Tsitsipas var villrådig igår mot Alcaraz. Foto: AFP

Inför kvartsfinalerna i Basel och Wien

Kvartsfinaldags i veckans två 500-turneringar och vi börjar varva upp inför Paris nästa vecka då det självklart kommer bli fler dagliga inlägg här på bloggen. Med att försnacka dagens kvartar.

Innan dess skulle jag vilja puffa för att alla tennismatcher som sänds på tv nu listas i matchlistan här på TVmatchen. Så vill man veta vad man ska kolla på, då ska man hoppa in där.

Basel

14:00 Tsitsipas-Fils

Hur befinner han sig egentligen här, Tsitsipas? Det kan man verkligen fråga sig tycker jag. Svaret är väl i och för sig inte så komplicerat. Han har hittat tillbaka lite till den här vinnarkänslan kanske där han liksom vägrar ge sig när det är jämnt.

Sen tycker jag man ser att han börjat ändra lite grann, kan väl vara efter att pappan klivit av tränarstolen kanske. Det var en tid då han knappt vågade slå till bollen i sin backhand vilket var fullt rimligt, för han har ju tappat det slaget helt det senaste året. Nu verkar han dock ha vänt på det och ger sig fan på att slå igenom precis varje slag. Det kommer bli massor av misstag, men jag tycker det ser bättre ut. För det är nog liksom en väg åt rätt håll istället för att se upp och inte vilja spela backhand.

Talande för Tsitsipas sviktande form dock. Han är inte favorit i den här matchen mot Fils och då är ju inte Fils någon topp-10-gubbe direkt.

16:00 Rublev-Shelton

Är väl dagens bästa match det här sett till nivån på spelarna skulle jag säga. Om det blir dagens mest underhållande match, mer tveksamt kanske.

För det lär inte bli jättemycket spel. Rublev kan bara returnera offensivt vilket innebär att han är helt i händerna på Shelton i dennes servegem och i Rublevs servegem, samma sak där egentligen. Shelton kommer inte försöka göra så mycket ens. Han är där helt i händerna på att Rublev ska göra sämre servegem.

Vi får se. Det är så klart en pangmatch när en toipp-10 och en topp-20-spelare möts i kvarten i en 500-turnering.

18:00 Rune-Goffin

Fascinerande ändå hur olika tennismatcher kan vara. Den där högre upp, det kommer ju inte bli nåt spel där. Här lär det bli massor av spel.

Hösten ska vara Runes tid på året. Det var i alla fall det här som var hans tid när han var typ bäst i världen för två år sen. En nivå han inte direkt hittat sen dess. Inte orimligt kanske. Han är väldigt noggrann, men kanske inte den där som är så bra på att anpassa sig efter svåra yttre förutsättningar. Jag vet inte, men jag vill få det till att det finns någon rimlighet i att han faktiskt är lite inomhusspecialist.

Inomhus förstås jättebra för Goffin också och där är det lättare att peka på just det där. Han vill inte ha något krångel överhuvudtaget med yttre förutsättningar. Han vill att allt ska vara helt perfekt.

Goffin har hittat nästan en lite märkligt bra form här under hösten men klarar han det här? Jag tror nog ändå inte det. Rune har lite mer kraft, är lite mer noggrann, och framför allt mycket bättre när det gäller.

20:00 Shapovalov-GMP

Okej, jag skriver namnet en gång. Bara en gång. Giovanni Mpetshi Perricard. Det där är inget man skriver i varannan mening direkt så det blir GMP. Som igår slog Felix, bra gjort. Felix som varit oslagbar här i Basel senaste åren. Han är inte så ung som man kan tro, GMP, eller ja, han är född 2003 som Alcaraz och Rune. Men man ska veta det. Servemonster behöver ofta lite mer tid innan de slår igenom och jag tror att det fortfarande finns stor möjlighet till utveckling i GMP, trots att han redan är riktigt bra. Han är topp-50 nu, det är inte så tokigt.

Shapovalov då? Han är definitivt inte topp-50. Knappt ens topp-100. Han behövde wildcard för att ens få vara med den här veckan. Men han måste ju liksom komma igång snart, om han inte gör det den här veckan. För okej att folk kan underprestera men då finns det ofta en förklaring. Jag kan verkligen inte förstå att Shapovalov kunnat gå så extremt dåligt de senaste åren.

