Får han ihop spelet idag, Carlos Alcaraz? Det återstår att se. Foto: Glyn Kirk/AFP.

Inför Alcaraz-Medvedev – Semifinal i Wimbledon

Nu ni. Nu börjar det bli bra här. Och viktigt. Det är dags för semifinaler i Wimbledon och här kommer försnacket.

14:30 Carlos Alcaraz – Daniil Medvedev 1,28-3,55 Bethard

Minns ni matchen förra året? Inte många gör nog det. För det gick så snabbt. Och bar så ruskigt ospännande. Vi kan väl börja dagen här, med att ta oss en titt på den.

Alcaraz ofta en bra bit från sin högstanivå

Jag pratar ofta om hur sällan Carlos Alcaraz har en bra dag. Något han ärvt från Novak Djokovic för övrigt. De är spelare som har en enormt hög genomsnittlig nivå, men som förhållandevis, eller ja, väldigt sällan spelar riktigt bra. Det finns gott om spelare som står i klar kontrast till det där. Jannik Sinner ett jättebra exempel. Han är mycket oftare nära sin topp än vad Djokovic och Alcaraz är. Nadal också. Roger Federer var också förhållandevis ofta uppe på sin högsta nivå. Vad beror då det här på? Det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Sinner undantaget i det här fallet. Men spelare som har allt i sitt spel. Massor av jämnbra slag, mycket att välja på, tenderar att ofta ta något som fungerar bättre, något som fungerar sämre, och det blir helt enkelt mycket svårt att få ihop det till att spela sådär perfekt. Det är så mycket som ska fungera för att det ska bli perfekt. Om man har mer olika nivå på beståndsdelarna i spelet. Som Nadal och Federer sannerligen haft. Då är det större chans att man kan vara nära sin topp. För de där allra bästa slagen, de är så bra att de oftast funkar. Och de sämre slagen, de är som de är så att säga. Sen som sagt, Sinner. Han är väl definitionen av en spelare som har allt, med väldigt små skillnader i nivå mellan beståndsdelarna, men han får ganska ofta ihop det ändå. Och det är väl förklaringen till att han är världsetta för skulle man göra en sån här tv-spelsuppställning av spelarnas kvalitéer. Då hade Alcaraz varit konstant och obestridlig världsetta. Han är den spelare, genom alla tider, som har de överlägset bästa kvalitéerna. Det är bara det att han, som jag nu sagt några gånger, har lite svårt att få ihop alla på samma gång. Bland annat. Det är nog lite rörigt i skallen på honom också under matcherna.

Medvedev då?

Medvedev konstant nära sin toppnivå

Blir lite lustigt egentligen. Daniil Medvedev var uppe som världsetta för ett par år sen. Han har vunnit mycket, inklusive en Grand Slam-titel. Men ska man börja prata om honom direkt efter att man pratat om det vi pratade om ovan. Då blir det lite som…ja, som att man precis kört en elbil en stund och sen sätter sig i en bensinbil. Man funderar liksom, vad är det här? Ska det vara så här dåligt? Men, även om Medvedev är mil ifrån de där andra vad gäller det spelmässiga. Han har ingen forehand och ingen backhand som kan konkurrera med de andra spelarna. Men han har något annat. Han får ihop det bra mycket oftare än de andra och en del av förklaringen är att han inte har några superavancerade, högkapabla slag varken från forehand eller backhand. Han bökar in bollen istället, och ser till att få till det. Jag tycker det ganska ofta pratas om Medvedevs försvar, och att han är snabb. Vet ni vad jag saknar inom tennisen? Jag saknar mätningar på hur snabbt spelarna springer. Jag har aldrig sett det. Jag tror inte alls att Medvedev är särskilt snabb. Men det är samma sak där. Han tar inga såna här världsmästarlöpningar och avslutar med ett spektakulärt slag som hamnar på social media. Han tar sig till bollarna på enklast möjliga sätt och bökar tillbaka dem. Det gör att han har ett bra försvar. Inte att han är sådär väldigt snabb. Kort sagt, Medvedev är definitionen av en spelare som får ihop det, och hans normala nivå är konstant i närheten av hans topp. Även om det kanske inte ser ut så. Det är lätt att luras på hans gnäll under matcherna men säg så här, hade Medvedev med sina egenskaper varit lika långt ifrån sin toppnivå som Alcaraz oftast är. Då hade Medvedev varit rankad 50 i världen.

Vad tror vi här idag då?

Medvedev kommer nog ut offensivt idag också

Man ska ha respekt för det Medvedev gjorde i kvartsfinalen, och som han gjort tidigare. När han möter en spelare som han är underlägsen har han ett annat spel att plocka fram. Ett offensivare spel där han möter bollen tidigare än annars och det har en tendens att störa motståndaren rejält. Det skulle förvåna mig om han inte luftar det spelet idag också men å andra sidan, Medvedev förvånar mig ofta. Medvedev är en spelare som ofta förvånar. Vi får se vad han har att komma med idag.

Sen ska man också ha med sig att absolut, Medvedev insats, med just det där offensiva spelet, var närmast perfekt mot Sinner. Ändå borde han nog kanske inte vunnit matchen, trots att Sinner hade problem med hälsan. Det tycker jag säger något om hur mycket som ändå krävs för att Medvedev ska slå en av de bästa i en stor match numera. Det krävs att han själv gör det perfekt, och oftast också att något händer med motståndaren.

Alcaraz har inte råd med en sämre insats

Vad gäller Alcaraz ska det sägas att jag, och troligen de flesta, förväntar sig en insats i nivå med den mot Tommy Paul i kvarten men hur säker kan man egentligen vara på det? Tidigare under turneringen har ALcaraz insatser varit något helt annat och kan man verkligen lita på att han kan dra fram något liknande det han gjorde häromdagen idag? Vem vet, det kanske går. Men han kommer inte ha råd med en insats likt den mot Frances Tiafoe. Då kommer han få stryk idag.

Vad tror du om matchen? Kom gärna in till vår facebookgrupp Tennisen för att prata mer om matchen där.