Foto: WANG Zhao/AFP

Inför OS-finalen i pingis – Kan Sverige riva muren igen?

Jag vet inte varför man pratar om den kinesiska muren när det gäller pingis, bordtennis. Och om hur Sverige rev den i Västtyskland 1989 där man besegrade Kina i lagtävlingen på VM. Eller ja, men besegrade dem inte, man kvaddade dem, 5-0 i matcher. Kanske för att man på den tiden pratade en del om att riva just fysiska murar. Berlinmuren revs ju några år senare, och det fanns då inte längre något Väst- respektive Östtyskland. Men den kinesiska muren, den står ju i högsta grad kvar i fysisk form. 21 196 kilometer lång är den, så har vi lärt oss något idag också. Japp, kilometer. Över 2000 mil. Det bygger man kanske inte bara sådär, så att säga.

Kinesiska pingismuren revs tillfälligt 1989

Duktiga på att bygga murar. Lika duktiga på pingis, kineserna och även om Sverige kanske rev den där pingismuren tillfälligt 1989. För det gjorde man. Man hade under några år närmat sig Kina, och efter att man kvaddade dem 1989 så dröjde det till slutet av 1900-talet innan Kina var tillbaka som dominanter inom pingisen. Idag kan det nog låta helt otroligt, men det var tre VM-guld i rad som gick till Europa både vad gäller lag och singel. Där Sverige svalde de flesta. VM-guld i lag 89, 91, och 93 innan Kina var tillbaka och vann 95. Sverige stack emellan och vann 2000, en jätteskräll då, men i övrigt har Kina vunnit precis allt, från 1995 till senast nu 2024. OS? Så länge lagtävlingen i OS funnits, sen 2008 i Peking, har Kina vunnit alla guld. Jodå, alla guld i singel också.

Den kinesiska muren är med andra ord återställd. Går det att riva den igen?

Ja, och nej.

Europa lite närmare – Men utan att vara ens halvnära

När Sverige nu tar sig an Kina i OS-final för första gången är det ett extremt dominant kinesiskt lag man möter. Men kanske ändå inte så dominant som för några år sen. Det har börjat komma europeiska spelare som om allt stämmer kan spela jämnt och ibland till och med besegra de bästa kineserna. Men man ska också vara ärlig och säga det. När Sverige krossade Kina 1989. Då var det på gång. Svenskarna började vara bättre än kineserna. Man var med taktiskt slipade och låg längre fram i utvecklingen medan kineserna som varit dominanta så länge kanske hade lutat sig tillbaka lite grann. Så är det inte nu. Det är fortfarande Kina som i högsta grad leder utvecklingen. Europeerna försöker spela som dem, men gör det inte lika bra.

Först en dubbelmatch. Sen minst två, max fyra singelmatcher. Det är formatet i OS-pingisen. Ska man ändå försöka hitta någonting som talar för en skräll?

Det är bäst av fem set i lagtävlingen på OS jämfört med normala bäst av sju i stora matcher. Korta matcher, självklart lite enklare att skrälla.

Sverige kan ha chans i dubbeln

Det spelas en dubbelmatch, en spelform där det är lite jämnare i toppen, kineserna förlorar lite oftare. Men fortfarande, de är precis lika dominanta inom dubbeln. Sverige har dock ett riktigt starkt dubbelpar i Kristian Karlsson och Anton Källberg. Kanske kan de utmana kineserna men man ska också veta vad Kina kommer med. Det handlar om tidernas största pingisspelare Ma Long samt den nuvarande överlägsna världsettan Wang Chuqin. På grädde på moset är Wang vänsterhänt och Ma högerhänt, en perfekt konstellation, precis som för svenskarna visserligen där Kristian är vänsterhänt, Anton högerhänt.

Truls Möregårdh besegrade Wang Chuqin i singelspelet. Problemet är bara att Kina kan välja att låta Ma Long möta Truls istället för Wang Chuqin men vem vet, de kanske känner så så överlägsna att de vill ge Wang en chans på revansch? Man kan ju hoppas.

Svensk vinst skulle vara en av tidernas största skrällar

Ungefär där är det nog stopp. Det går inte att hoppas på att kineserna ska bli nervösa eller något liknande. De har såna marginaler. Det är en skräll om de förlorat en delmatch, en jätteskräll om de förlorar två delmatcher och förlorar de tre delmatcher och därmed lagmatchen, då är det hela OS-största skräll. Kanske också den största OS-skrällen i modern tid när de gäller lagspel i en någorlunda stor lagidrott. Många minns nog när USA, utan sina största stjärnor, förlorade mot Argentina i OS-basketen i Aten 2004. Den skrällen var inte ens i närheten av vad en kinesisk förlust här i pingisfinalen skulle vara.

OS-finalen spelas fredag 9 augusti klockan 15 och sänds på tv i Kanal 5 och via stream på Max.