Lebron James leder USA:s nya Dream Team i basket. Foto: Giuseppe Cacace/AFP.

OS-basketen – Kan USA förlora?

Det är intressant hur tidernas ändå hur tiderna ändå förändras. När USA tröttnade på att bli ifrågasatta efter att man under många år inte skickat proffs till VM och OS och satte ihop ett ”Dream team” till OS i Barcelona kunde man inte förlora. Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, och ett gäng andra av tidernas bästa basketspelare förvandlade OS-basketen den gången till en ren uppvisning. De spelade inte, de lekte, och man kan väl säga att det inte var så många som ifrågasatte USA:s överlägsenhet i basket efter det.

USA kommer med ett nytt Dream Team

Efter det har USA fortsatt skicka professionella spelare till de stora mästerskapen, men med blandad kvalité. Det var under några år så att de bästa spelarna oftast inte vara med. Sen har det blivit bättre på senare år efter att USA ibland börjat förlora i mästerskapen, inte ta hem guldmedaljerna alltså. Och den här gången, efter att Tyskland vunnit VM förra året med USA på fjärde plats. Det pratades tidigt om att Lebron James efter VM förra året började ringa runt till sina superstjärnekompisar och berättat att det är dags att spela OS. Om det var på det sättet så lyckades det. USA är i Paris på plats med i stort sett det bästa man har. Man har till och med ”värvat” in bjässen Joel Embiid, en av världens bästa spelare, som kunde spelat för både Kamerun och Frankrike men som nu alltså spelar för USA. Förutom James och Embiid finns stjärnor som Steph Curry, Kevin Durant, Jayson Tatum och Anthony Davis med, bland annat, när USA ska försöka ta hem guldet i Paris.

Men om de inte kunde förlora i Barcelona 1992. Kan de förlora 2024 i Paris, trots att de återigen har med sig det nära på bästa de kan komma med?

Svaret är ja, för tiderna förändras.

Gott om stjärnor i de övriga lagen

Några av de absolut största stjärnorna i NBA är nämligen nu för tiden inte amerikaner.

  • Kanada kommer med ett lag mestadels bestående av helt okej NBA-spelare, också med enstaka stjärnor.
  • Serbien har bland annat med sig världens bästa spelare de senaste åren, Nikola Jokic.
  • Frankrike har några riktiga toppspelare i NBA med sig. Exempelvis den 224 cm långa draftettan förra året Victor Wembanyama. Han tillsammans med 216 cm långa Rudy Gobert, en av de bästa försvarsspelarna i världen senaste 10 åren. Skytte utifrån kan vara att rekommendera mot Frankrike.
  • Tyskland som vann VM förra året har en liknande trupp den här gången.
  • Grekland har med sig Giannis Antetokounmpo, de senaste fem årens kanske bästa spelare i världen.

Listan kan göras ännu längre med länder som Spanien och Australien. Basketvärlden har förändrats. USA kommer med samma typ av lag som 1992 men nu är det ingen lek längre. Nu kommer superstjärnorna behöva kämpa för att vinna.

Hur stor sannolikhet är det då att USA vinner OS-guld i basket i Paris?

Om man tittar på de sammanvägda oddsen så är det omkring 80% chans att USA vinner guldet så jodå, de ska nog klara det trots allt.