Foto: AFP

Djokovic inte nära men tillräckligt nära

Den rubriken ni! Hur ska detta sys ihop? Men jo, precis så tycker jag det var idag i Shanghai.

För han var ju inte nära, Djokovic. Jag tycker dagens match var ett ganska gott exempel på vad som hänt i topptennisen senaste dryga året. Allt har sin tid, och spelarna som är bäst nu, de är bättre än vad spelarna var då. Man kan absolut säga att Djokovic knappast är på sin absoluta topp. Han är 37 år gammal och spelar numera för få matcher för att vara i sitt absolut bästa skick. Men han gör ungefär det han alltid gjort. Och det som förr funkade mot de bästa även när han inte var som bäst, det funkar nu inte riktigt mot de bästa. Sinner har ett för högt tempo, han sätter för mycket press på Djokovic för att det ska funka för Djokovic att bara stå och hålla emot. För att slå Sinner, och Alcaraz för den delen, det är samma sak där, kommer Djokovic behöva krypa ur sin bekvämlighetszon och själv försöka driva på spelet. Som han en gång gjorde för att få kontroll på och besegra Nadal. Om Djokovic vill kunna vinna igen, annat än om konkurrenterna gör bort sig, då måste han vara beredd att göra mindre förändringar och öka på svårighetsgraden i sitt spel. Det skulle han definitivt kunna göra, frågan är väl bara om han har drivet för att göra det. Det är åtminstone min uppfattning att han inte bryr sig jättemycket om att det nu kommit spelare som är bättre än han någonsin varit. Det är tidens gång, och det var Federer och Nadal som skulle besegras och förgöras för Djokovic del. Det som händer nu är inte lika viktigt för honom.

Men med det sagt.

Jag tror ändå att han kände sig nära nog idag för att han ska vilja fortsätta köra på.

För jag tror inte Djokovic kommer gripa efter halmstrån i slutet av karriären som Federer gjorde, och som Nadal definitivt gjorde. När Djokovic känner att han är lite för långt efter, då tror jag han kommer lägga av ganska snabbt. Så långt efter tror jag inte han kände sig idag för överlag, visst hängde han med. Han var inte nära, men heller inte så långt ifrån att man kan säga att det är omöjligt för honom att slå Sinner, ens med det spel han hade att komma med idag.

Rätt otroligt med Sinner förresten. Nu leder han årsrankingen med över 3500 poäng och världsrankingen med över 4000 poäng. Ändå är det inte han som är favorit i turneringarna. Den här veckan till exempel. Det var bara några dagar sen som Sinner var tredjehandsfavorit bakom Alcaraz och Djokovic. Sinner vann till slut turneringen utan att vara direkt hotad, som han alltid gör mer eller mindre. De som satsat pengar på att Sinner ska vinna tennisturneringar i år, de har nog råd att köpa några hamburgare under eftermiddagen här så att säga.

Det var Shanghai det. Nu börjar vi varva upp för Stockholm Open som inleds imorgon. Tennisen slutar, nästan i alla fall, aldrig. Och jag tycker det är så väldigt härligt.