Tsitsipas var villrådig igår mot Alcaraz. Foto: AFP

Bjässarna börjar kliva in i Montreal

Några dagar till. Mer är det inte som tennisen hamnar lite i skuggan. Jag kan ju villigt erkänna att jag kommer inte sitta och titta på Ben Shelton när Sverige spelar semifinal i beachvolleyboll på OS ikväll men som sagt, några dagar till. Sen är vi tillbaka i lite lugn och ro, där det åter är tennisens just lugn som regerar.

Men idag börjar det rassla till i Montreal eller vad sägs om det här spelschemat på centercourten?

Inte så tokigt skulle jag säga.

Medvedev, det är väl nu han ska vara som bäst? Den här stora delen av den amerikanska hardcourtsäsongen, då är han ofta som giftigast. Dessutom med lite svagare konkurrens här till att börja med när Alcaraz och Djokovic saknas. Han är någon att hålla koll på så att säga. 4-0 i inbördes möten till Medvedev men Davidovich har varit med och huggit ett par gånger. Skulle kunna bli en fin match.

Zverev möter Thompson och man måste ha klart för sig med Thompson. Det är inte bara hans ranking som blivit bättre det senaste året. Han är också en helt annan, bättre spelare än tidigare. Hur nu det gått till. Jag tycker han är så sjukt medelmåttig i grund och botten. Kanske inte de mest sprudlande, sevärda spelarna men en kvalitativ match, inget snack om saken och Zverev är ju seedad tvåa här i Montreal till och med. Så värd att hålla koll på är han.

Sinner kliver in i turneringen och ganska viktig turnering för honom det här sett kampen om att vara världsetta. Bara ett par hundra poäng före Alcaraz nu, men vinner han här i Montreal är det drygt 1000 poäng istället och lite mer lugn och ro för Sinners del inför fortsättningen av säsongen. Lite matchotränad kanske, Sinner och inte spelat på hardcourt på länge men rätt enkelt motstånd här. Coric känns ganska dammig numera.

Sen kommer ett nattpass som startar klockan ett med först Hurkacz mot Kokkinakis, kanonmatch det. Eller ja, kanonmatch. De kommer nog mest stå och serva. De har spelat tio set mot varandra. Sju av dem har gått till tiebreak. Efter det Fritz mot Korda som är speldagen mest kvalitativa match skulle jag säga. Korda vann i Washington och kanske är han nu äntligen på väg dit han borde vara, som knackande på dörren till topp-10. Mot Fritz som i vanlig ordning ligger precis utanför topp-10. Han ligger konstant och pendlar där vi tiondeplatsen.

Inte så tokigt på den näst största banan heller. Man hade ju velat att den var döpt efter Roger som i Federer men tyvärr, det är ett bolag som heter Rogers som namngett den.

Nishikoris comeback går väl sådär. Inte dåligt, men ganska långsamt ändå och knappast troligt att han har något att komma med mot Tsitsipas. Men namnmässigt en supermatch så klart.

Rublev, där har det varit dåligt ett tag nu och han är faktiskt utanför topp-10 på årsrankingen. Borde vara bra här på hardcourten i Nordamerika, men brukar han inte snarare ha lite problem i de här turneringarna? Borde vara en enkel öppningsmotståndare här i alla fall. Etcheverry är ingen höjdare på hardcourt på den här nivån.

Ruud brukar väl vara okej i Nordamerika men den här gången vet jag inte om det behövs. Han ligger superbra till på årsrankingen, klar femma med lika långt upp till fjärdeplatsen som ner till sjätteplatsen. Känns lite märkligt nästan, har han varit så bra i år? Ska man kanske inte fråga mig om. Jag tycker ju aldrig han är så bra. Enkelt motstånd här. Duckworth har det väldigt tufft på ATP-nivå som alltid.

Cobolli-Rinderknech, hur hittade den in på en så stor bana? Märkligt.

Vi får ta med den tredje största banan också för det här är ju riktigt bra.

Paul mot Nakashima, bra. Inte så kul spel kanske utan rätt enformigt men kvalitén hög.

Dimitrov rankad topp-10 i världen kläms inte in på någon av de två största banorna. Inget spektakulärt motstånd i och för sig men ändå.

Rune, ska han komma igång nu? Inte många tror det. Han har brutit med sin tränare Mouratoglou för hundrade gången. Bra kanske, kanske inte. Varför jag sa att inte många tror det? Han möter här Carreno Busta som varit borta i flera år och inte alls imponerat sen återkomsten. Ändå står Rune i odds på uppemot 1,40 här.

Så avslutar vi den här banan med två av världens bästa servare, Shelton och Popyrin. Shelton servar lite smartare och mer effektivt. Och även i spelet, lite mer effektiv och svår att möta medan Popyrin egentligen är den bättre bollaren men går det att bli så mycket mer lättspelad än Popyrin? Tveksamt.

Där har vi det. Dagens spel i Montreal. Mycket nöje.