Foto: AFP

Inför Sinner-Medvedev – Kvartsfinal i US Open

Tiden är usel, men det här är väl den första matchen under den här upplagan av US Open där jag tror det är realistiskt att ändå relativt många kommer ställa klockan och titta.

02:45 Jannik Sinner – Daniil Medvedev

Foto: ATP

Moralisk final är ett uttryck som kommer ganska snabbt inför den här matchen och även om det är en del jobb kvar för vinnaren, det här är i alla fall det svåraste hindret för de här två. Det som sen kommer behöva presteras är att två spelare som de bara ska slå ska besegras om om det klaras av, ja då är Grand Slam-titeln i hamn. Lite tråkigt kan man väl tycka. Lite otur att de här två kom på samma halva nu när det var så väldigt många andra som inte presterade. För det blir väl lite underprestationens US Open det här när vi ska sammanfattat det om en knapp vecka. Alcaraz, Djokovic, Zverev, Rublev, Hurkacz, Tsitsipas, det var ganska många ändå som hade haft en väldigt bra chans den här gången men som inte gjorde det man kan förvänta sig från dem.

Innan vi går på matchen måste jag bara notera en grej kring bilden ovan. Sinner har spelat in ungefär 250 miljoner kronor under sin karriär. Som pågått i några år nu. Samma summa som Scottie Scheffler fick för att vinna den sista tävlingen på PGA-touren i söndags. Många pratar fortfarande om tennis som idrotten där man tjänar pengar. Visst, det går ingen nöd på de här gubbarna men det är sannerligen skilda världar. Vilket på ett sätt är lite obehagligt. För medan golfen hade motståndskraft när Saudiarabien startade sin egen golftour för några år sen. De spelare som gick dit var såna som inte hade någon lust att tävla längre men de som ville tävla såg tillräckligt goda möjligheter att tjäna stora pengar även på PGA-touren. Om Saudiarabien startade sin egen tennistour, som det varit snack om. Jag undrar jag om ATP-touren skulle ha samma motståndskraft som PGA-touren när prispengarna ändå är så förhållandevis små. Om saudierna skulle erbjuda tennisspelarna ens i närheten av de summor som golfspelarna fått för att byta. Då tror jag helt ärligt att knappt någon skulle bli kvar. Nu verkar det inte bli så. Saudiarabien är inne och sponsrar ATP-touren istället. Man har tagit in dem, det som de väl egentligen mest bara ville på PGA-touren också men inte fick, och då blev det som det blev. Så nu kanske vi klarar oss, kan man hoppas. Men som sagt, tänk om. ATP-touren skulle kunna raderas ut på bara några månader om de bestämde sig skulle jag säga. Grand Slam-turneringarna skulle klara sig, men inte ATP-touren.

Men. Det där ska vi ju inte prata om nu. Vi ska prata om matchen.

Fördel båda i inbördes möten

Lite tjatigt kanske. Det känns som jag redan pratat om den här matchen en massa. Men 7-5 för Medvedev i inbördes möten. Det säger något, men viktigt då att notera att Sinner vann fem gånger i rad innan Medvedev vann senast i Wimbledon. Det enda som de inbördes mötens säger är att det åtminstone inte passar Medvedev dåligt att möta Sinner, att han inte är rädd för honom. Men självklart. Sinners fem raka segrar, alla på hardcourt, han är nog inte särskilt rädd för Medvedev.

Dimitrov orkade inte fysiskt inatt. Jag tycker vi ska ha med oss det med Sinner kommande natt också. Ja, han har vunnit sina matcher enkelt hittills under US Open och det har sett bra ut. Men hur blir det nu när han troligen kommer bli rejält pressad och fysiken blir en faktor? Man vet inte. Ett scenario är för min del definitivt att Sinner faller på fysiken ännu en gång.

Lång match talar för Medvedev

Intressant att se med vilken inställning Medvedev kommer till den här matchen. På senare år har han varit ganska benägen att komma in till de största matcherna med en väldigt offensiv inställning. Att han spelar ett helt annat spel än det han normalt sett spelar av den enkla anledning att han ofta inte trott att hans normala spel räckt till. Ofta har det också funkat. det som talar emot det här inatt är att jag tror att Medvedev känner sig i riktigt bra form nu. Han kom in till den här turneringen helt utan form, men nu har spelet sett grymt bra ut, inte minst i förra matchen. Så jag tror han litar rätt mycket på sig själv, men frågan är ändå om han tror att han kan försvara sig igenom en match över fem set mot Sinner. Kanske ändå, är det någon toppspelare han ska göra det mot är det Sinner. För klarar Medvedev att släpa in den här matchen i ett fjärde och kanske femte set. Då är han mycket starkare än Sinner fysiskt och då kan precis allt vara vunnet.

Sen finns det ett annat scenario också. Medvedev har en utmaning här. Visst har han en bra serve, möjligen lite bättre än Sinners, som han kan luta sig lite emot här. Men det ska spelas om bollen generellt sett och hur säker och seg han än är, Medvedev. Han möter här Sinner som har bäst träff på bollen av alla spelare, och om Sinner kan sätta klorna i Medvedev. Då kan det bli ett snurrande ut i hörnen som inte ens Medvedev klarar, utan att det kanske ens behöver bli särskilt tufft för Sinners del med säkerhet, uthållighet och så vidare. Så det är väl något att fundera på för Medvedev det där. I det spel han normalt sett vill spela, i det spelet är han inte bättre än Sinner. Så han måste antingen välja sitt lite mer varierade, offensiva spel, eller hoppas på att matchen blir lång och att Sinner då inte orkar fysiskt. Kanske båda, vem vet.

Vad tror jag då?

Enkelt för Sinner – Orka och var bra nog

Ja, som jag skrivit ovan. Det finns flera olika scenarion. Jag är inte man nog att gissa vilket det blir men självklart. Det är ett halvjobbigt utgångsläge för Medvedev att Sinner är så pass mycket bättre än honom på tennis som faktiskt är fallet. Det måste Medvedev jobba runt. Sinner behöver mest bara fokusera på att försöka vara bra nog, och orka tillräckligt bra.