Foto: AFP

Inför mastersturneringen i Shanghai

Man kan ju diskutera schemaläggningen lite kanske. Om man nu ska trassla med de här turneringarna som inte spelas under kalenderveckor. Borde man kanske synka dem så de åtminstone spelas samtidigt? Nu var det final i Tokyo idag. Fils vann, helt rättvist. Humbert var storfavorit på oddsen där inför matchen. Lite märkligt kan jag tycka. Bara tre platser upp på ranking för Fils del på den här 500-titeln. Lite märkligt kanske. 21:a blir han på nästa ranking, någonting sånt. Humbert tar däremot fyra platser på sin finalplats, upp till plats 15. Vilket faktiskt inte är hans personliga rekord, också lite märkligt. Hur har Humbert varit uppe på plats 13 i världen liksom?

Men, på tal om synkat spelschema. Imorgon är det final i Beijing, inte direkt vilken match som helst, Sinner-Alcaraz. Samma dag som mastersturneringen i Shanghai startar, imorgon alltså. Otroligt märkligt.

Vi kör ett litet försnack till Beijingfinalen senare tänkte jag men nu, dags att titta på Shanghailottningen.

Stort startfält här i Shanghai. 96 spelare är med. Där de 32 seedade står över första rundan som därmed mer eller mindre blir en kvalomgång, innan den riktiga turneringen sen startar med 64 spelare. Inte mitt favoritformat det här, det ska jag ärligt säga. 11 dagar, 96 spelare, det blir ganska utspritt.

Sinner förstaseedad som vanligt

Ovan har vi den övre halvan av lottningen i alla fall där Sinner som alltid numera står högst upp. Åttondelen första omgången där han skulle kunna få motstånd. Lite intressant del av lottningen det där med Fils som alltså precis vann i Tokyo, Shelton, Shapovalov och vem vet, Bautista och Sonego kanske inte ska räknas bort helt de heller. Jag tycker Fils är inte intressant. När man ser honom spela bra, då kan man undra varför han inte är ännu bättre redan. Det finns liksom inga fel på honom. Grym serve och han är stark i bollandet. Men det är ju lite ojämnt så att säga. Han förlorar fortfarande för ofta för tidigt mot för dåliga spelare.

Skönt för Medvedev att slippa Alcaraz

Medvedev är nog glad över att kanske få chansen mot Sinner här istället för Alcaraz. Det gick inte så bra för honom idag mot Alcaraz. Det känns inte som det finns så mycket han kan göra där. Han skojade till det efter matchen också och sa till Alcaraz att han nästa gång skulle ta på sig en Botic-mask och skriva Botic på bröstet för att han då kanske skulle kunna ha en chans. Aöcaraz torskade ju mot Botic i US Open. Jag vet inte om det var så roligt. Han är lite märklig kanske. Medvedev.

Men först kanske Tsitsipas för Medvedevs del i kvarten. Ingen av dessa semiseedade denna gång alltså, Tsitsipas inte heller kvartsseedad. Nu är han väl inte i toppform riktigt Tsitsipas, så inget konstigt med det men den matchen vill man ju se.

Sen har vi Alcaraz på den här halvan också. Hur går det ihop kan man kanske undra? Jo, Djokovic är ju med, men finns på den andra, därmed så klart svagare halvan. Sinner och Alcaraz eller Zverev och Djokovic. Lite nivåskillnad kanske.

Kan Shang hota Alcaraz?

Alcaraz mot Shang kanske i sin första match. Kan ju bli lite kul kanske, och faktiskt en sån där match där Alcaraz skulle kunna spela över och bara förlora. Inte troligt, men en minivarning. Lite enklare sen kanske för Alcaraz del även om Monfils ju är en annan spelare som han förlorat mot nyligen.

Ruud kvartsseedad, det borde han ju inte vara. Skulle det finnas någon sån där omvänd Wimbledonspärr kanske? Förut seedade ju Wimbledon på bland annat spelstyrka på gräs. Ruud borde kanske nedgraderas på andra underlag än grus. Han kan förlora mot vem som helst, är kanske knappt ens favorit mot Machac, men han har fått en kanonchans här i alla fall att åtminstone ta sig till åttondelen. Paul borde ta kvartsfinalplatsen där dock och jodå, Paul är ytterligare en spelare som Alcaraz har förlorat mot. Dock ej i år, men han har i andra sidan förlorat inte en utan två gånger tidigare mot Paul.

Då är vi nere på den andra halvan, nedre halvan, undre halvan. Något sånt.

Vi kan väl börja med Djokovic som kommer tillbaka här. Med vilken inställning? Vem vet. Han är numera i alla fall öppen med att han inte bryr sig om såna här turneringar. Kan kanske slå lite åt båda håll. Han kan bli avslappnad och hitta spelet men mer troligt kanske att det inte riktigt är till hans fördel att inte bry sig.

Lugnt för Djokovic fram till kvarten

Michelsen mot Bu, det är en lite kul första omgång det. Två unga spelare som är på väg uppåt. Bu i semifinal i Beijing den här veckan, han slog Rublev enkelt igår. Sen kanske Wawrinka för Djokovic, eller nja, Wawrinka, han är ju inte favorit i såna där matcher. Relativt enkelt för Djokovic i alla fall inledningsvis och sen troligen någon av strulputtarna Tiafoe eller Bublik, också en rätt bra lottning. Värr i kvarten dock. Stark del däruppe med Rublev och Dimitrov så i kvartsfinalen, där kan han behöva slita, Djokovic.

Zverev andraseedad i de här turneringarna numera och det känns väl sådär, på ungefär alla möjliga sätt.

Fritz tuff för Zverev

Bra lottning har han i alla fall fått fram till kvarten. Han är ju stabil, Zverev och jag tror det blir tufft för någon av de där att rubba honom. I kvarten måste man räkna med tufft motstånd, men för just Zverevs del är kanske inte Fritz någon drömmotståndare just nu riktigt så lite missnöjd är han nog ändå med den lottningen. Även om jag inte skulle sätta alla mina fiskar på att Fritz klarar kvartsfinalplatsen. Rune, Berrettini, Lehecka och Nakashima. Det finns spelare som kan hota honom.

Det var hela lottningen det och självklart, den här turneringen ska vi följa nära här på bloggen, särskilt när de stora spelarna börjar kliva in.

Om man vill diskutera lite tennis med likasinnade innan dess, då går man med i vår Facebookgrupp Tennisen.