Foto: AFP

Det var definitivt dags för Nadal

Det pågår en lite märklig tennisturnering i Saudiarabien den här veckan. Eller ja, turnering, det kan väl diskuteras kanske. Det är en uppvisning med sex spelare. Där…ja, det går inte ens riktigt att förklara tanken. Men på saudiarabiskt vis har man kastat ut en massa pengar, man har fått spelarna man velat att komma dit. De tre bästa, Sinner, Alcaraz, och Djokovic, plus Nadal, Medvedev, och sen Rune. Rune, varför Rune? Det förstår man kanske inte. Massiva pengar för att delta. Ännu mer massiva pengar för att vinna. 60 miljoner någonting till den som vinner imorgon, men det bryr sig nog inte så många om, förutom möjligen spelarna. Publiken som har sett matcherna. Jag skrev det någon gång i vår facebookgrupp Tennisen tror jag. Det har ibland känts som att publik knappt ens märkt att matcherna slutat.

Men i alla fall. Det har spelats kvartsfinaler. Sinner och Alcaraz fullständigt krossade Medvedev och Rune.

Och sen igår också semifinaler, där det först spelades ännu en relativt jämn match mellan Sinner och Djokovic. Där Djokovic hade något läge att kanske avgöra i början av skilje, men han gjorde det inte, och Sinner vann rättvist. Djokovic är inte riktigt uppe på Sinners nivå nu. Och inte Alcaraz heller. Sen om det betyder att de kört ifrån honom, eller om Djokovic inte riktigt är där han vill vara, det vet man inte. Det får framtiden utvisa.

Det som vi däremot inte behöver någon framtid för att utvisa är att Nadal gjorde nog väldigt rätt i att meddela att han kommer sluta. Och frågan är om inte hans match imorgon mot Djokovic, match om tredje pris i Six Kings Slam, blir hans sista, eller nästan sista match. Det är ju Davis Cup-slutspelet som är kvar för Nadals del efter imorgon, men frågan är om han verkligen kommer spela någon singelmatch där. Spanien kommer givetvis ha fokus på att vinna, och som Nadal såg ut igår, jag tror inte han är bättre än alternativen som Spanien har. Nu vet jag inte hur de tänker sig sin uppställning förutom Nadal men jag har sett både Davidovich och Bautista spela den här veckan och jag skulle säga att båda två nog är betydligt bättre än Nadal.

Sen så, det är ju inte så enkelt att komma in helt utan matchträning och möta Alcaraz i en uppvisningsmatch i Saudiarabien. Som fallet var för Nadal igår. Men jag måste säga det, jag tycker han såg ut som en före detta tennisspelare igår, Nadal. Slagen finns visserligen där fortfarande, men han kunde inte trycka till serven och rörelsemönstret, det är direkt sävligt numera. Han liksom släpar sig fram på banan. Det finns inga snabba löpningar längre. Får han bollen där han vill ha den, då kan han fortfarande stå och bolla med bra spelare men allt det där som en gång fanns, det är uppenbarligen borta.

Och det ska det ju så klart vara. För när han nu bestämt sig för att sluta, Nadal. Då ska det vara slut på kroppen, på spelet, på allt, och av vad jag kunde se sent igår kväll. Det är nog just så. Det finns ingenting kvar, och därför, det är bra att det blir så här. Så kan han kanske avsluta med någon dubbelmatch tillsammans med Alcaraz i Davis Cup om någon månad. Varför inte i finalen. Det hade varit något.