Foto: AFP.

Inför tisdagens matcher i US Open

Jag tänkte försöka hålla mig borta lite från att rabbla resultat nu under US Open. För jag tycker själv det är det minst intressanta om jag måste välja. Och jag tycker det ligger i linje med vad jag tycker TVmatchen ska vara rent allmänt. Att sajten, appen, allt, ska användas för att ladda upp för sport snarare än något annat. För om man ska vara helt ärlig. Det är ju att se framemot något som är grejen. Sen är det kul att kolla. Men att dalta saker i efterhand. Visst, om något spektakulärt hänt kanske, men oftast vill man ju bara ha något nytt att se framemot.

Favoriterna klarade sig väldigt bra igår. Bublik åkte ut, men hur han kan vara seedad i Grand Slam-turneringar. Jag har verkligen lite svårt att förstå det.

Och så skulle jag vilja behandla en match. För det finns ju alltid undantag. Något som kan vara intressant att prata om i efterhand.

Jag tycker det är intressant att det går så dåligt som det gör för Rune just nu. Jag minns när han slog igenom med dunder och brak för knappt två år sen. Jag hade lite svårt att förstå hur det kunde gå så bra för honom men han var en jäkla vinnare när det hettade till och många motståndare tyckte det var lite jobbigt att möta en så pass ung spelare som samtidigt var så noggrann och stark mentalt.

Men som sagt, jag var misstänksam. Jag var inte så övertygad om att han skulle kunna hålla i det han skapat.

Sen ändrade jag mig faktiskt under en kort tid. Det kändes som att han hittat sin grej med en bra serve och stora kontraster mellan offensiv och defensiv. Han fick ihop det, tyckte jag.

Men jag hade ju fel. För nu under det senaste dryga året har han egentligen levt på att utnyttja sina seedningar mer än något annat och när man inatt såg honom bli totalt krossad av Nakashima. Det går liksom inte att inte sätta frågetecken kring hur bra han egentligen är spelmässigt. Han hamnar alldeles på tok för enkelt i försvarsposition och när han mötte en spelare som är så bra på att driva på spelet som Nakashima blev det nästan löjligt tydligt hur Rune inte kunde stå emot. Han försökte just stå emot, men försökte inte ens göra något eget. Och hans försvar är inte bra nog över en hel match om han bara hamnar i den positionen. Sju gem på tre set och det kändes verkligen som att han var den i grunden sämre spelaren.

Foto: AFP.

Jag tror faktiskt Rune kommer få det tufft att behålla sin plats runt 15 på rankingen. Det känns närmare att han åker ut från topp-20 än att han ska ta sig in på topp-10 igen. Vilket jag tycker är synd för om han får till det är han en spelare som kan tillföra något i toppen.

Där lämnar vi gårdagen, och går på dagens matcher. 32 stycken idag också. Full fart.

Vi tar inte alla, men vi tar toppspelarna, och eventuella andra intressanta matcher.

17:10 Felix-Mensik

När Mensik spelade så bra som han gjorde i våras så trodde man ju att han skulle vara en riktigt bra atp-spelare vid det här laget. Men inte alls den säsongen jag trodde han skulle ha. Han börjar få till en helt okej ranking men absolut inte spelstyrka för att vara någon slags toppspelare.

Felix då?

Ja, jag tror ju inte han är nöjd med det men han har i alla fall stabiliserat sig på topp-20 och det är väl där han ska vara kanske. Hans topp-10-period där. Kommer han ha en sån tid till under karriären? Inte direkt lastgammal, 24 år gammal, men jag är kanske tveksam.

Mensik har inte alls imponerat på mig senaste gångerna jag sett honom så jag tror inte han kommer räcka till här men det finns ju därinne, så ändå intressant att se.

Foto: AFP.

17:10 Tsitsipas-Kokkinakis

Men det känns ju som att det här är matchen man väljer med start strax efter 17.

Sjukt egentligen. Kokkinakis har aldrig varit rankad bättre än plats 65 i världen. Trots att han var en sån talang, och trots att han ibland varit så bra i enstaka matcher.

Vad som är rätt och vad som är fel kan väl diskuteras men fakta är att Kokkinakis nu spelat ganska mycket ett bra tag. Men ändå inte är rankad bättre än just innanför hundrastrecket. Samtidigt som han här, trots minst sagt starkt motstånd, ges en rejäl chans att vinna matchen. Kokkinakis står i just över 3 gånger pengarna här hos spelbolagen. Normalt när en toppspelare möter någon runt hundra i världen är att den sämre spelaren står i klart över 5 gånger pengarna.

Han har ju något, Kokkinakis. Det finns en kapacitet. Det handlar väl mer om att få till det i hela matcher eller till och med flera matcher i rad. Där är han inte så stark.

Ett inbördes möte mellan de här två. En femsetare i Australian Open 2021 som Tsitsipas vann.

Jag tror ju att Tsitsipas är mer noggrann, starkare när det gäller, och allmänt lite bättre men självklart, mycket intressant match att börja dagen med.

Foto: AFP.

19:45 Sinner-McDonald

Rankad 140 i världen nu, McDonald. Han hade ett långt uppehåll i början av säsongen men han har också spelat sig bort från touren. Han har tappat jättemycket vilket jag tycker är märkligt. Han har ett spel som borde göra att han alltid håller sig på atp-touren.

Samtidigt är han inte direkt obehaglig att möta för toppspelarna. Han håller gärna tempot uppe, McDonald men han kan inte växla tempo och han är förstås sämre än Sinner på allt.

Borde vara en mjukstart för Sinner detta.

Foto: AFP.

20:30 De Minaur-Giron

De Minaur känns som en spelare som står på tur för att hitta på något i en slam. Oklart om det är dags nu kanske. Han kommer in till den här turneringen med ett lite längre uppehåll så inte optimalt på så sätt.

Skulle kunna vara en spelstil som de Minaur skulle kunna få det bökigt med, Giron. Mycket duktig bollare som inte missar i onödan och som tål högt tempo. Frågan är hur de Minaur tar sig an det här. Om han tänker sig att bolla ut Giron eller om han använder sin offensiv som oftast funkar, men inte alltid.

Foto: AFP.

20:30 Medvedev-Lajovic

Här är det ju lite intressant. Lajovic har 2-1 i inbördes på Medvedev. Gamla matcher, absolut. Men fortfarande. Han har till och med slagit Medvedev på hardcourt.

Och det finns väl kanske någon slags rimlighet i det att detta inte är en drömmotståndare för Medvedev. Lajovic är känslig för att få press på sig, särskilt på hardcourt, men slå på bollen kan han, oavsett underlag, och det är ju inte alltid som Medvedev vaknat på sin offensiva sida.

Kommer in till det här med usel form också, Medvedev.

Men samtidigt ska man ju veta. Det är total klasskillnad, och att Lajovic ska vara bra nog för att slå Medvedev i bäst av fem set på hardcourt. Högst otroligt.

Foto: AFP.

01:10 Alcaraz-Tu

Li Tu har sin bästa ranking någonsin just nu. Härligt! Problemet bara att den rankingen är 186 i världen. Så det här är ju ingen vidare bökig inledning för Alcaraz direkt.

Lite mindre intressant speldag idag än igår kanske? Vi får se. Det brukar kunna bli precis tvärtom.