Foto: AFP

Inför Basel och Wien

Visst är det lite deppigt i år också. Atp-turneringarna Basel och Wien markerar alltid att säsongen snart är slut, så också i år. Men lite grann är det väl ändå att ta i från tårna. Det kommer spelas tennis i en månad till. Och under denna tid ska det faktiskt in ganska mycket intressant. Som Paris masters, som slutspelet, och sen till sist, Davis Cup-slutspelet. Dessutom, knatteslutspelet kommer i år spelas mitt under uppehållet, precis innan jul. Riktigt bra skulle jag säga att något händer just under den tiden.

Men, nu ska vi titta på de här två 500-turneringarna, Basel och Wien. Ofta riktigt högklassiga. Men hur är det i år?

Det korta svaret är väl att de är lite svagare än vanligt de här två turneringarna. Och det kan man väl tacka, eller möjligen inte tacka, Six Kings Slam för. Ingen av spelarna därifrån, det vill säga världens fyra bästa plus Nadal, spelar den här veckan.

Men många andra, och här i Basel tycker jag det ser rätt jämnt ut. Med toppspelare som inte riktigt är i form. Tittar man på slutsegraroddsen såhär någon timme innan turneringen ska starta så är Rublev favorit på runt 7 gånger pengarna före Rune på 8 gånger, Shelton på 9 gånger, Humbert, Lehecka, Felix och Tsitsipas på 11 gånger, och så vidare. Många spelare med ungefär samma chans, och ingen tydlig favorit med andra ord. Vilket väl är förståeligt. Hur många av de där är i praktform liksom? Inte direkt alla i alla fall.

Kanske är det gamlingarna som är mest intressanta? Cilic visade form i Kina nyligen. Wawrinka gjorde det i Stockholm förra veckan. Och Bautista vann i Antwerpen. Där kan snorvalparna få något att bita i.

Man kan väl också notera att Shapovalov fått ett wildcard. Inte en gamling, men vid 25 års ålder är han väl redan angränsande till avdankad, eller?

Många på papperet jämna matcher, vilket alltid är kul, men kanske att spetsen lite grann saknas i Basel den här gången.

Här har vi Wien som de senaste åren tagit över som den starkare av de här två turneringarna. Det var väl när Federer slutade ungefär som Basel tappade lite i dragningskraft, och Wien har sen dess tagit över lite grann.

Så också i år. Jag tycker det här fältet ser bättre ut på förhand. Framför allt mer formstarka spelare som deltar här.

Tittar man på slutsegraroddsen här i Wien så finns det en klar favorit, något som ofta indikerar lite högre nivå på turneringen. Zverev spelas till under 4 gånger pengarna. Sen däremot jämnt med Paul, Draper, de Minaur och Dimitrov till lite under 10 gånger pengarna. Vill man ha mer intressanta odds så, Berrettini misslyckades i och för sig i Stockholm, men 15 gånger, inte fel. Khachanov vann i Almaty förra veckan, 20 gånger.

Mycket i den här turneringen kommer förstås handla om att Thiem slutar den här veckan. Det började redan igår när han och Zverev spelade någon slags uppvärmning/träning/uppvisning där väl Thiem vann till slut, kanske inte helt oväntat. Frågan är väl om det blir en eller två matcher för Thiem. Darderi är ingen höjdare på hardcourt, inte alls inomhus, men Thiem har i praktiken redan lagt av sen länge så det blir nog svårt där. Sen omöjligt mot Draper. Han kommer firas ordentligt i alla fall, Thiem. Populär spelare överallt. Sådär mittemellanpopulär skulle jag säga. I stort sett alla har alltid gillat honom, men få har haft honom som sin absoluta favorit. Hemma i Österrike så klart en av de stora stjärnorna rent allmänt de senaste 10 åren så som sagt, han lär firas.

Kom ihåg att när stora turneringar spelas så ser jag numera till så alla matcher listas i matchlistan här på TVmatchen. Äntligen finns nu också funktionen att kryssa i sin favoritspelare som favorit så man inte missar någon av dennas matcher, i alla fall om man har TVmatchen-appen. Som snart förresten kommer börja fungera mycket bättre. Det kan alltså vara värt att besöka startsidan ibland också, inte bara vamosrafa.se.