Håller Rafael Nadal på att bli precis som alla andra på ålderns höst? Kanske behövdes bara ett besök i Båstad för att det skulle hända.

Har Nadal gått och blivit en vanlis?

Det har varit en lite knepig vecka i Båstad ändå, tycker ni inte? På tal om knepigt förresten. Jag såg på social media att Truls Möregårdh, för några år sen finalist i VM i pingis och även nu en av världens bästa pingisspelare. Tydligen stått precis utanför centercourten och låtit folk utmana honom på olika sorters pingis. Ni har nog sett det någon gång förut i ett köpcentrum eller liknande.

Ödets lott kan falla olika för olika idrottsmän

Helt otroligt hur ödets lott kan falla olika om man frågar mig. Medan spelare som faktiskt inte är så bra på tennis, bortsett från Nadal då så klart, spelat på centercourten under slutet av veckan inför tusentals åskådare, så länge Rafael Nadal spelat i alla fall. Fick alltså Truls stå utanför centercourten och spela pingis med barn. Jag skulle säga att han är bättre på pingis än vad alla spelare i tennisturneringens kvartsfinalfält är på tennis. Som sagt, kontraster. Det kan vara lite lurigt att vara rackarns bra på en sport som folk inte är så intresserade av. Då får man stå och leka cirkus vid sidan av de andra som spelar på en fin idrottsarena inför jättemånga människor.

Ni kan se hur han står där och spelar i vår facebookgrupp Tennisen förresten.

Men det var inte det jag tänkte skriva om nu. Nej, jag tänkte faktiskt hålla mig till tennisen i allmänhet och till Nadal i synnerhet.

Rafael Nadal praoar i det verkliga livet

Jag skrev häromdagen att det känns som att han på något sätt är ute och praoar i det verkliga livet. Det har gått att se bilder på honom där han går runt i Båstad som vem som helst. Han var nere ett varv på diskoteket i Båstad. Han har försökt leka vanlis helt enkelt. Och det är nog det jag tror gjort att han uppskattat den här veckan så mycket. För uppskattat den har man. Har man hållit på med det här så länge som jag gjort märker man när spelarna uttalar sig pliktskyldigt om orten de är på. Och när de menar det. Nadal verkar ha fått tillbaka lite livsgnista den här veckan tycker jag. Vilket man väl kan förstå. Jag tror de flesta egentligen bara vill vara lite vanliga. Annars blir det jobbigt.

Det lite märkliga igår var att det här vanliga, det kändes som att det till och med spridit sig till tennisbanan.

Det var igår upplagt för en kollaps från Nadals sida. Han har matchat hårt under veckan och en fyratimmarsmatch under fredagen, har man följt Nadal genom åren så kan man bara säga det rakt av. Han klarar inte av att spela dagen efter en sån match. Det går inte. Han går ut och bara förlorar den, oavsett om det är en stor eller liten match. Hans kropp klarar det inte.

Igår såg det också ut så. Han var någon slags vandrande vålnad i ett drygt set.

Men sen hände något.

Nadal – Nu också vanlig på tennisbanan

Nadal reagerade som de flesta idrottsmän i allmänhet och tennisspelare i synnerhet brukar reagera. När man är lite sliten från dagen innan kan man börja lite långsamt, men senare under matchen ger man det ändå ett rejält försök och är man då mycket bättre än sin motståndare brukar det kunna lösa sig. Nadal brukar aldrig någonsin ge sig på såna försök. Det är normalt som att han bestämt sig för att det inte går, och det ändras inte under matchens gång. Men igår, då reagerade han precis som alla andra idrottsmän. Han började dåligt, han såg seg ut, han kom inte igång alls. Men sen i början av andra set, efter att han fått ett break emot sig där, då började han varva upp lite grann och han kunde slut slut vända matchen utan några större konstigheter skulle jag säga. Som vanliga, stora idrottsmän så ofta gör.

Så frågan blir väl precis som i rubriken. Håller Nadal på ålderns höst på att bli helt vanlig? Han behövde kanske bara besöka Sverige för att det skulle hända.

Dagens final då? Ni hittar tiden för den, med ett kortare försnack, i matchlistan på startsidan.