Foto: AFP

Massor av pingissvenskar i Macao

Det är inte direkt gödslat med svenska, framgångsrika racketsportare nu för tiden. Med ett undantag, det svenska pingislandslaget som hade sådana fantastiska framgångar i OS i Paris.

Den här veckan spelas den första stora tävlingen efter Paris. WTT i Macao som är en av årets största tävlingar för pingisspelarna med totalt åtta miljoner i prissumma. En summa som pingisspelarna i normala fall inte är i närheten av.

32 spelare deltar på damsidan och lika många på herrsidan. Sverige har imponerande fyra spelare med, tre på herrsidan och en på damsidan. Imponerande nog, samtliga dessa fyra har tagit sig vidare till åttondelsfinal. Fyra svenskar totalt bland de 16 sista i respektive klass alltså där de allra flesta av världens bästa spelare är på plats. Ett resultat som står sig minst sagt bra jämfört med nutidens svenska prestationer i racketsporter.

Truls spelar under onsdagseftermiddagen

Under onsdagen spelar det största svenska namnet, Truls Möregårdh, sin åttondelsfinal och han gör det mot britten Liam Pitchford. Ingen ofarlig spelare, Pitchford men han har dalat lite på rankingen på senare år och Truls ska ha en jättechans att vinna matchen. Deras match spelas preliminär 14:15 under onsdagen och vinnaren löper stor risk att ställas mot kinesen Lin Gaoyuan. Kanske inte den bästa av kineserna, men fortfarande en mycket tuff motståndare. Det ska förresten sägas att den här tävlingen i Macao troligen är tuffare att vinna än OS då fem kineser deltar jämfört med bara två i OS.

Tufft motstånd för Källberg

En annan OS-spelare som deltar här i Macao är Anton Källberg som gjorde fint ifrån sig i lagtävlingen på OS. Anton är precis som Truls vidare till åttondelsfinal men hans match spelas först under torsdagen. Ingen starttid ännu klar, men den kommer uppdateras i matchlistan här på TVmatchen så fort den finns tillgänglig. Om Truls fått en relativt enkel lottning så är det tuffare för Anton som i sin åttondel ställs mot Lin Yun-Ju från Taiwan, rankad på plats nio i världen. Inte på något sätt chanslös, Anton, men Lin är klar favorit i matchen.

Bra chans för Falck

Med, och vidare till åttondelsfinal, är också den tidigare finalisten på VM, Mattias Falck som bara var reserv på OS senast. Mattias som är extremt kapabel men väl ganska ojämn ställs i sin åttondelsfinal mot tysken Dang Qiu där tysken som är rankad på plats 13 i världen får ses som knapp favorit. Vid en eventuell vinst väntar antagligen kinesiskt motstånd i kvartsfinal för Mattias i form av världsfyran Liang Jingkun. Denna match spelas först under torsdagen.

Tufft för Bergström på damsidan

På damsidan lyckades Linda Bergström vinna sin första match i turneringen och är klar för åttondelsfinal men nu väntar ett antagligen omöjligt motstånd i form av kinesiskan Chen Xingtong.

WTT Champions i Macao sänds helt utan kostnad på WTT:s egen kanal på Youtube. Svenskarnas preliminära speltider uppdateras löpande på TVmatchen.