Foto: AFP

Inför Truls final i OS-pingisen

Hur fantastisk Truls Möregårds insats i OS-pingisen än varit hittills. Nu kommer vi till den sista, helt avgörande frågan. Ska vi komma ihåg den här veckan som en fantastisk insats från en svensk idrottsman när det passar som allra bäst. Såna är vi inte alldeles bortskämda med, men de kommer med jämna mellanrum. Vi kommer knappast glömma bort Truls insats i OS i Paris alldeles oavsett, men förlust i dagens final och den kommer sorteras in tillsammans med relativt många liknande insatser.

Men så finns ju alternativet. Att Truls vinner. Då är det inte ”bara” OS-guld. Det kanske är det största OS-guldet som Sverige tagit i så fall.

Att jämföra sporter, och tider, det ska man vara sjukt försiktig med. Det är svårt, det finns inga rätt eller fel, och det är inte alltid ens särskilt relevant, kanske särskilt inte i OS där ett guld är ett guld.

Men man måste väl inte alltid göra som man ”ska” göra.

Jag var tvungen att gå in och titta på svenska guldmedaljörer genom åren. Vad våra svenska hjältar egentligen har vunnit.

Och vi håller oss till sommarspelen, som hur man än vänder och vrider på det måste smälla högre än vinterspelen med global konkurrens på ett helt annat sätt.

Vi har vunnit flera guld i friidrott, i simning, två sporter som är dominerande i OS. Men simningen har många distanser. Friidrotten har många grenar.

Vi har också vunnit många guld i skytte, brottning, och liknande sporter som kanske inte tillhör de största i världen.

Hur jag än letar, jag fastnar på Jan-Ove Waldners guld från OS i Barcelona som ett av väldigt få, kanske det enda, i en sådär riktigt stor idrott globalt där alla de bästa också är med i OS.

Waldners OS-guld – Det största i modern tid?

När Waldner vann i Barcelona, var det i modern tid? Det var det väl, kanske. Men idrotten var inte vad den är idag. Konkurrensen var inte riktigt på samma nivå.

Vi har inget kommentarsfält här på TVmatchen. Inte nu i alla fall. Jag skulle jättegärna vilja plocka fram en möjlighet där man kan få höra folks åsikter. Här hade det varit intressant. Men ja, med mitt minst sagt breda sportintresse, som tittar på sport kanske inte dygnet runt, men en stor del av min vakna tid, året runt. Min fru brukar försöka få mig att ta ledigt från sporten på julafton. Det brukar gå sådär. Jag skulle säga att om Truls vinner idag. Då kan det vara det OS-guld som har högst status som en svensk någonsin vunnit. Det är min åsikt, den är inte mycket mer värd en någon annans. Men kanske att det ändå kittlar lite grann.

Kommer det går då? Blir det guld?

Jag tror inte det. Det ska vara kanske inte omöjligt, men när jag tittar på oddsen inför matchen. Jag blir förvånad att Truls ändå verkar ges 20% vinstchans idag. För jag tycker det är mer omöjligt än så.

Om man ska tänka positivt. Han har slagit den bästa kinesen den här veckan. Han slog Wang Chuqin i andra omgången, Wang som var favorit till att ta OS-guldet.

Men.

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men kanske man skulle kunna säga att Wang är en vanlig spelare. Han har blivit den bästa kinesen, och därmed bäst i världen, det senaste året men, i alla fall som jag läser det, han är en rätt vanlig spelare, om än helt overkligt bra. När han mötte Truls och Truls började trolla mot honom, då fick han problem. Han kom lite ur sin rytm. Ungefär som vanliga spelare gör.

Wang klarade inte trycket – Men Fan gör det nog

Idag möter Truls den andra kinesen i OS-singeln, Fan Zhendong och tyvärr är det inte ännu en vanlig spelare. Utan Fan är en spelare som kanske inte riktigt går att komma åt på samma sätt som det gick att komma åt Wang. Fan har en annan rutin än Wang och just för kinesiska pingisspelare är det viktigt. Kina har alltid fyra eller fem spelare att välja bland när det gäller att plocka fram sina två singelspelare och när det står och väger, då går de alltid på rutin. För de vet hur tufft det är att bära pressen av att vara lite ensam och bära en relativt stor nations press på sina axlar. Den här gången tror jag faktiskt att de hade övervägt att välja bort Wang om det inte vore för att han var så överlägsen världsetta som han är. Det hade sett konstigt ut och varit svårt att motivera. Men det ska sägas att Ma Long, tidernas bästa pingisspelare, denna gång hamnade utanför den kinesiska uppställningen. För att man kunde inte välja bort Wang, och man tyckte tydligen att Fan är ännu bättre.

Hur ska han då göra idag, Truls?

Ja, det är lite svårt. Det vi kan vara säkra på är att han kommer komma med en taktik som ingen annan tänkt på. I grund och botten finns det dock bara en sak som gäller. Truls vill idag ha så dåligt spel som det bara är möjligt. För i rena, raka dueller, vissa såg kanske Fans semifinal mot Felix Lebrun, en spelare som i vanliga fall är helt fantastisk i just rena, raka, ärliga dueller. Lebrun hade ingen chans och då menar jag verkligen ingen chans. Han såg ut som en medelmåtta i jämförelse med Fan. Om Truls börjar stå och svinga med Fan idag, då är han chanslös.

Truls måste försöka förstöra spelet för Fan Zhendong

Men Truls kan ju det där. Han kan trolla. Han gillar att variera bortom det som någon annan spelare ens skulle försöka sig på och vem vet. Han kanske till och med kan få Fan ur gängorna. Om han idag skulle kunna komma med något som Fan ännu inte riktigt ställs mot. För det är en positiv sak att ha med sig när det gäller kineserna. Som pingisspelare är de alltid bäst. Men om de får något de inte riktigt känner igen mot sig, då kan det ganska snabbt gå utför. De vill spela en ren, fin, snygg pingis. De vill inte bli inblandade i någon pingismässig gyttjebrottning. Och det är precis där Truls måste försöka hamna idag. Att förstöra spelet till den grad att det blir mycket skitspel där han kanske till och med kan vara bättre än Fan.

Får vi bevittna svensk idrottshistoria under eftermiddagen?

Som, som, som jag hoppas på det. Men jag tror tyvärr inte på det.