Kan Ludvig Åberg kopiera Henrik Stenson och ta hem The Open på Royal Troon den här veckan? Foto: Andy Buchanan/AFP.

Ludvig Åberg tredjehandsfavorit i The Open

Efter veckor med EM i fotboll och Wimbledon i tennis är den här veckans givna höjdpunkt i idrottsvärlden The Open. Världens enligt mig, och nog många andra också, största golftävling. The Masters kan konkurrera, bor man i USA så, kanske US Open också. Men för oss här i Europa. Det är väl knappast någon tvekan. Det är The Open, eller British Open som man också kan säga, som gäller.

Henrik Stenson vann The Open på samma bana 2016

Det är åtta år sen nu men många med mig minns det nog som igår när Henrik Stenson, som första och än så länge enda svenska herrgolfare vann en major, och därmed också givetvis The Open. Jag har jobbat med sport i hela mitt vuxna liv mer eller mindre och om jag skulle välja ett idrottsögonblick som står ut framför allt andra så är det just det här. Man hade under några år börjat tro att det aldrig skulle hända, men så hände det. Och inte gjorde det kanske saken sämre när en åldrande Göran Zachrisson slutligen fick uppleva det han troligen längtat efter allra mest i direktsändning.

Det idrottsögonblicket hade i min mening precis allt.

Åberg mer given i toppen än Stenson?

Sedan dess har det faktiskt ofta inte varit alldeles för långt ifrån att vi skulle kunna vinna en major igen, men det har inte hänt. Men nu, nu börjar det faktiskt ligga på lut. För nu, jag skulle säga för första gången någonsin, har vi en av världens absolut bästa golfspelare i Ludvig Åberg. Det kan låta märkligt. Stenson var som bäst uppe på andra plats på världsrankingen och han vann både The Open och slutspelet på både PGA- och Europatouren. Men för mig kändes det alltid som att några andra var bättre. Tiden kan ibland förvränga saker, när man tittar på siffrorna var han onekligen däruppe, Stenson. Men det Åberg visat det senaste året. Där han nästan alltid varit med i toppen av tävlingarna han spelat. Jag tycker han känns mer bombsäker i toppen nu än vad Stenson gjorde på sin tid även om det givetvis är som att jämföra äpplen och päron. Klart är i alla fall att vi åter har en svensk i den absoluta toppen. Och kanske kan det vara dags för en majorseger igen.

För tittar man på oddsen inför The Open som startar på Royal Troon på torsdag. Just det, för den uppmärksamma är det förstås precis den bana som Stenson vann på för åtta år sen. Så är Åberg så hårt betrodd som tredjehandsfavorit till att vinna The Open.

Scottie Scheffler favorit som vanligt

Favorit till att vinna är världsettan Scottie Scheffler som i allmänhet spelas till runt 6 gånger pengarna hos spelbolagen. Scheffler har sagt sig vara lite sliten på sistone samtidigt som han fått sitt första barn och velat vara lite ledig. Dessutom är The Open den majortävling där han haft det allra tuffast i hittills. Som bäst en åttondeplats från 2021. Han har vunnit The Masters två gånger och har andraplatser i både US Open och PGA Championships.

Dags nu för Rory McIlroy?

Andrahandsfavorit är, som oftast numera, Rory McIlroy som spelas just under 10 gånger pengarna hos de flesta spelbolag. McIlroy var en kort putt från särspel i US Open senast och visade fin men inte spektakulär form i Scottish Open veckan som var. Han må vara världstvåa, McIlroy, men han har otroligt nog inte vunnit en major sedan 2014 när han vann just The Open.

Ludvig Åberg ges stora chanser att vinna The Open

Och så kommer vi till tredjehandsfavoriten, Ludvig Åberg som hos de flesta spelbolag spelas till 12 eller 13 gånger pengarna någonting. Åberg har varit med i täten i de allra flesta tävlingar han spelat, inklusive två av de tre majors han hittills spelat. Alla tre i år, tvåa i masters, missat kvalgräns i PGA Championship, och delad 12:a i US Open. Åberg ledde nästan hela tävlingen i Scottish Open förra veckan men ett dåligt avslutande varv gjorde att segern gled honom ur händerna. Noterbart dock att han under de tre första dagarna dels var två slag bättre än alla andra, men också att han såg ut som den klart bästa spelaren. Lite frågetecken kring hur Åberg klarar av att spela i vind som det normalt är i The Open dock. Han har begränsad erfarenhet av linksgolf och hans problem i Scottish Open började i samband med att det började blåsa lite grann. Samtidigt, Åberg kommer från Eslöv i Skåne, det kan blåsa en del där också. Han har hittills visat sig klara precis allt inom golfen. Varför skulle vind vara några problem.

Ytterligare tre spelare ges en extra stor vinstchans enligt oddsen. Xander Schauffele, just nu världstrea, Bryson DeChambeau som vann US Open senast, och Collin Morikawa som har fin form och har vunnit The Open tidigare. Dessa tre spelas också till under 20 gånger pengarna.

Det är alltid många som kan vinna när det gäller världens största golftävlingar. Det är inte som i exempelvis tennis där man kan vara rätt säker på att någon av favoriterna vinner utan kanske uppemot en tredjedel av startfältet i The Open har faktiskt en chans att vinna. Man ska alltså inte överdriva värdet av att vara en av favoriterna men självklart, det säger någonting.

Stenson då förresten? Finns han med när The Open nu återvänder till Troon?

Henrik Stenson är med i The Open 2024

Det gör han faktiskt men han gör det som en lite annan spelare än senast. Stenson för numera en tynande tillvaro på LIV-touren där han i allmänhet är chanslös i konkurrensen. Han spelas här till nära 500 gånger pengarna och ses därmed inte med någon möjlighet att vinna.

Alex Norén som tog en av de allra sista platserna in i The Open 2024 via en fin placering i Scottish Open ses däremot med en viss chans. Norén är duktig på den här typen av golf och han spelas den här gången till runt 80 gånger pengarna. Kan låta mycket, men som sagt, det är många om budet. Som ett exempel spelas förra årets US Open-vinnare Wyndham Clark, som också spelade bra i Scottish Open senast, till ungefär samma odds.

Sebastian Söderberg, 400 gånger pengarna, Alexander Björk 500 gånger pengarna, och Jesper Svensson 1000 gånger pengarna är övriga svenskar i startfältet.

The Open spelas torsdag till söndag den här veckan, 18-21 juli, och håll koll i matchlistan på startsidan efter alla tider och även försnack till rundorna.