Borde OS pågå i en månad istället för bara två veckor? Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP.

OS-stressen igång – Varför så kort?

Vissa säger Superbowl. De har ju fel, så klart. Andra säger fotbolls-VM. Många har säkert sina egna förslag. Var jag står i allt det där, jag vet knappt själv men det är klart, att vinna VM i fotboll, det är oslagbart storleksmässigt på ett sätt. Att vinna den största turneringen i den största sporten, för sitt land, jag hade nog satt den som nummer ett alldeles oavsett om någon tvingat mig.

Men så har vi OS. Sommar-OS säger vissa, men jag tycker det finns OS, och så finns det vinter-OS. OS som väl sannerligen i alla fall kan konkurrera om att vara världens största idrottsevenemang och om man ska plocka fram ett särskilt OS-guld. Att vinna hundra meter och titulera sig världens snabbaste man, det smäller ju inte lågt direkt så att säga.

Jag har precis suttit och tittat igenom vår matchlista här på TVmatchen för den första veckan av OS. Först av allt ska jag säga att jag tycker den ser väldigt bra ut. Man får en grym överblick. Men också, stressen som redan gjort sig lite påmind förstärks. Är inte OS det mest fantastiska idrottsevenemang, men också det mest stressande?

För hur ska man kunna följa allt?

Svaret är att det är helt omöjligt.

OS börjar egentligen inte ens förrän i helgen, men trots det blir det redan imorgon onsdag blir det nära på omöjligt att följa allt. Fotbollsturneringen på herrsidan börjar och visst är det U23 men det är en rackarns bra U23-turnering kan man ju säga och med tanke på abstinensen efter EM, nu vill man ju liksom titta på fotboll igen.

Och så kommer vi till frågan jag alltid ställer mig.

Varför kunde inte OS vara en månad långt istället?

Svaret är väl ganska enkelt. OS är 16 dagar långt för att OS alltid är 16 dagar långt och är det ett koncept som aldrig ändras så är det väl detta men man kan ju få drömma. Tänk om det kunde spridas på en månad istället. Så man kunde ha fokus på amma lagidrotter exempelvis, istället för att som ni behöva välja. Och att ha maximal möjlighet att också följa de mindre idrotterna likt så många gör under vinter-OS där schemat inte alls är lika späckat med lika många idrotter.

Två fantastiska veckor har vi framför oss i alla fall. Drygt, det smygstartar alltså redan imorgon. Men som sagt, jag kan inte låta bli att känna stressen, och önskan om att det kunde varit så mycket bättre. Tänk om det kunde pågått dubbla tiden.