Foto: AFP

Inför måndagens matcher i US Open

Åttondelsfinaler. De fyra sista. Här kommer försnack.

18:45 Draper-Machac

Sällan stämmer väl uttrycket ”jättechans för båda” in bättre än här. Ingen av dem har varit i kvarten i en slam tidigare och matchen är relativt öppen dessutom. Så det är väl deras livs match, livs chans, för båda två. Sen ska man väl också säga att det är två rätt unga spelare det här. Som börjar bli riktigt bra dessutom. Draper är snart topp-20, Machac är snart topp-30, och jag tror de kommer ha rätt många såna här chanser i framtiden. Så det är inte första och sista chansen direkt men fortfarande. Stor match. Viktig match.

För mig är det också en liten skillnad, ungefär som enligt rankingen jag beskrev ovan. Jag tycker att Draper är lite bättre. Han har det lite tydligare offensiva spelaet. Han är för mig lite mer farlig. Medan Machac möjligen är lite mer stabil och pålitlig. Draper har lite humör och kan variera i nivå. Machac, där vet man att man får exakt samma sak varje gång.

Draper knapp favorit på oddsen och knapp favorit för mig också.

Blir det bra spel?

Ja, det blir helt vanlig, modern tennis. Inget spektakulärt. Inte sådär jätteintressant taktiskt. Men en fullt okej match. Där den stora grejen är det jag började med. Att matchen är så pass stor för dem. Då brukar det ofta bli kul.

19:45 Medvedev-Borges

Jag har i princip redan placerat in Medvedev i kvarten men matchen ska trots allt spelas och det som talar emot honom här. Eller ja, inte mot honom kanske. Men att jag inte riktigt förstår Borges. Borges och Thompson som kommer senare har en del gemensamt. Det är inte som att jag inte ser att de är bra men jag minns dem från när de var ganska så medelmåttiga och jag har svårt att acceptera att de blivit så bra som de blivit. Med andra ord, jag underskattar dem.

Sen så, jag var tvungen att kolla men min känsla stämde alldeles utmärkt. Borges har aldrig slagit en topp-10 spelare och även om jag inte har statistik på det, jag skulle gissa att han slagit relativt få topp-20-spelare också. För han har inte riktigt den där spetsen i sitt spel för att kunna utmana spelare som är sådär riktigt bra.

Det krävs en kollaps, helst mentalt, för att Medvedev ska förlora här men det har ju hänt förr i och för sig så vem vet.

23:00 de Minaur-Thompson

Väldigt goda vänner de här två och det är inget bra om man vill ha en tennismatch. Dessutom rätt lika som spelare, även om, är det någon gång jag ska gå bort mig så är det väl kring Thompson för jag förstår honom inte. Han kanske är lik Karlovic, vad vet jag. Jag förstår ju inte.

Jag minns Thompson från när han servade rätt svagt, slog löst, var osäker, och ofta vek ner sig.

Nu ser jag en spelare som servar riktigt bra, som slår hårt, som jobbar ännu hårdare, och är riktigt svårt att komma igenom.

Visst kan spelare utvecklas, men att man blir så mycket bättre, på så många områden, som Thompson blivit i 30-årsåldern. Inte är det normalt i alla fall.

Jag tycker att de Minaur har en bättre spets i sitt spel än Thompson. Visst är Thompson snabb, men de Minaur är snabbast och det lär bli väldigt svårt för Thompson att komma igenom honom. Samtidigt har Thompson den bättre serven och jag undrar jag om de Minaur är så sugen på att stå och långbolla med Thompson här ikväll. Är Thompson lite smart väljer han att ta det lite lugnt och låter de Minaur försöka vara den som driver spelet. Ofta klarar han det numera, de Minaur men knappast alltid.

Ju mer jag funderar på matchen så tror jag det här kan vara en riktigt farlig motståndare för de Minaur del.

4-1 för de Minaur i inbördes möten men det kan vi bara kasta i papperskorgen. Matchen kommer från mellan 19 och 22. Då var det här två helt andra spelare än nu.

02:45 Sinner-Paul

Den här hade man ju velat se. Men tiden är en utmaning, det får man vara ärlig och säga.

Jag tycker läget känns intressant för Pauls del här.

Sinner kändes fladdrig på vägen in till den här turneringen, trots att han vann i Cincinnati precis innan. Men där, i Cincinnati, muttrade han över sin trasiga höft och han kunde torskat både i kvarten och i semi utan att det hade varit konstigt, så pressad var han. Dessutom har han haft det bökigt vid sidan av banan, Sinner och i den här turneringen har han inte blivit testad överhuvudtaget. Jag tycker det är upplagt för att det ska bli jättebökigt här när han plötsligt får motstånd.

Och så är det Paul han möter. Paul som slagit honom tidigare och Paul som slagit flera av toppspelarna. Han är inte överhuvudtaget rädd för de här matcherna, Paul.

Det där talar för Paul.

Men man kan inte säga det där utan att också vända på det och notera att Sinner liksom inte är en nivå bättre än Paul. Det är flera nivåer som skiljer mellan dem. Sinner är världsetta, Paul är, jag ska inte säga medelmåtta, men han har krämat ut otroligt mycket ur sitt kunnande redan, och är ändå inte topp-10 i världen. Så det skiljer mycket, och spelar Sinner bra, då har han precis allt som krävs för att blåsa bort Paul helt och hållet.