Foto: AFP.

Inför måndagens US Open-matcher

Det är dags, gott folk! Om några timmar i alla fall. US Open 2024, årets sista Grand Slam-turnering. Och ännu en förväntad kamp mellan Djokovic, Alcaraz och Sinner. För även om kreti och pleti numera vinner mastersturneringar och annat på löpande band. I Grand Slam-turneringarna är det åtminstone fortfarande de bästa spelarna som vinner i väldigt stor utsträckning.

När vann egentligen en ”dålig” spelare senast en Grand Slam-turnering?

Ja…det var den usla pandemiupplagan här i US Open som Thiem vann. Medvedev vann årets efter när pandemin började släppa. 2020 och 2021 det där. Cilic vann 2014. Det är väl då kanske, men då ksa man väl möjligen komma ihåg hur han spelade under den turneringen. Han var värd skrällen.

Det är lite sjukt det här. Men jag skulle säga att i modern tid, det jag brukar kalla modern tid, från det att Nadal kom in och kunde börja vinna i stort sett, så har ingen ovärdig spelare vunnit en Grand Slam-turnering. Det har varit Federer, Nadal, Djokovic och Murray. Med skrällvinnare som de ovan nämnda plus Wawrinka och Del Potro. Och på senare år förstås även ALcaraz och Sinner. Det är inga Popyrins eller Rublevs, Zverevs, eller Tsitsipasar. Det är fortfarande ordning och reda i Grand Slam-turneringarna.

Intressant ändå. Det är i stor utsträckning just här i US Open som det miniskrällt. Inte i de andra slamsen.

Men det där skulle vi inte prata om nu. Det har vi inte tid med. Nu ska vi gå igenom halva den första omgången som ska spelas i eftermiddag, ikväll, och inatt.

Varken jag eller jag tror ens någon av er vill att vi skriver om alla matcher. Så jag plockar ut de jag tycker är mest intressanta.

17:10 Zverev-Materer

Jag kommer ta med de stora spelarnas matcher, även om de kanske inte är värda det egentligen.

Jag skulle ta i om jag ens kallade Marterer för en fattig mans Zverev. För han är inte ens det. Han servar hyfsat, han har en hyfsad bolltallang på något vis. Han kan spela. Men tyngd, det fick han aldrig lära sig vad det är. Det vet Zverev vad det är.

Zverev är nog faktiskt bättre på allt. Det luktar inte skräll direkt.

Foto: AFP.

18:10 Shelton-Thiem

Thiem ska ju sluta snart så här avslutar han sin US Open-karriär, den slam som han fick vinna. Något orättvist kan tyckas. När man sett Franska öppna de senaste åren så, han var lite för tidigt ute, Thiem. Hade han bara kalibrerat sin topp för att komma några år senare hade han nog vunnit den istället med den nivå han hade i Paris under några upplagor. Då konkurrensen i den turneringen tyvärr för hans del var ganska skaplig.

Han vågade aldrig riktigt börja spela igen efter sin handskada, Thiem och han kommer sluta som dryg 30-åring. Utan att riktiga kunna spela. Han verkar vara rätt tillfreds med det men jag undrar hur det kommer bli efter karriären. För han borde störa sig på att han aldrig riktigt fick chansen eller som jag tror, gav sig själv chansen. Det har känts som att han gått omkring och sparat på handen för något som aldrig kom.

Shrelton har många poäng att försvara här med sin semifinalplats från förra året. Ingen direkt rankingkatastrof för honom även om han skulle floppa dock. Han tappar mark till att bli topp-10 men kommer stanna topp-20 oavsett vilket.

Foto: AFP.

18:45 Berrettini-Ramos

Som sagt, jag skulle ta de stora namnen och för mig är Berrettini ett sådant. Rankingen är inte där men spelmässigt känns det som att han nöter sig tillbaka mot toppen. Jag tycker också det finns lite plats där på den senare delen av topp-10. Det ligger spelare där som Berrettini ska kunna ta.

Ramos, man blir alltid lite överraskad över att han fortfarande hänger i, blir man inte? Här kom han in som en av de absolut sista spelarna. Möjligen i sin sista eller åtminstone en av sina sista Grand Slam-turneringar. Han hade inte kommit in med den ranking han har idag.

Foto: AFP.

18:45 Rublev-Seyboth Wild

Om någon toppspelare ska rasa ut, är det Rublev kanske? Han är inte direkt Grand Slam-turneringarnas man. Formen känns fortfarande fladdrig även om han var i final i Montreal. Och han möter här Seyboth Wild som visserligen sällan driver det i mål, men som ofta hänger med bättre spelare bra.

Det ska så klart mycket till, men medan de flesta storfavoriterna känns väldigt trygga idag, Rublev känns väl i någon mån också trygg men inte bombsäker.

Foto: AFP.

