Foto: AFP

Inför Sinner-Draper – Semifinal i US Open

Nu ska det avgöras. En del ska avgöras i alla fall. Först en semifinal på absolut bästa sändningstid för oss här i Europa. Sen senare den andra under natten för vår del. Men det kunde varit värre. Det finns alla möjligheter att under kvällen och natten följa semifinalspelet i US Open. För det är ju helg på ingång, eller hur?

21:10 Jannik Sinner – Jack Draper

Foto: ATP

Det känns onekligen lite konstigt men man måste kalla det här för en på förhand riktigt intressant match. För nu är det dags att bemöta Draper med respekt här. Vad ska han göra mer än att gå igenom US Open fram till semifinal utan setförlust? Och när han nu dessutom krossat en riktigt bra spelare som kanske hade haft någon slags chans mot Sinner, Alex de Minaur. Som sagt. Det är dags att bemöta Draper med respekt.

Vem är han då egentligen, Draper?

Draper bra tidigt – Men inte blixtrande bra

Han var ingen sån där riktig superspelare som utmärkte sig på professionell nivå i 15-16-årsåldern som vissa spelare gjort på senare år men relativt tidigt kom han upp till challengertouren och gick riktigt bra där. Han gick bra, men jag ska ärligt säga att det inte var sådär att man ramlade av stolen. Man såg att han var en riktigt bra spelare som skulle nå atp-touren men jag tyckte mig i alla fall inte se någon blivande toppspelare. Detta för att hans spel var, och väl är egentligen fortfarande, lite kantigt. Han är lite fyrkantig, både kroppsligt och spelmässigt. Men man lurar sig lite där. Det finns väldigt mycket mer bolltalang i honom än vad det ser ut som. Han har alltid varit riktigt offensiv vilket gjort att kapaciteten att mäta sig med bättre spelare alltid funnits.

Sen har han varit skadad jättemycket, Draper. Flera långa uppehåll har han också hunnit med redan trots att han bara är 22 år gammal. Det har gjort att han ofta varit lite underrankad och ofta också liksom kämpat sig tillbaka. Han har bara vid något enstaka tillfälle spelat tillräckligt länge i en följd för att det ska ha känts som att han etablerat sig på en nivå så att säga.

Draper nu topp-20 i världen

Men nu är det något nytt. I den här turneringen är han definitivt bättre än någonsin, Draper och han blir nu också för första gången topp-20 på rankingen även om han förlorar här ikväll. Sen tycker jag inte man ska säga någonting negativt om att han skulle kunna fortsätta klättra för efter att ha sett insatsen mot de Minaur häromdagen. Det är liksom inte direkt svårt att säga att det där är topp-10-tennis. Sådär bra är inte flera av topp-10-spelaren. Samtidigt som man ska lägga till att i alla fall jag tvekar lite kring huruvida Draper kan hålla den där nivån över tid. För det är inte direkt någon låg svårighetsgrad i det spelet han spelade då.

Sen tycker jag det är intressant. Det är alltid intressant med spelare som kommer med något nytt. Och det här Draper gör. Att stå och bomba på rakt på motståndaren istället för att attackera linjerna. Vem vet, det kanske ser svårare ut än det är det han gör. Visst är nätet i spel och sannerligen också baslinjen men att till viss del ta sidlinjerna ur spel, det minskar ju lite grann i alla fall riskerna.

Hur väger man då det här mot världens bästa spelare i år, Sinner?

Man börjar med att notera att Sinner givetvis är favorit. Storfavorit.

Intressant matchbild att vänta

Men jag tycker också man ska fundera över matchbilden. Skulle Draper kunna göra samma sak som mot de Minaur, och ha framgång med det?

Kanske, skulle jag säga.

För jag tycker det är lite intressant att det som Draper gjorde mot de Minaur. Att mer attackera honom med fart och kraft än placering. Om han skulle göra samma sak mot Sinner, då tror jag inte Sinner skulle ha något emot det. För Sinner, han är väl kanske den mest tempostarka spelaren som finns inom tennisen. Om Draper trycker upp tempot, då kommer nog Sinner instinktivt tacka och ta emot och spela det spelet. Sen är frågan om Draper är bra nog för att slå även Sinner i det spelet men jag tycker det är intressant. Sinner kommer troligen inte göra någonting för att ta sig ur det, och frågan är hur bra Draper egentligen är på det där.

Blir tuffare när Sinner pressar Draper

Sen måste jag också säga det. I vanliga fall, då är Draper ärligt talat angränsande till hopplöst osäker. Han lyckades pressa de Minaur bakåt så att han själv kunde stå och nafsa på egen baslinje med tårna utan att behöva få alltför mycket tidsnöd. När han nu möter Sinner som kommer bemöta hans slag med en helt annan längd och ett annat tempo, jag tror ju ärligt talat att misstagen kommer börja hagla från Draper ikväll, men jag kan inte säga att det är säkert. För jag har inte sett honom ställas mot det ännu.

1-0 Draper i inbördes möten. Från Queens 2021. Två tiebreakset. Spelar självklart ingen roll.