Armand Duplantis vinner svenskt OS-guld men sen då? Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP.

Största svenska OS-guldhoppen – Den icke subjektiva listan

Såna här listor råder det ju ingen brist på inför OS i Paris direkt. Men de allra flesta handlar om vad någon sitter och gissar eller känner. Hur vore det om vi istället tar och tittar på verkligheten? Vad säger oddsen? Hur stor chans har våra svenska atleter?

Armand Duplantis – 95% guldchans

Vi sammanväger spelbolagens odds och landar i att Armand Duplantis står i under 1,05 på att vinna OS-guld i stavhopp och att procentchansen att han vinner därmed är över 95%. Kort sagt, tittar man på fakta så har Sverige redan ett snudd på garanterat OS-guld redan innan spelen startat.

Sarah Sjöström – 66% guldchans

Det pratas om att Sarah Sjöström även ska delta i 100 meter frisim men där har hon enligt oddsen små chanser att vinna. På 50 meter fritt är hon däremot storfavorit och spelas till omkring 1,50. Eller om man så vill, 66%, två chanser på tre att hon tar hem guldet.

David Åhman och Jonatan Hellvig – 45% guldchans

Här kan det vara lätt att gå bort sig. Åhman och Hellvig har tagit beachvolleybollvärlden med stor de senaste åren med sitt helt nya sätt att spela och man kliver in till OS som världsettor. Givet guld? Långt därifrån. Det är ganska korta matcher i beachvolleyboll och därmed relativt enkelt att skrälla. Dessutom, Sverige är visserligen klara favoriter, men det finns flera lag som svenskarna kan förlora mot och har förlorat mot i närtid.

Hopplandslaget – 33% guldchans

Vårt svenska lag i hästhoppning är visserligen klar favorit till att ta hem guldet enligt oddsen, men det är en oberäknelig idrott där mycket kan hända. Trots ett klart favoritskap är det bara en chans på tre att Sverige tar guld här.

Jonna Malmgren – 20% guldchans

Jonna Malmgren ställer upp i brottningens 53 kilo fristil och anses på de flesta håll vara tredjehandsfavorit till att ta hem guldet. Omkring 20 procents chans alltså.

Henrik Von Eckermann – 15% guldchans

Ytterligare en svensk som är favorit i sin gren. Von Eckermann är klar favorit i hästhoppningen. Men, precis som i lagtävlingen. Extremt små marginaler och trots att Von Eckermann är storfavorit, fortfarande under 20% chans att han vinner enligt de sammanvägda oddsen.

Daniel Ståhl – 15% guldchans

Trots att han inte är bäst längre, Ståhl. Han är däruppe i toppen och han vet hur man vinner på alla nivåer. Två kastare klart framför sig i hackordningen men som tredjehandsfavorit har Ståhl en chans. Drygt 15 procent chans på guld närmare bestämt.

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler – 15% guldchans

Bobeck och Netzler deltar i seglingens skiff och tillhör favoriterna. En medalj är troligt men guld? Mindre än 20% chans.

Victor Lindgren – 12% guldchans

Ytterligare en svensk som tillhör de absolut favoriterna i sin gren. Victor Lindgren ställer upp i 10 meter luftgevär och är andrahandsfavorit. Problemet är bara att massor av skyttar har vinstchans och trots favoritskapet är det inte mer än drygt 10 procent chans till svenskt guld.

Perseus Karlström – Ännu inga odds

Karlström har tidigare visat att han är stabil på medaljnivå, och kan vinna. Friidrotten avgörs under den andra veckan och det finns ännu inga stabila odds uppe på gångtävlingen. Vi ber att få återkomma men det ska vara guldchans här.

Svenska profiler som inte vinner OS-guld

Så finns det även ett helt gäng profilerade svenska idrottsmän. Som i allmänhet är fantastiskt duktiga, och på vissa håll får stor uppmärksamhet, men som sannolikt inte kommer vinna guld i Paris.

Handbollslandslagen

Hur mycket vi än skulle vilja det. Det kommer högst troligt inte bli några OS-guld inom handbollen. De svenska herrarna anses ha någon slags avlägsen möjlighet och spelas till omkring 10 gånger pengarna. Damerna spelas till uppemot 20 gånger pengarna på att vinna guld.

Ludvig Åberg

Vår svenska världsfyra Åberg tillhör den absoluta världstoppen och är en av favoriterna i OS-golfen. Problemet är bara att minst halva startfältet kan vinna, och det finns dessutom ett par spelare i toppen som ligger klart före Åberg i hackordningen. Omkring 15 gånger pengarna eller runt 7% chans att Åberg tar guld.

Linn Grant

Samma sak med Grant som med Åberg, men ännu mindre chans. Grant ses som en av de tio mest troliga vinnarna, men står i över 20 gånger pengarna. Enstaka procent chans på OS-guld för Grant.

Pingislandslaget och Truls Möregårdh

Vårt svenska pingislandslag har flera spelare rankade topp-50 i världen och har en imponerande bredd. Det är bara det att det finns ett par oslagbara nationer i lagtävlingen där Kina definitivt är oslagbara. Och i singelspelet är det minst lika illa. Möregårdh är uppe och tangerar 100 gånger pengarna på att vinna guld i singel.

Sannolikheterna är en sammanvägning av odds som finns tillgängliga på marknaden. Oddsen kan ändras och är inte mer en indikation på hur tävlingarna ska sluta. Procentchanserna är alltså en uppskattning, ingenting annat.