Foto: AFP

Inför Sinner-Fritz – Final i US Open

Då ska det avgöras, gott folk. Nej, det är inte Djokovic-Nadal- Eller Nadal-Federer, eller Djokovic-Federer. Murray är inte med. Heller inte Del Potro. Men det är bara vi gamlingar som tänker så där. Kanske. Vad vet jag. Möjligen finns det fler som saknar dåtidens finaler, där det fanns en given rivalitet, både mellan spelarna och de som tittar.

20:10 Jannik Sinner-Taylor Fritz

Foto: ATP

Först och främst ska vi väl tacka för starttiden. Man kan tro att US Open-finalen ska vara en nattmatch för oss här i Sverige men så är det faktiskt aldrig. Så vi får möjlighet att se matchen. Där är ju mycket vunnet.

Sinner mot Fritz och jag skulle vilja börja med att knyta an till det jag skrev däruppe.

Finalerna var krispigare förr

Hur många känner du som har en så där riktigt, riktigt, riktigt stark åsikt om vem den hejar på i den här matchen? Jag känner ingen sådan. Och då ska man jämföra det med hur det var för några år sen. När det i princip var som att fråga folk som hejar på Manchester United och Liverpool om vem de hejar på i en match mellan lagen. Det fanns en helt annan tydlighet, ett helt annat engagemang inför stora matcher förut och jag tror egentligen inte det är att folk bryr sig mindre om vem som vinner i allmänhet. Nej, jag skulle säga att det beror på hur spelarnas sätt att vara mot varandra förändrats. Det var inte som att de där största spelarna stod och pucklade på varandra förr i tiden. Men det var inte fem procent av kramarna, gullandet, gosandet som är mellan toppspelarna idag på den tiden. Det är säkert olika för alla. Många ser nog det fantastiska i att de här stora idrottsmännen är så bra kompisar med varandra medan för min del. Jag kan bara säga att det förstör lite för mig i de stora matcherna. När det inte finns någon rivalitet, ingen prestige mellan spelarna. Det där smittar av sig på oss som tittar. Och jag kan bara säga som det är. Jag bryr mig helt ärligt inte jättemycket om vem som vinner idag. Det ska bli jättekul att titta, men vem som vinner, det kvittar. När jag tänker på det. Jag har inte ens funderat över vem jag vill ska vinna. Det spelar ingen roll. Lite märkligt, men så långt har det faktiskt gått.

Men nu, desto roligare. Vi pratar om matchen.

Sinner överlägsen världsetta vid vinst

Sinner storfavorit givetvis. Han börjar bli en väldigt överlägsen världsetta faktiskt. Nu över 10 000 rankingpoäng, det är inte många spelare som haft det. Dessutom om han vinner upp på 9000 poäng inspelade i år. Helt omöjligt för de andra att ta in de 3000 poäng som Zverev och Alcaraz är efter på de sista turneringarna. Det krävs i så fall att någon av dem vinner de tre sista stora turneringarna för året samtidigt som Sinner parkerar sin säsong. Sen är det här också märkligt för övrigt. För jag skulle absolut inte säga att Sinner är världens överlägset bästa spelare. Jag tycker nog inte ens att han är världens bästa spelare. Men han nöter på, samtidigt som Alcaraz och Djokovic i år pendlat något totalt vansinnigt. Det där är ju visserligen också en del i det. Att vara jämn. Men kapacitetsmässigt tycker jag kanske inte att Sinner är ens bäst. Trots hans rankingmässiga överlägsenhet.

Den här gången var Fritz visst det bästa som kunde skramlas fram som finalmotståndare. Vilket så klart inte är sant. Det hade gått att hitta tuffare motståndare för Sinners del men när toppspelarna är så ojämna som de är, då kan lottningen bli lite tokig och är det något Fritz kan så är det att ta tillvara på chanser. Så att just han tagit chansen, det är i alla fall ruskigt rimligt.

Begränsat hemmastöd för Fritz

Kul också på något sätt med en hemmaspelare i final men där måste jag också säga det. Jag skrev väl om det häromdagen. Publiken är också en del i det där, att det inte finns någon rivalitet längre. Ingen kommer försöka störa Sinner idag. Vissa amerikaner kommer säkert till och med heja på honom. Det kommer inte bli det där massiva publikstödet som man förr i tiden kunde få när en hemmaspelare spelar en stor final. Tiderna har förändrats där också. Tyvärr, får man säga. Det hade ju varit lite festligt om det faktiskt var en faktor idag. Att Sinner skulle ha 20 000 människor på läktarna som var ordentligt emot honom och till och med kanske försökte störa honom. Sen får man tycka vad man vill om att jag tycker så men för mig är idrott som allra finast när folk vill som allra mest och så tror jag inte det kommer vara ikväll. Just amerikansk tennispublik är väl egentligen inte så superbra heller? Vi är bättre på att titta på tennis här i Europa. Tänk om Sinner fått spela den här finalen hemma i Rom till exempel. Då hade det nog kunnat bli lite svettigt för Fritz.

Skulle vi inte säga något om själva matchen ändå?

Sinners tempot problem för Fritz

Jag tror det blir riktigt tufft för Fritz med tempot här ikväll. Han är absolut tempostark, men om Sinner bestämmer sig för att pressa upp tempot, jag tror helt ärligt inte att Fritz kan hålla säkerheten i det tempo som Sinner kan hålla säkerheten i. Om Sinner ska förlora ikväll så tror jag att det måste ske genom att han sänker sig själv på något vis och det har vi ju sannerligen sett tidigare, att fysiken kan svika honom. Så ska han förlora är det mot sig själv, inte mot Fritz. Men på det området måste det också sägas. Ni vet, att ta chansen när den bjuds. Om Fritz känner av minsta spricka hos Sinner, då kommer han käka upp honom.

Vill du följa matchen tillsammans med andra tennisintresserade? Gå då gärna med i vår Facebookgrupp som heter kort och gott Tennisen.