Truls Möregårdh gjorde det omöjliga. Slog ut den kinesiska världsettan i OS-pingisen. Foto: Jung Yeaon-Je/AFP.

Otrolig skräll av Truls Möregårdh i OS

Det finns vissa saker man bara inte gör inom idrottsvärlden. Jag brukar vara bra på jämförelser, men det finns ingen riktigt bra jämförelse när det gäller att besegra kinesernas bästa spelare i pingis. Det ska nämligen inte gå, för skillnaden är i grund och botten så stor att det nästan är så att det är två olika idrotter. Det är en idrott som kineserna håller på med, och så är det en idrott som alla andra håller på med, trots att det är en och samma.

Kineserna mer överlägsna än Federer, Nadal och Djokovic

Jag, som normalt sett mest skriver om tennis, men har min egen idrottsliga bakgrund i pingisen, försökte hitta en tennisjämförelse. Men det går inte. De största spelarna inom tennisen, Roger Federer, Novak Djokovic, och Rafael Nadal har alltid varit överlägsna, men aldrig så överlägsna som kineserna inom pingisen. Inte på något sätt för att kineserna inom pingisen är större idrottsmän än ovan nämnda tennisspelare, men man skulle kunna säga att kineserna blivit så överlägsna inom pingisen eftersom de liksom har en helt egen pingisvärld. De har fler spelare, ett större material, än alla andra länder tillsammans, mycket större till och med, och när hela tennisvärlden kan vaska fram enstaka superhjältar, så kan kineserna hela tiden, löpande, fylla på med nya överlägsna spelare. För de är på en helt annan nivå. De inte bara leder utvecklingen hela tiden, de håller till på en annan nivå.

Att då besegra någon av deras utvalda spelare till de stora mästerskapen. Det är nästan omöjligt.

Wang Chuqin är världsetta i pingis. Sveriges bästa spelare, Truls Möregårdh, är rankad på plats 25 i världen. Om man ska fortsätta jämföra med tennisen. Världens 25:e bästa spelare kan slå världens bästa spelare i tennis. Det kan hända, inte ofta i de största turneringarna, men det kan hända. Men i pingis. Att som världens 25:e högst rankade spelare slå den bästa kinesen tillika världsettan. Det är ungefär som att världens hundrade, kanske till och med tvåhundrade, bästa tennisspelare skulle slå världsettan. Det är så enormt mycket större skillnad inom pingisen.

Det är just det perspektivet man ska ha när man nu noterar att jodå, Truls Möregårdh gjorde det. Han besegrade den bästa kinesen, i den största tävlingen och han gjorde det på ett sätt som man inte ofta ser.

Orkar ni med en tennisjämförelse till?

Truls kopierade Söderlings taktik – Att blåsa på precis allt

Många minns nog när Robin Söderling i Franska öppna 2010 gick ut och satte allt på ett enda kort. Han höjde upp svårighetsgraden i sitt spel till över max och bara blåste på. Så fort han såg bollen skulle han döda den och han slog den då omöjlige Rafael Nadal i tre raka sett. Man är alltid två om utfallet i en tennismatch. Nadal var småskadad, men han hade trots det slagit Söderling enkelt om inte Söderling vågat plocka fram något långt utöver det han vanligen gav sig på.

Möregårdh har också just den där möjligheten. Han har så många slag, så många varianter, så mycket konstigt i sitt spel att han kan välja. Antingen en normal svårighetsgrad i spelet, eller så kan han, som idag, bara släppa på allt. Alla servar, alla skruvar, alla attacker, alla varianter, och det gjorde att Wang Chuqin blev förvirrad. Och spelade kanske lite under sitt normala. Pingis är precis som tennis. Man är alltid två om en händelse. Det finns alltid olika förklaringar till att det går som det går. Som att Truls släppte på precis allt idag. Som att en fotograf på ett minst sagt dråpligt sätt igår trampade sönder Wangs ordinarie racket. Även om pingis och tennis har mycket gemensamt. En sak är inte gemensamt. Pingisspelarna spelar med en och samma racket, som de så klart byter gummin på, men samma stomme, ibland i flera år. Vissa i fler år än så. Att Wang nu svingades byta racket, det störde honom garanterat. I kontrast till att tennisspelarna byter racket flera gånger varje match.

Bara åttondel – Men en jättemöjlighet

Rent resultatmässigt är han i åttondelsfinal i OS nu, Möregårdh. Det är ingen superprestation, inte ens för hans egen del. Han har exempelvis varit i VM-final tidigare. Men då behövde han inte slå någon kines för att ta sig dit, än mindre en av de utvalda, bästa kineserna. Nu har han gjort just den saken. Kina har världens fyra högst rankade pingisspelare. Kanske de 6-7 bästa pingisspelarna i ren spelstyrka. Två kunde välja ut hit till OS. Wang Chuqin var en av del. Truls slog ut honom, och Kina har därmed bara en guldchans kvar. Det finns alltså en realistisk risk att Kina inte vinner OS-guldet i pingis nu, en skräll som…låt oss säga att den skulle vara stor.

Fortsättning följer. Truls spelar sin semifinal i OS-pingisen redan sent ikväll onsdag. När den spelas och vem han möter? Det hittar ni givetvis här i TVmatchens matchlista.