18:45 Ruud-Bu

Ny kines, Bu. Eller ja, inte jätteny, 22 år gammal, men tänk om Sverige kunde få nån sån där spelare som nöter på challengertouren och sen, i relativt vuxen ålder, bara blir bättre och nästan blir topp-100. Som Bu. Nu har ju kineserna kanske lite fler människor att välja bland än oss men ändå.

Hur står sig då Ruud på hardcourt mot någon som är lite utanför topp-100 i världen?

Ja, han är väl lite bättre.

Som jag alltid sagt om Ruud, även när han, på något helt obegripligt sätt några gånger gick långt i stora turneringar på hardcourt. Han är väl runt 50 i världen på hardcourt kanske. Så det här är en match han ska vinna, men han är ingen jättefavorit direkt.

Foto: AFP.

20:30 Nishioka-Kecmanovic

Vi måste ju ta med någon jämn match också och det här är en sån som sticker ut som jämn, och möjligen också som en bra match. För här lär det ju bli spel om bollen. Nishioka har ingen serve, Kecmanovic har serven som sin svaghet. Lite märkligt. Två spelare som är väldigt duktiga bollare, Nishioka som vill driva spelet, Kecmanovic som gärna motar boll. Men gemensamt har de att de inte gillar att försvara sig, trots att de är helt sjukt olika. Nishioka är kanske tennisens snabbaste spelare tillsammans med de Minaur, men han är rätt usel försvarsmässigt ändå. Kecmanovic, han är inte tennisens snabbaste spelare kanske, så mer förståeligt att han inte försvara sig i onödan.

Intressant match och en sån match jag tycker att Nishioka ska vinna men han presterar sällan när det förväntas av honom.

Foto: AFP.

21:00 Monfils-Schwartzman

Håll i lårbenshalsarna, gubbarna ska spela.

Två av tennisens mest älskade och mest underhållande spelare de senaste 10 åren skulle jag säga. Monfils lite mer utåtriktad kanske så han är förstås älskad på ett annat sätt än Schwartzman men hur många har ogillat Svarre genom åren? Jag har aldrig hört någon. Och dessutom, hans spel, underhållande är det allt.

Nu ska han snart sluta, Svarre. Gör väl Monfils också möjligen även om han inte sagt något om det. Monfils har kämpat på väldigt bra senaste åren och håller sin nivå som en bra topp-50 spelare medan Svarres karriär tog en märklig svängning. Inte från en dag till en annan kanske men han föll liksom bara ifrån. Från att vara topp-10 eller nästan topp-10 till att inte vara någonting, knappt ens topp-100, trots att han aldrig var skadad. En utveckling jag aldrig hade kunnat gissa i alla fall då det är rätt ovanligt att någon som är typ bäst på att slå på bollen glömmer bort hur man gör det men såhär i efterhand. Jag tror att Svarre lite grann föll offer för tennisens utveckling. Det har varit genemsant för i princip alla tennisspelare de senaste fem åren. De har blivit bättre offensivt. Bättre på att sätta egen fart på bollen. Plötsligt behövde de inte stå och bolla med Svarre i ett sådär lagom högt tempo och då hade Svarre inte längre så mycket att komma med.

Inte mötts sedan 2021 de här två. 3-2 i inbördes möten för Svarre och det är väl inget konstigt med att det här skulle passa honom rätt bra skulle jag säga.

Foto: AFP.

21:00 Musetti-Opelka

Han brukar vara bra mot servekanoner, Musetti. Kan nog behövas här. Opelka har spelat några turneringar nu och servekanonerna brukar alltid vara de som har enklast att komma tillbaka efter långa uppehåll. Man glömmer inte bort hur man servar så att säga och med ett enkelt spel i övrigt, det är förståeligt att det inte är så svårt.

Rätt så jämn match enligt oddsen och självklart en bra match. Den här kommer jag se.

Foto: AFP.

00:00 Rune-Nakashima

Det här kan också bli en jättefin match under natten. Rune noggrannhet mot Nakashimas tempo. Man kan se det som att Rune kanske trivs med att någon annan vill hålla tempot uppe åt honom men jag undrar jag. Jag undrar hur det blir med säkerheten om det blir som jag tror här, att Nakashima oftast får styra spelet.

Det gäller nog att Rune får till lite variation här om man han ska driva det i mål. Han har den bättre serven att luta sig mot i alla fall och jag tror det gäller att han får en del enkla poäng där. Annars kan det bli riktigt bökigt för honom.

Foto: AFP.

03:00 Djokovic-Albot

Jag ignorerar Tiafoe som spelar den första nattmatchen. Djokovic ska vi dock så klart ha med men som ni ser, motståndet är busenkelt. Om toppspelarna fått peka på en spelare som de är så lite rädd för som möjligt under de senaste 10 åren så, Albot kanske?

Foto: AFP.