Foto: AFP.

Inför Stockholm Open i tennis

Dags för Stockholm Open. Numera visserligen BNP Paribas Nordic Open men det är det ingen som säger. Stockholm Open är Stockholm Open och lär så vara rätt länge åtminstone.

Kvalet spelas nu under helgen och svenskarna är redan borta där. Och det blev väl nästan lite pinsamt, på flera olika plan.

Lucas Renard, som kom in i kvalet på att kvalet inte var fullt, och han var den som var på plats för att anmäla sig, vann noll gem. 0-6 0-6 mot Husler. Helt osannolikt. Det ska nästan inte vara möjligt.

Rafael Ymer, jodå, yngre bror till Elias och Mikael, och han har varit en okej juniorspelare, Rafael men det med svenska mått mätt. Nu är han snart 19 år gammal, och det är inte så svårt att slå fast att han inte kommer bli någon professionell spelare. Men han fick vara med här på ett wildcard då Sverige inte har några tennisspelare. Två gem fick han med sig mot Majchrzak, 1-6 1-6.

Nikola Slavic vann det förkval som de senaste åren spelats inför Stockholm Open. Han har väl gått i skolan i USA i många år tror jag, Slavic. Nu 24 år gammal och nu troligen en av Sveriges bästa spelare, utan att vara särskilt bra. Ett set vann han i alla fall igår mot grusspelaren Tirante men ändå helt chanslös till slut.

Kvalfinaler idag utan svenskar alltså.

Huvudturneringen är lottad och så här kommer den spelas.

Tre topp-10-spelare med i startfältet men där får man väl säga att det låter lite bättre än det är. Rublev är kanske inte spelaren som gör att folk börjar vallfärda till en tennishall, Ruud är knappast topp-10 sett till spelstyrka, och Dimitrov, han har väl förtjänat att bli topp-10 igen kanske men han är definitivt en tunn topp-10-spelare. Men med det sagt, startfältet är absolut inte dåligt sett till ranking och så vidare men möjligen lite tunnare sett till profilerna, namnen.

Men, det där var ju de seedade. Kolla lite bland de oseedade.

Wawrinka, självklart. Stort namn, även om han väl knappt är atp-mässig numera. Han är åtminstone inte på den övre halvan av atp-touren.

Men kanske mest intressant av alla spelare i fältet skulle jag säga. Berrettini som just nu håller på att sega sig tillbaka till toppen och jag skulle inte bli jätteöverraskad om det blir han som vinner den här veckan. Helt okej lottning också att möta Darderi som visserligen jobbar hårt även på hardcourt men han är väldigt begränsad och självklart bättre på grus. Dimitrov ska Berrettini alltså ha bra chans mot, och sen Griekspoor, Ruud eller kanske Sonego i semi. Jättefin lottning. Så håll koll på Berrettini. Kul start där.

Man måste också nämna amerikanerna Paul och Nakashima. Paul som ju vunnit här i Stockholm förut och han är för mig kanske mer av en topp-10-spelare än Ruud och Dimitrov egentligen. Nakashima har äntligen fått till det lite bättre rankingmässigt den här säsongen och jag tror han kommer fortsätta klättra.

Svenskarna då?

Bra lottning för Leo Borg, Muller är en av de sämre spelarna i startfältet men han är ett riktigt proffs, Muller och är rätt duktig just mot sämre motståndare. Så trots en egentligen rätt bra lottning, Borg lär, trots att han ofta överpresterar på hemmaplan, vara mer eller mindre chanslös.

Bra lottning också för Elias Ymer. Jarry har just nu inte alls samma nivå som han haft när han varit som bäst och som seedad är han direkt svag oavsett vad det är för turnering på atp-touren. Det som kanske är lite negativt för Ymer är att Jarry är en spelare som är otroligt proffsig. Han gör alltid allt han kan och i en sån här turnering där många bra spelare ofta har en något tveksam inställning. Inte optimalt att få en av de som verkligen gör sitt bästa kanske. Jag tror det blir tufft ändå för Ymer. Inte för att Jarry är särskilt bra utan mer för att Ymer känns rätt risig just nu.

Det var det. Det här ska vi så klart i någon mån se till att följa under veckan.