Foto: AFP

Inför Laver Cup i tennis

Vad tror ni, är lagen spikade nu?

Det blir nästan lite löjligt ibland. Eller ja, det blir löjligt. Man basunerar ut namnen som ska delta ett halvår, ibland nästan ett år innan och sen vet man. Det blir korsdrag i namnhögen i nära anslutning till matchen.

Jag försökte titta till biljettläget lite grann. Matchen spelas i år i Berlin. Stor arena. Det verkar ha sålts riktigt bra. Trots att det är svindyrt. Man har faktiskt lyckats med intresset, att få folk att komma och titta på den här matchen. Eller ja, det finns väl ett stort intresse. Det är kanske inte svårare än så. Jag tror det mer handlar om att vi finsmakare, vi har väl lite svårt för Laver Cup ändå?

Man kan ju bara jämföra. Det var Solheim Cup i golf förra helgen. Damgolf. Jag var peppad hela veckan, och såg sen nästan allt. Ryder Cup förra året. Jag kan knappt prata om det. Så roligt var det. För mig är Ryder Cup det roligaste idrottseventet alla kategorier. Sen kan det kanske inte mäta sig med ett fotbolls-VM i laddning, men det beror på att VM pågår så länge, man får så mycket. Om jag fick välja en enda helgunderhållning. Då hade jag tagit Ruder Cup klart före en VM-final i fotboll.

Och det är ungefär här man kör fast. Nu tänkte jag säga att ”inte ens jag” är så taggad för Laver Cup men det är fel sätt att se det på. Jag tror man istället ska säga att många är nog väldigt taggade för Laver Cup, men att vi finsmakare kanske har lite problem. Men då är det ju kanske helt enkelt oss det är fel på. Eller ska jag säga mig till mig själv kanske.

Laver Cup är lite plastigt

Jag har i alla fall svårt för det plastiga i Laver Cup. Medan spelarna i de jämförbara evenemangen spelar gratis, och där äran betyder allt. Jag tänker på Ryder Cup och Laver Cup då. Så handlar allt i Laver Cup om att spelarna får pengar för att ställa upp. Det finns ingen underliggande prestige. Egentligen spelar det ingen roll. Allt är fabricerat, för att försöka likna Ryder Cup, men för mig är det svårt att ryckas med. För jag vet att spelarna egentligen inte bryr sig. Annat än om det ekonomiska då. Det finns ingen prestige, ingen motsättning mellan Europa och resten av världens i tennis. Europa är så överlägset att vi liksom längtar efter att det ska komma någon enstaka spelare som är bra från övriga världen ibland. Det blir lite som att försöka besegra sina barn i en idrott. Man vill väl egentligen bara att de skulle vara bra nog för att sopa banan med en, typ.

Vilka är det då som ställer upp i år?

Lag Europa

  • Alcaraz
  • Dimitrov
  • Medvedev
  • Ruud
  • Tsitsipas
  • Zverev

Nadal skulle spelat men lämnade återbud. När han åtog sig att delta i Laver Cup tror jag det var med tanken att han skulle avsluta sin karriär här. Nu är han inte där. Han hoppas fortfarande på att spela nästa säsong, men är inte i någon vidare matchform. Om han inte skulle lägga av här, varför ska han då spela liksom? Väldigt förståeligt avhopp.

Djokovic börjar åtminstone vara ärlig i sina uttalanden. Han tvekar till och med kring slutspelet och säger istället att det är slams och spel för det egna landet som gäller. Det här OS-guldet har verkligen gett hans nationalism fullt utlopp. Det är mycket hemland och mycket landslag nu. Men vad är det för fel på det. Det är lite härligt med en tennisspelare som verkligen tycker det där är viktigt, till skillnad från många andra kanske.

Ingen Sinner heller. Jag tror aldrig det var aktuellt.

Ingen Rublev, ingen Hurkacz, det är inte det starkaste europeiska laget. Långt därifrån.

Lag Världen

  • Cerundolo
  • Fritz
  • Kokkinakis
  • Shelton
  • Tabilo
  • Tiafoe

Ja, de Minaur kunde ju varit med men skadad. Paul också skadad, eller han har lämnat återbud i alla fall. Korda är inte med. Inte Felix heller. Och ett gäng andra som nog hade platsat. Det är väl ett litet problem det här. Det är en sak när det saknas några i det europeiska laget. Det går att fylla laget med rätt bra spelare ändå så att säga. Men när man får leta lite på de nedre hyllorna i världslaget. Alltså, Tabilo. Det här ska vara en premiummatch. Då kan ju inte Tabilo vara med. Det går inte.

Formatet är anpassat för att det ska vara så svårt som möjligt för det bättre laget att vinna. Det är en poäng för en matchvinst första dagen, två poäng andra dagen, och tre poäng tredje dagen. Om man hänger med skapligt i början och sen viftar till i ett par matcher på söndagen, ja då vinner man, trots att man kanske förlorat fler matcher än man vunnit. Jag har inte mycket att säga om det egentligen. Man måste väl göra något.

Laguppställningarna till den första dagen är klara. Matcherna ligger uppe i matchlistan här på TVmatchen. Vill man ha försnack så kommer det upp just där, i matchlistan, ikväll eller imorgon förmiddag. Men det är ju inte några kioskvältarmatcher den första dagen i alla fall, det är det inte.