Jannik Sinner är storfavorit till att vinna i Montreal. Foto: AFP.

Inför Montreal Masters i tennis

Efter en dryg vecka utan ATP-tennis när OS-tennis avgjordes ska vi nu sparka igång maskineriet ordentligt igen. Montreal Masters ska avgöras under nästan två veckors tid.

Montreal eller Toronto. Det är vartannat år. Jag brukar gilla Montreal lite bättre. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men det brukar vara min känsla.

Uppladdningen för US Open startar nu

Det här är den riktiga starten på den nordamerikanska hardcourtsäsongen. Eller ja, den andra delen av den nordamerikanska hardcourtsäsongen. Det är ju några stora turneringar där på våren också med Indian Wells och Miami. Men nu är det Montreal här, sen kommer Cincinnati, och så avslutas kalaset med US Open. Någon mindre turnering emellan där också men det är full fart nu i närmare två månader och sen…ja, sen är det faktiskt inte så mycket festligt kvar av tennissäsongen. Så det är läge att peppa upp sig själv här ni inför de sista riktigt stora turneringarna. Nja, nu tar jag i. Det kommer ett par mastersturneringar sen, slutspelet, Davis Cup, det återstår mycket, men det är uppladdningen inför årets sista Grand Slam som startar i alla fall. Så är det.

Några toppspelare saknas som vanligt i Kanada

Lite speciell mastersturnering den här i Kanada. Jag kan det inte exakt, men den här, Monte Carlo är det väl, och kanske den i Shanghai också. I alla fall de två förstnämnda har någon slags egen status där spelarna inte måste spela dem på samma sätt som de andra. Eller om jag drömt det. Det där har ju luckrats upp genom åren också. Det här att spelarna förväntas delta i mastersturneringarna. Om man inte vill spela är det ganska lätt att hitta på någon skadad lilltå eller något sånt eller så säger man bara att man är sliten, som Djokovic och Alcaraz gör den här gången. De är inte med vilket väl till och med jag kan förstå faktiskt. Saknas gör också De Minaur, Musetti, Baez, Cerundolo, Lehecka, Struff, och Zhang. Resten är med i lottningen som vi tar och tittar till just precis nu.

Det blir lite tunt utan Djokovic och Alcaraz ändå. Zverev är plötsligt seedad tvåa och nja, jag vet inte om jag gillar det här riktigt. Djokovic lär ju försvinna om något eller några år i alla fall och då vill det till att både Sinner och Alcaraz finns på plats i turneringarna för när man börjar prata om Zverev och Medvedev som de mest troliga finalisterna vid sidan om Sinner, då börjar det kännas som att man är nere lite grann på reserverna.

Sinner storfavorit till att vinna i Montreal

Sinner storfavorit till att vinna förresten. Under 3 gånger pengarna på honom oavsett spelbolag. Zverev och Medvedev sen runt 6-7 gånger pengarna, Tsitsipas runt 15, och sen kommer resten på över 20 gånger pengarna. Sjukt jämnt bakom Tsitsipas faktiskt. Mer än 10 spelare som ges väldigt liknande vinstmöjligheter. Sällan ett tecken på hög nivå när det är på det viset.

Nu sa jag att vi skulle titta på lottningen. Finns det så vansinnigt mycket att titta på?

Ser väl bra ut för Sinner tycker jag. Enkelt inledningsvis och en superformsvag Rublev i en eventuell kvart. Brukar vara rätt dålig såhär års också, Rublev. Ganska lite talar för honom.

Tuffare för Zverev med Draper direkt, honom kan han förlora mot. Rune-Raonic, vilken match i första rundan och vinnaren troligen mot Zverev i åttondel, den vill man ju se. Fritz eller Korda för Zverev i kvarten om han tar sig dit. Det är väl lite normaltufft sådär.

Hurkacz semiseedad för första gången i en mastersturnering men rätt tufft för honom. Felix har hemmaplan och börjar varva upp formmässigt. Sen kanske Dimitrov i kvarten, inte enkelt det heller. Men om Hurkacz hade haft en enkel väg till semifinal i en mastersturnering, då hade man väl verkligen blivit orolig.

Khachanov och Tsitsipas för Medvedevs del om han vill ta sig till semi. Lite tuffare än medellottningen kanske skulle jag säga.

De bästa spelarna vilar ytterligare någon dag. Den första omgången smyger igång idag tisdag. När de bra spelarna kliver in, då ska vi så klart börja följa den här turneringen mycket nära, precis som vi alltid gör när det vankas masters.

För tv-tider, streams, allt sånt. Håll koll i matchlistan på startsidan. Så fort någon lite större match kommer så lägger jag in den där.