Foto: AFP

16+ semesterveckor räcker inte för Alcaraz

Vad säger ni, vilket lag är ni med i?

”Det är många bra spelare som kommer miss turneringar på grund av skada. Försöker de döda oss? Ibland vill jag stå över turneringar, jag ska inte ljuga om det. Ibland känner jag mig inte alls motiverad.”

Eller.

”Schemat är ganska långt, men vi spelare kan ju fortfarande välja vad vi vill spela och inte spela. På papperet har vi absolut obligatoriska turneringar, men ingen kan tvinga oss att spela. Om man inte vill spela, då spelar man helt enkelt inte.”

En ledtråd. Ett av citaten kommer från en spelare som spelade en fullständigt meningslös, icke obligatorisk, icke allt, uppvisningsmatch i Berlin i helgen. Det andra citatet kommer från en spelare som ägnade helgen som var åt att gå på modevisning i Milano.

Och det är exakt tvärtom.

Alcaraz vill vila – Men spelar uppvisningar

Det översta citatet kommer från Carlos Alcaraz, som spelade Laver Cup. Och innan dess också spelade Davis Cup, inte obligatoriskt.

Det nedersta kommer från Jannik Sinner, som valt att vila lite grann senaste tiden. Han spelade inte Davis Cup, och han var aldrig ens påtänkt för Laver Cup.

Jag har lite svårt för det här. För jag förstår det inte. Det är en liknande diskussion inom fotbollen nu, som jag kan förstå åtminstone lite mer. Det var väl Rodri som uttalade sig allra skarpast om spelschemat, och i matchen efter skadade han sig och är nu borta hela säsongen. Men inom fotbollen är det ju liksom den egna klubben och tränaren som avgör om man ska spela eller inte. Det är liksom inte obligatoriskt att alla spelare ska spela varje match men visst. City hade väl två dagar mellan två matcher här nyligen, det är klart det är tufft, men som sagt, de har ju några spelare att rulla på kanske. Just för att man ska klara många matcher.

Ska vi titta lite på hur mycket Alcaraz jobbat i år då? Japp, det tycker jag.

Så mycket ledigt har Alcaraz haft i år

Han började året med att ha två veckor ledigt. Kan ju vara skönt liksom.

Efter Australian Open, hans första turnering för året, tog han åter två veckor ledigt. Kan vara skönt att plana ut efter ett par veckors hårt jobb liksom.

Efter att han torskat i första rundan av Rio var han ledig i, just det, två veckor fram till Indian Wells.

Där, i början av mars, hade han alltså bränt sina semesterveckor, och lite till.

Han spelade Indian Wells och Miami. Innan han kostade på sig nästan tre veckors vila innan Franska öppna.

Sen var det tufft. Bara en veckas ledighet mellan Franska öppna och Queens. Efter sin enda match i Queens, två veckors vila inför Wimbledon.

Efter två veckors hårt jobb i Wimbledon, var det läge för nästan tre veckors vila innan OS.

Mellan OS och US Open, tre veckor, spelade han en match i Cincinnati.

Och efter denna stentuffa säsong har han de senaste veckorna alltså valt att spela Davis Cup och Laver Cup. Två event som är helt frivilliga.

Ska vi räkna ihop då?

Beroende på hur man räknar, Alcaraz har haft 16-18 veckor ledigt i år. Med ledigt menar jag så klart inte att han sitter och käkar chips som oss andra, men ledigt i form av att han väljer själv hur hårt han vill träna och så vidare. Det är i alla fall så många veckor som han inte spelat matcher.

Djokovic inte fängslad för sin vila

Och så har han mage att säga att programmet är för tufft. När han dessutom, som alla spelare, i praktiken har ett helt fritt val gällande om han ska spela turneringar eller inte. Det heter att mastersturneringarna är obligatoriska. Liksom Grand Slam-turneringarna. Men det är inte direkt som att någon kan göra något om man inte spelar. Mig veterligen har inte Novak Djokovic blivit varken avstängd eller placerad i fängelse för att han spelar de största turneringarna, men ingenting annat numera.

Bortskämda idrottsmän, gillar vi det? Jag har lite svårt för det.

Jag tycker det borde vara exakt tvärtom. Jag gillar ju inte att tennisen har ett vinteruppehåll exempelvis. För det finns intresse av att arrangera turneringar, och det finns sannerligen spelare med driv som vill spela ännu mer. Medan de som inte vill spela ju bara kan välja själva. Om nu Alcaraz inte tycker att 16+ veckor är tillräckligt med vila på en säsong fram till oktober. Ja men vila lite mer då? Spela inte Laver Cup och Davis Cup, så är man uppe i 20. Hoppa över några turneringar till, så är han uppe i 25 veckors vila. Det är liksom fritt val. Det finns noll och intet av anledning att klaga.

Så, fantastiskt att få höra Sinner som verkligen säger som det är. Alcaraz, kom igen nu.