Foto: AFP

Inför Dimitrov-Tiafoe – Kvartsfinal i US Open

Försnack till dagens första kvartsfinal mellan Zverev och Fritz hittar man här. Nu är det dags att sätta tänderna i den andra kvartsfinalen.

02:45 Grigor Dimitrov – Frances Tiafoe

Foto: ATP

Lite knepig starttid får man väl börja med att säga. Det spelas en dammatch med start klockan ett och sen är det dags för den här. 02:45 kan vara optimistiskt. Mer troligt att den startar någon gång efter klockan tre någonting. En utmaning alltså, men det kan nog vara värt det.

För det är en intressant match det här.

Stor match och bra chans för båda

Stor match för båda två, men båda två har faktiskt varit i semi i US Open tidigare. Dimitrov 2019 och Tiafoe 2022. Så det är inte ny mark som ska brytas för dem men ska man tänka ett steg längre. De må ha varit i semi tidigare. Men de har inte serverats en sån extrem chans i semifinalen. Vinnaren här lär inte vara favorit i semifinalen, inte ens om det skulle skrälla och Zverev ryker, men det kommer inte vara Sinner, Alcaraz, eller Djokovic som står på andra sidan. Inte Nadal eller Federer för den delen heller. Det blir som värst Zverev, som bäst Fritz. Det är ett läge det här.

3-1 för Dimitrov i inbördes möten där bara en match är ny nog för att vara relevant skulle jag säga. Den i Australian Open förra året där Dimitrov var helt dominant, tre raka.

Han var trött senast mot Rublev, Dimitrov. Lite märkligt kan jag tycka. Han var inte skadad, bara sliten, men trots det lyckades han få till det i avgörande set. Med lite hjälp från Rublev visserligen. Men det är där frågetecknet ligger för Dimitrov för min del. Han är inte den starkaste, mest uthålliga spelaren. Börjar han bli sliten? Om ja blir ju det här ruskigt tufft. Om nej så tror jag inte han förlorar här.

Tiafoe är sämre – Men han kan höja sig

För det kan ju liksom inte vara bra för Tiafoe det här. Han har inte överhuvudtaget samma verktygslåda som Dimitrov samtidigt som Tiafoe precis som Dimitrov vill ha ett ganska varierat spel. Så matchbilden är given. Det kommer inte bli så många malande dueller utan mer variationsrikt och i det spelet skulle jag säga att Dimitrov bara är mycket bättre än Tiafoe.

Sen är det hemmaplan för Tiafoe. Det är nattmatch. Han har visat förut att han kan höja sig i stora matcher. Det talar för honom. Men mitt utgångsbud här, jag tror favoriten håller, Dimitrov vinner.