Foto: AFP

Inför Minaur-Draper – Kvartsfinal i US Open

En tredje kvartsfinalist i US Open ska plockas fram och det kommer bli en ny semifinalist i Grand Slam-sammanhang som föds under kvällen.

19:45 Alex de Minaur – Jack Draper

Foto: ATP

Igår trodde jag på Zverev och Dimitrov. Eller gjorde jag det? Jag trodde nog egentligen det fanns en rätt stor risk att Dimitrov inte skulle klara det fysiskt, som det blev, men om han kunnat spela trodde jag han skulle vinna. Jag trodde också definitivt på Zverev. Vilket väl egentligen var rätt, för han var den bättre spelaren egentligen, men han lyckades inte hålla ihop det mentalt. Det är något härligt med det här ock stora matcher tycker jag. Den som säger sig ha bombkoll, och vara helt säker på någon vinnare, den vet inte vad den pratar om. För i såna här matcher, det är så små nyanser som avgör. Jag har väldigt ofta fel i mina gissningar kring de här stora matcherna exempelvis. Och jag följer ju trots allt lite tennis emellanåt.

Här tror jag inte som spelmarknaden. Men jag undrar om jag inte har rätt här. Jag tror att Draper överskattas något. Han är bara mycket knapp favorit här, de Minaur. Jag tror att han är ganska stor favorit egentligen. Jag tycker att mycket talar för att han vinner matchen.

Först och främst, jag är den första att tycka att Draper är bra. Det har jag gjort länge. För mig har han varit en bra atp-spelare i ett gäng år nu men det kan ju vara bra att spela tennis också. Han har haft massiva skadeproblem och inte riktigt kunnat visa att han är så bra. Bra är han, men jag tycker också han är lite begränsad. Jag är verkligen svag för hans teknik. Jag tycker att den i alla delar är väldigt enkel och okomplicerad. Det är inte så mycket kladd i den. Han ser bollen, och han klappar till. Kanske inte snyggast, kanske inte helt enligt instruktionsboken överallt men det är också ofta då det blir som bäst. Han har en väldigt naturlig teknik skulle jag säga och hans offensiv, mycket bra.

Säkerheten kan bli problem för Draper

Men när man börjar komma upp på den här nivån. Kvartsfinalspel i US Open. Då är det svårt att liksom bara blåsa sig förbi sin motståndare med bra offensiv. Då måste man räkna med att det kommer bli ganska mycket spel om bollen och där tror jag det kan bli lite problem för Draper idag. För jag är osäker på om han är säker nog i de långa duellerna för att kunna stå emot de Minaur.

3-0 i inbördes möten för de Minaur. En match per år de senaste tre åren där matcherna varit ganska så jämna så jag vet inte. 3-0 låter ju bra, men inget jag kanske lägger någon jättevikt vid.

Lång match en fördel för de Minaur

Däremot så skulle jag säga att Draper nog inte är någon motståndare som skrämmer de Minaur. Visst har Draper offensiven för att emellanåt kunna slå igenom de Minaur, men har han offensiven för att slå igenom de Minaur över fem set? Tveksamt. Och hur är det med Drapers fysik? Det är väl inget fel på den, men jag har svårt att tro att han krossar de Minaur här ikväll, och när matchen börjar gå över två, kanske tre timmar. Draper kommer börja reagera negativt fysiskt medan de Minaur vid samma tidpunkt mest bara har hunnit värma upp, typ.

Tillbaka till inledningen. När någon i en sådan här matcher säger att den har en given vinnare, då har den fel. Det handlar om nyanser. Men här tycker jag att nyanserna pekar ovanligt mycket åt ett håll. Jag har en rejäl känsla av att de Minaur vinner matchen. Och en vilja också kanske. De Minaur är verkligen en spelare som jag skulle tycka det var spännande att se i de lite större matcherna framöver.