedExCup

Vinnaren av den första slutspelsveckan, St Jude Championship får nöja sig med omkring 35 miljoner svenska kronor men sen springer det iväg. Vinnaren av TOUR Championship och därmed FedExCup kan räkna med minst 250 miljoner kronor i prispengar.

Massor av sändningar från FedExCup är givetvis att vänta. Framför allt via stream på Max och Discovery+ men även på tv i Eurosport 2. Håll koll i vår eventlista på startsidan här på TVmatchen för alla tider.