Kan han klara det? Kan han förstöra för Djokovic en sista gång, Nadal? Foto: Miguel Medina.

Djokovic mot Nadal i OS-tennisen

Jag kan ju erkänna att jag aldrig trodde det skulle hända. Att vi skulle få se en stor match till, en 60:e match totalt mellan Novak Djokovic och Rafael Nadal men nu kommer den. Nog. De ställs mot varandra i andra omgången av OS om ingen av dem faller innan dess.

30-29 är det förresten för Djokovic i inbördes möten. Hade ju varit något för Nadal att hinna kvittera innan det är över.

OS-tennisen är lottad och den blev delikat, minst sagt.

Djokovic möter dubbelspelare

Djokovic seedad etta möter i första omgången dubbelspelare Matthew Ebden efter att Australien likt flera länder fått avhopp och fått sätta in en reserv. Ebden var en duktig singelspelare en gång i tiden men det är snart 10 år sen och han har inte spelat singel på flera år. Ingen stjärna på grus heller kanske, Ebden. Så där kan Djokovic inte förlora ens om han försöker.

Nadal möter Fucsovics

Nadal oseedad möter Marton Fucsovics i sin match i första omgången. Fucsovics konstant lite av en underpresterare. Han har egentligen allt som behövs, men får oftast inte till det för att vara topp-50 i världen. Lika bra på alla underlag, Fucsovics men ingen specialist på grus och en lite sådär mittemellantuff lottning för Nadals del. Om Nadal är som han var i Båstad ska han slå Fucsovics. Och det får man ju tro att han är efter några dagars vila. Det här kan också vara den sista tennisturnering där han verkligen satsar allt han har för att uträtta något, så man kan nog räkna med att fokuset dessutom kommer vara bättre än det var i Båstad.

I andra omgången sen, då krockar de, Djokovic och Nadal och även om det är rätt osannolikt att Nadal vinner, matchen kittlar, för det finns liksom så många lager av intressant i den.

Djokovic-Nadal – Mardröm för Djokovic

Jag menar, för Djokovic, vilken mardröm. Kanske inte spelstyrkemässigt. Det är många bra spelare med i OS. Många dåliga också i och för sig. Men att tvingas möta en spelare som är runt 20-30 i världen i andra omgången, det är inget konstigt med det. Det är någonstans där Nadal är vad gäller spelstyrka på grus skulle jag säga så han ska egentligen vara en munsbit för Djokovic som fortfarande är i toppen.

Men så enkelt kan man förstås inte göra det för sig.

Det är svårt att generalisera 59 tennismatcher på ett vettigt sätt men ska man säga någonting om matchupen Djokovic-Nadal så blir det att Djokovic på något sätt alltid slagit lite underifrån. När de mötts har det oftast varit Nadal som ansetts som den större spelaren, och Djokovic har haft den bekväma positionen att jaga lite grann. Inte minst på grus. Sen under de senaste åren har Djokovic förstås kört förbi Nadal med bred marginal och är nu den större spelaren, och störste av dem alla. Nadal har knappt spelat de senaste åren. Ingen räknar med honom numera. Det är klart att situationen är rejält obehaglig för Djokovic. Det är kanske alltid skönt att veta att man är den bättre spelaren men man ser ju framför sig. En förlust mot Nadal här skulle kanske inte vara förnedrande, men väl ett otroligt misslyckande. Dessutom är det just här Djokovic som har all press i världen på sig. Han har vunnit allt. Ännu mer allt än Nadal som faktiskt inte vunnit samtliga mastersturneringar. Vilket Djokovic gjort. Han har väl vunnit alla minst två gånger till och med eller hur det nu är. Djokovic har vunnit allt, med betoning på allt, förutom ett OS-guld. Nadal har redan sitt OS-guld från 2008 därhemma. Tillsammans med alla slams och allt, allt, allt. Man skulle kunna argumentera för att Nadals karriär trots allt är mer komplett titelmässigt så länge han har OS-guldet men inte Djokovic. Om Djokovic tar hem guldet här, då går det inte ens att argumentera längre. Då har han verkligen vunnit allt med betoning på allt. Allt, allt, allt. Men det här är också sista chansen att göra karriären helt komplett.

Nadal kan förstöra sista chansen för Djokovic

Nu är inte Nadal den personen kanske. Men en vanlig människa hade ju kittlats lite av att försöka sätta den ultimata käppen i hjulet för Djokovic del. Lägg därtill att de visserligen har en professionell, bra relation till varandra. Men de sitter inte och tittar på allsången tillsammans på kvällarna så att säga. De är inte kompisar. Vem vet, kanske till och med Nadal kan få den där känslan, djupt därinne, att det här inte bara handlar om egen framgång. Han har här också chansen att förstöra lite grann för den som faktiskt varit hans rival under karriären. Att kalla Nadal och Roger Federer för rivaler, det hade varit en grov överdrift, för de älskar ju liksom varandra.,

Djokovic kan inte förlora. Jag tror att Nadal klarar sin första omgång. Det är grus. Det är på Roland Garros. Det är en sprintbetonad match över bäst av tre set. Djokovic kommer så klart vara storfavorit, men sett till alla märkliga förutsättningar med den här matchen. Jag skulle absolut bli förvånad om Nadal vann, men jag skulle blåljuga om jag sa att jag inte tror att det kan hända. Jag skulle säga att Nadal är den idrottsman alla kategorier som jag genom åren haft lättast för att läsa vad som kommer hända och inte hända. Avslutningen i Båstad förra helgen bara för att ta ett exempel. Att han till slut inte skulle motsvara förväntningarna och förlora, det var liksom kanske inte givet men väl väldigt troligt som veckan utvecklades. Det jag tror kommer hända nu är att han sätter upp ett annat mål än det han haft de senaste säsongerna. Han har de senaste åren velat spela och hitta en så hög nivå som möjligt, men väldigt lite har handlat om att vinna. Nu tror jag verkligen han kommer ställa om i skallen. Nu är matchen mot Djokovic hans final. Det är här allting ska krämas ut. Jag tror inte han är bra nog för att lyckas den här gången men jag ska säga det. När Nadal befunnit sig i den sinnesstämningen. Då har han sällan, mycket sällan förlorat tennismatcher och på grus har han verkligen aldrig gjort det.

Jag tror att Nadal kommer göra sin bästa match sen finalen i Franska öppna 2022. För han kommer komma med sin största satsning den dess. Räcker det? Troligen inte, men det kan göra det.

Lottningen i övrigt?

Ja, den är ute. Men vem bryr sig om den nu. Allt den närmaste knappa veckan handlar om uppbyggnaden till den här matchen. Det kommer nog vara en och annan människa världens över som kommer se den så att säga.

Får man avsluta med en dröm?

Kommer Federer?

Nadal och Federer har haft mycket gemensamt under sina karriärer, men det de har mest gemensamt är väl att Djokovic har varit rivalen. Som sagt, professionell, bra relation, men innerst inne, inte en vän. Man ser ju Federer överallt nu för tiden. Det är allt från Taylor Swift-konserter till schweiziska fotbollsmatcher. Jag tycker Federer borde hoppa på något av sina flygplan, flaxa iväg till Paris, och sätta sig vid Nadals kompisar på läktaren för att följa matchen. Det kommer inte hända, men hade varit otroligt coolt.

När spelas den då?

Ja, hur långt är ett snöre, eller hur stor är rymden? OS är fantastiskt på många sätt, men informationen, spelscheman, allt sånt. Katastrof. Ännu viktigare då att hålla koll på vår matchlista här på TVmatchen. Lita på att information om matchen kommer komma där när det väl är dags.