Hur mycket spel blir det här då? Ja, ingenting, men det kan bli kul ändå. För offensivt, det blir det sannerligen. Det gäller att slå först, och att göra det bra.

Wien

14:00 Draper-Machac

Man kan väl knappt säga att de är bättre än vad folk förstår när de är topp-20 respektive topp-30 men någonstans lockar det mig ändå att säga det. Draper, om han får vara helt skadefri så kommer kan nosa på topp-10. Och Machac, jag tycker det kan finnas plats för honom på topp-20. Märkligt nog skulle jag vilja säga för helt ärligt, lite medelmåttighet är det över honom men är man så fullständigt gigantiskt noggrann, men den fullständigt perfekta inställningen, och även helt saknar hål i spelet. Då kan man vara topp-20 utan att kanske vara den där hundraprocentigt naturliga supertalangen.

Jämn match men upp till Draper, som så ofta. Spelar han bra, då har han en hel annan nivå i sig än Machac. Men har inte Draper den där riktiga superdagen, är det någonting som Machac kan så är det att sticka fram nosen. Draper har också noggrannheten och stabiliteten som sin svaghet. Machac har det som sin styrka. Intressant att se hur det kan spela in.

16:00 Zverev-Musetti

Musetti vann i OS när de möttes där men då var det ju grus, och det spelar därmed kanske lite mindre roll.

Två spelare som har tyngden som sin absoluta styrka. Musetti främst i bollandet medan Zverev ju har en rätt tung serve också så att säga.

Vad är då tyngd?

Ja, det är ju otroligt luddigt.

Men det är väl när man visserligen slår hårt, men kanske inte med det högsta tempot utan att man snarare kliver tillbaka ett steg, väntar tills motståndarens boll tappat lite i fart, och sen slår till den med en rackarns kraft. Gärna med en del marginal över nätet och en del överskruv.

Zverev är superbra inomhus. Det är väl inte det bästa för Musetti. Det känns som att Zverev borde ha den här.

18:00 Berrettini-Khachanov

De här två är ju lite likadana. Stora klunsar som klampar omkring och servar hårt, och slår hårt.

Men jag tycker också det finns skillnader.

Khachanov är ju lite fyrkantig, det får man säga. Han gör det han gör. Jättefina slag. Fin serve. Slår hårdare än de flesta. Otroligt bra på tennis helt enkelt. Men lite fyrkantig, inte så mycket till variation. Ingen plan b.

Medan Berrettini är lite listigare. Han kan variera lite grann. Han har mer av vappen i sin serve och forehand än Khachanov medan Berrettini å andra sidan har mer av en svaghet i backhanden än Khachanov.

Frågan är väl mest bara hur bra Berrettini är just nu. Han har börjat visa tecken på att han är på väg tillbaka men det har ändå hela tiden kommit floppar till höger och vänster.

Jag tycker att Berrettini ska vara bättre, men det bygger ju på att han är tillbaka. Jag är inte så säker på att han är det.

20:00 de Minaur-Mensik

Avslutar vi med den mest intressanta matchen ändå?

Jag tycker Mensik blir mer och mer intressant. Född 2005 är han, i princip yngst på touren alltså, och därmed kan det fortfarande hända saker med honom. Jag skulle sätta en femma på att han faktiskt växt lite grann under året. Jag tycker han ser mycket mer ut som en naturlig servekanon nu än han gjorde i början av året och tänk om han kommer dit. Att han skaffar sig en av de bästa servarna på touren. Långt ifrån omöjligt. Man ser redan nu att han har tekniken för det och han dammade in över 20 ess på två set mot Kecmanovic häromdagen. Om han lyckas med det, då kommer han vara en topp-10-spelare, Mensik, inget snack om saken.

Formen har inte varit där på sistone för de Minaur och frågan är om den är det riktigt just nu heller. Sen kan väl den här typen av motstånd kanske passa honom rätt bra. Mensik är varken världens säkraste eller mest stabila bollare och sånt brukar de Minaur inte hata så att säga.

Men ja, intressant att se hur de står sig mot varandra tycker jag.

Det var 1500 ord försnack det där. Det var ju kul det där. Paris nästa vecka, med dagliga inlägg, blir riktigt skoj.