Foto: AFP

Inför pingis-EM – Stora chanser för svenskarna

Den här veckan genomförs EM i pingis i österrikiska Linz och kanske kan det vara dags för en svensk seger igen. Kanske kan det vara dags för en svensk seger, något som faktiskt inte hänt på herrsidan sedan år 2000 när Peter Karlsson vann. Innan dess desto bättre svenska resultat där Sverige bland annat vann singeltiteln fem gånger i rad mellan 1982 och 1990. Men på senare tid alltså tungt på herrsidan. Medan Li Fen vann på damsidan så sent som 2013.

Ska det bli svenskt EM-guld den här gången så får det nog emellertid bli på herrsidan där flera svenskar ges en realistisk chans men självklart. Det är Truls Möregårdh som är det största hoppet. Möregårdh rankad tvåa i Europa och därmed också seedad tvåa här på EM. Endast det franska underbarnet, 18-åringen Felix Lebrun är rankad och seedad före Truls.

Underbarnet Lebrun tydlig favorit i EM i pingis

Lebrun som förresten kan få möta en svensk tidigt i turneringen. Lottningen är genomförd och Lebrun kan ställas mot den tidigare VM-finalisten Mattias Falck redan i andra omgången. Möjligen ingen bra lottning för någon av dem, men givetvis allra tuffast för Falck som med en annan lottning hade haft en fullt realistisk chans på medaljerna. Nu blir det desto svårare, och han får istället kanske fokusera mer på att försöka försvara sitt EM-guld i dubbel tillsammans med Kristian Karlsson.

Lebrun och Falck tidigt mot varandra på den övre halvan av lottningen.

Tre svenskar på samma halva av lottningen

På den undre halvan av lottningen, där har samtliga tre andra svenskar hamnat. Och där två av svenskarna, Kristian Karlsson och Anton Källberg, kan komma att ställas mot varandra redan i andra omgången. Och där vinnaren av dem då bara är en match ifrån att kanske ställas mot Truls Möregårdh i kvartsfinal. På ett sätt lite tråkigt självklart att svenskarna kan komma att slå ut varandra, men ser man till möjligheten att det ska kunna bli en svensk i final till exempel så ska chanserna för det vara väldigt goda på den undre halvan av lottningen.

Motstånd saknas dock inte. EM i pingis är ofta ett riktigt getingbo med många spelare som kan vinna och så är det också denna gång. Felix Lebrun är definitivt en tydlig favorit, men bakom honom finns det åtminstone ett 10-tal spelare som är mycket nära varandra där svenskarna definitivt tillhör dessa.

På damsidan deltar Linda Bergström och Stina Källberg där framför allt Bergström har möjlighet att ta sig en bit, men möjligen inte troligt att hon kan blanda sig i kampen om medaljerna.

Pingis-EM sänds på SVT

EM i pingis sänds under slutet av veckan på tv i SVT:s kanaler samt via stream på SVT Play. Alla sändningstider inklusive svenskarnas matcher kommer givetvis uppdateras i vår matchlista.