Kan Monfils rå på Dimitrov idag och ta sig till åttondelen i Wimbledon? Fullt möjligt. Foto av Henry Nicholls/AFP.

Inför onsdagens matcher i US Open

Vi fortsätter så här tills de större matcherna börjar komma tycker jag. Det finns ingen mening med att jag sitter och pratar om att Alcaraz och Sinner förlorade varsitt set. Det spelar liksom ingen roll.

Men händer något, då måste det ju pratas om.

Och igår, självklart. Tsitsipas var kanske inte chanslös, men i alla fall klart sämre än Kokkinakis och det märkliga är väl att det just inte kändes som att det var något märkligt med det. Han var bara lite sämre, Tsitsipas. Inte mycket, men lite. Och det är ju märkligt, för han har varit topp-10 i flera år. Är fortfarande på gränsen till topp-10. Medan Kokkinakis, som vi pratade om igår, han är ju knappt ens topp-100.

Tiden har sprungit ikapp Tsitsipas

Det här att tiden hinner ikapp en är ett lite luddigt uttryck. Det kan betyda flera olika saker. Men jag tycker det passar bra in på Tsitsipas. Till viss del i alla fall.

För jodå, han vann Monte Carlo i våras. Vilket väl sammanfattar hans stora styrka ganska väl. När lägen uppenbarar sig är han oftast livsfarlig.

Men i övrigt, det är nyanser så klart, men jag tror inte att Tsitsipas är mycket sämre än när han var rankad topp-5 i världen. Jag tror inte heller så mycket handlar om att de andra topp-10-spelarna blivit bättre och kört om honom. Nej, jag tror det handlar om att mängdspelarna blivit lite bättre. Kokkinakis ett dåligt exempel egentligen, men Kokkinakis är ju inte den enda Tsitsipas förlorat mot på slutet direkt. Många spelare har blivit mer kompletta, framför allt offensivt, och det gör det svårare och svårare för spelare med stora svagheter att vara stabila.

Ta till exempel Fernando Gonzalez. Minns ni honom? Världens bästa forehand. Tveksamt om det ens finns någon som har en bättre forehand än vad han hade nu. Men han kunde inte spela backhand. Trots det var han ofta nära toppen. Nu tror jag det hade varit helt annat där. Han hade haft otroligt svårt att hävda sig som en topp-20-spelare, för många fler hade klarat av att komma åt hans svaghet på ett helt annat sätt.

Tsitsipas backhand har aldrig varit bra. Nu har det väl börjat sätta sig i skallen på honom så lite sämre är den väl nu än förut men jag skulle säga att det hela kommer av att motståndarna börjat klara av att utnyttja den på ett helt annat sätt.

Och det räcker väl med att titta på rankingen. Hur tråkigt det än är så är det bara att vara ärlig. Enhandsbackhanden är utdöende. Den börjar bli lite för enkel för fler och fler motståndare att attackera.

Foto: AFP.

Tsitsipas ute alltså. Alla andra klarade sig igår. Nu tar vi dagens matcher. Andra omgången och Djokovic halva.

17:10 Dimotrov-Hijikata

På tal om enhandsbackhand. Men Dimitrov har en helt annan variation än sin jämfört med Tsitsipas. Ett absolut måste om man ska klara sig med enhandsbackhand idag. Hijikata är en av de sämre spelarna i andra omgången och borde gå enkelt för Dimitrov detta. Rätt tacksam motståndare också, Hijikata som gärna hjälper till med att sätta upp tempot. Det luktar Dimitrov hela vägen detta.

18:45 Zverev-Muller

Muller, ni vet. Inte min gamla favorit Gilles Muller, tyvärr, utan Alexandre Muller, en spelare jag inte förstår. När han under flera år spelade på challengertouren undrade jag hur han kunde hänga med där. När han nu spelar på atp-touren undrar jag ständigt hur han hänger med här, men vinner matcher, det gör han.

Jag är med andra ord inte särskilt väl anpassad för att bedöma den här matchen men ja, det är ju ingen liten klasskillnad direkt. En jättefin lottning för Zverev.

19:30 Rublev-Rinderknech

Det ska väl vara enkelt för toppspelarna i andra omgången men de har fått extra bra lottning på den här halvan skulle jag säga. Rinderknech har inte riktigt säkerheten för baslinjen för att kunan stå och bolla med Rublev.

21:00 Shelton-Bautista

Kan man få skruva tillbaka tiden några år? Då hade det här varit en vidöppen match om man tagit Shelton idag mot Bautista för fem år sen. Men nu är det inte så. Bautista har lite grann drabbats av Schwartzman-syndromet, det vill säga utan direkt anledning blivit mycket sämre. Egentligen har det nog sin förklaring i samma grej som det jag skrev om Tsitsipas. Breddspelarna har blivit bättre offensiv, bättre på att sätta egen fart i bollen så kontringsspelarna som själva inte sätter så mycket fart, tuffare och tuffare.

Man vill ju tro att Bautista ska kunna vara överlägsen från baslinjen och ha en chans här men jag tror det knappast. Sheltons kraft kommer bli alldeles för mycket för honom.

21:30 Musetti-Kecmanovic

Den här matchen tycker jag känns lite trevlig. Två riktigt duktiga baslinjebollare. Musetti med mer kraft, tyngd och variation mot Kecmanovic som mer motar boll. Brukar ofta bli riktigt bra matcher mellan två såna här spelstilar. Relativt öppen match också tycker jag. Kecmanovic har definitivt en god skrällchans.

23:00 Ruud-Monfils

Hur ska Monfils orka det här då? Väldigt oklart skulle jag säga. Det låter som en supermatch. Tittar man på oddsen så har Monfils en viss skrällchans. Men jag tror nog snarare det här är en rätt bra lottning för Ruud. Han kan fokusera på det han gör bäst, att stå och nöta och jag tror att Monfils kommer skjuta bort sig själv.

02:45 Fritz-Berrettini

Kul, verkligen. Dagens överlägset bästa match spelas på den mest omöjliga tiden men inget annat var väl att vänta i och för sig. Mycket servande, lite mindre spel. Jag tycker att Berrettini är den i grunden större spelaren av de här två men han har väl en liten bit kvar till sin högsta nivå kanske och Fritz, ja, ni vet. Jag underskattar honom.

02:45 Djokovic-Djere

Djokovic hade väl kanske tagit Djere om han blint fått välja motståndare idag. Eller ja, blint. Det är väl fel. Om han fick välja motståndare. Landsman som aldrig kommer våga sätta sig upp mot honom. Promenadväg för Djokovic till tredje rundan.