Foto: AFP

Imponerande favoriter tog oss till kvartsfinaler i US Open

Då är vi framme vid kvartsfinaler i US Open och det efter en väldigt förväntad speldag igår skulle jag säga. Favoriterna inte bara höll. De imponerade också.

Först ut var den match som skulle bli jämn, men som blev, kanske inte mest ojämn. Det kom en helt overklig överkörning ett par timmar senare. Men att Draper skulle krossa Machac på det sätt han gjorde, jag såg det i alla fall inte på förhand.

Något måste varit fel på Machac

Sen om det var något fel på Machac. Eller om han klappade ihop mentalt. Eller vad det var. Något var det skulle jag säga, för visst kan nivån variera i spelares prestationer. Men så mycket. Att en så bra spelare står för en så svag insats. Det ska nästan inte kunna hända om det inte finns något bakomliggande. Kanske särskilt inte för Machac som jag skulle säga är en av de mest stabila spelarna med minst vidd mellan bra och dåliga insatser. Märkligt var det. Sen är man alltid två om något. Draper gjorde, åtminstone i två set, en jättebra match men som sagt, det var nog mer Machac som var dålig än att Draper stod för någon slags utomjordisk insats.

Foto: AFP

Medvedev varvade igång maskineriet

Den ännu större överkörningen kom alltså direkt efteråt när Medvedev…får man säga att han förintade Borges? Något åt det hållet var det i alla fall. Han inte bara besegrade honom. Han raderade liksom ut Borges som tennisspelare. Och det är ungefär här det blir fel i huvudet på mig. Jag kämpar så hårt för att försöka förklara att vissa spelare, som i grund och botten inte är så bra, gör så bra resultat som de gör. Borges ett av de bästa exemplen. Så får man se en sån här match där han blir totalt avslöjad. Där man ser hur medelmåttig han egentligen är. När han sen möter sämre spelare kommer han återigen vara effektiv och vinna massor av matcher men det förenklar inte direkt att man får se vad som händer med en sån här spelare när motståndet blir starkt. Det blir inte lättare att försöka förklara att jodå, han måste ju vara rätt bra trots allt.

Sen så, jodå, man är två om utgången i en tennismatch. Medvedev slappnade av lite i tredje set men i två set var han ruggigt bra och jag tror det var lite medvetet att han ville blåsa igenom den här matchen ordentligt. Jag tror det är viktigt för Medvedev att känna att spelet är på plats när han ska gå in mot en av de allra bästa. Som han nu ska göra i nästa match.

Foto: AFP

De Minaur fick motstånd men vann ändå enkelt

Tredje matchen på tur var de Minaur mot Thompson. Ingen bortblåsning på samma sätt som de första två, men väl en favorit som höll utan större konstigheter. Vinst i fyra set för de Minaur och här tycker jag motståndet är en faktor för betyget också. Draper och Medvedev fick möta motståndare som fullständigt föll ihop. De Minaur fick möta ett rejält motstånd och hans vinst i fyra mer eller mindre jämna set, den var inte långt bakom de andras i prestation.

Foto: AFP

Paul spelade jättebra – Ändå chanslös mot Sinner

Sen avslutades dagen med att Sinner slog Paul i tre set. I en match där Paul var riktigt bra. Det känns i efterhand nästan lite orättvist att han inte lyckades få det lite jämnare än en torsk i raka set men samtidigt, när man som en spelare på Pauls nivå möter världsettan. Man behöver lite hjälp. Får man ingen hjälp så kommer man inte nära även om man spelar riktigt bra.

För, ska jag säga det en gång till? Man är två om hur en tennismatch ska falla ut. Sinner var riktigt bra och hade han fått möta samma genomklappande motstånd som Draper och Medvedev, då hade nog inte han heller förlorat särskilt många gem igår.

Foto: AFP

Hawkeye var inte trasigt nu heller

Mest spännande under gårdagen var kanske annars att Hawkeye gick sönder och man var tvungen att stanna matcher. Jag har alltid imponerats, och lite förundrats också, över hur systemet kunnat vara så stabilt. Särskilt nu när man börjat använda det live istället för linjedomare. Jag menar, det är kameror och datorer. Vad kan gå fel? Ja, typ allt. Men det gör det i princip alltid. Förklaringen måste rimligen vara att systemet är uppbyggt på ett sätt där allt faktiskt inte behöver fungera. Exempelvis tror jag att systemet fungerar även om en eller ett par kameror skulle falla ihop, eftersom det som kommer ut är en samlad bedömning av flera kameror. Men fortfarande, det borde ju klappa ihop ibland, men det händer väldigt sällan. Igår fick vi också veta att det faktiskt inte var något fel på systemet, utan att det var den mänskliga faktorn. Det gick visst ett brandlarm där de som sitter och rattar systemet satt och utan människor fungerar det uppenbarligen inte så man fick pausa det. När människorna efter några minuter var på plats igen så var det bara att sparka igång.

Vilket fantastiskt system ändå. Jag skulle säga att det är direkt märkligt att inte fler idrotter tar ännu större steg för att försöka härma tennisen för det är väl helt uppenbart att från att vara kanske den sport där det tas flest godtyckliga, tveksamma domslut under en match så är tennis nu antagligen den mest perfekta sporten med minst påverkan av felaktiga, godtyckliga, mänskliga domslut under matcherna. Kanske inte lika enkelt i alla idrotter, men många idrotter borde ju åtminstone försöka om man frågar mig. Nu ska vi kanske inte gå den vägen men linjedomarna i fotboll. Det är väl inte bara världsförbättrande beslut de tar under matcherna kanske.

Klart för kvartsfinaler.

  • Zverev-Fritz
  • Dimitrov-Tiafoe
  • Draper-de Minaur
  • Sinner-Medvedev

Spelprogrammet är ännu inte ute för onsdagen men tyvärr, det är väl 90% risk någonting att Sinner-Medvedev blir nattmatchen.

Välkommen att diskutera vidare med mig

Hur slutar det här då? Prata gärna vidare med mig och några tusen ytterligare tennisfans. Kom in i gemenskapen inne på Facebook och närmare bestämt i gruppen som kort och gott heter Tennisen.