Foto: AFP

Inför Sverige-Indien i Davis Cup

Det här var en ökenvecka vad gäller tennis, hörni. Jag brukar säga att tennisen aldrig stannar men jo, den här veckan känns det faktiskt som att den stannat. Det spelas Davis Cup men helt ärligt, när Sverige inte är med, då känns turneringen efter många års misskötsel ganska så död. Matcherna sänds inte ens av någon svensk operatör vilket väl säger det mesta. Det pågår ett gruppspel där det ska plockas fram deltagande länder till ett slutspel om en dryg månad men jag vet inte. Jag följer det ju, men jag tvivlar på att särskilt många andra snirklar sig in till att köpa matcherna på Davis Cups hemsida och titta på dem. Vi får kanske ta nya tag till slutspelet då det möjligen blir mer intressant.

Kan bli storpublik i Kungliga

Men, det finns ju ett undantag. När Sverige spelar är det självklart intressant och i helgen är det dags. Sverige mot Indien i Kungliga tennishallen och även om jag gissar att man gjort som vanligt från Svenska tennisförbundets sida. Man plockar bort alla biljetter från försäljning i stort sett och försöker ge bort dem till partners vilket gör att det ser ut som att det är nästan slutsålt. Eller så är det många som faktiskt är sugna på tennis. Om det faktiskt dyker upp folk på alla platser som är markerade som sålda i helgen, då luktar det superpubliksucce i Kungliga nu i helgen.

Publiken är viktig i Davis Cup skulle jag säga. Det är publiken som genom åren gjort den här turneringen. Utan publik, som är fallet nu när matcherna i högsta divisionen till stor del spelas på neutral plan, då faller det. Men här i den näst högsta divisionen. Där lagen kämpar om att få kvala upp till den högsta divisionen. Då har det ena laget hemmaplan, och det finns åtminstone vettiga förutsättningar.

Hur går det då? Klarar Sverige det här?

Jag förstår att det kan låta lite konstigt men svaret är att jo, det troliga är faktiskt att vi gör det.

Sveriges uppställning

  • Elias Ymer
  • Leo Borg
  • Adam Heinonen
  • Andre Göransson
  • Filip Bergevi

Indiens uppställning

  • Ramkumar Ramanathan
  • Sigddharth Vishwakarma
  • Aryan Shah
  • Nikki K Poonacha
  • Sriram Balaji

Indierna hade kunnat slå oss ganska enkelt. Om de fått med sin etta Sumit Nagal och bara en till av alla sina dubbelspelare, då hade Sverige fått det ruggigt tufft i tre av matcherna, och Indien hade också haft typ 50/50 i de andra två. Nu däremot. Nu är läget annorlunda. Nagal, som är topp-100, en svag topp-100-spelare, men fortfarande. Han är mycket bättre än Elias Ymer och framför allt bra nog för att inte kunna förlora mot Sveriges tvåa. Men Nagal är inte med, och det ändrar på det. Ramkumar Ramanathan har precis som Elias Ymer harvat på challengertouren i många år och är oftast lite sämre än Ymer, så också nu. Sen har indierna en till vettig spelare, Sasikumar Mukund, som också han hade varit bra nog för att slå Sveriges förmodade tvåa Leo Borg men inte heller han är med. Så nu kommer Indien istället med spelare som bara är marginellt bättre än Sveriges spelare bakom Elias Ymer och då öppnas det möjligheter för vår del. På dubbelsidan har indierna misslyckats ännu mer. En minst sagt stolt dubbelnation är man där man har 10 spelare bland de 150 bästa men bara en av dessa finns med här i Sriram Balaji. Rohan Bopanna som nyss var världsetta och Yuki Bhambri som är topp-50 är inte med.

Stökigt numera i Indiens Davis Cup-lag

De har haft lite svårt att hålla sams de senaste åren, indierna. Det var väl någonstans där när Leander Paes slutade som laget föll ihop lite grann och de började stå över Davis Cup. Det lag de har på plats här är ruskigt långt ifrån deras starkaste i alla fall. Helt nödvändigt för svensk del då vi hade varit chanslösa mot den starkaste upplagan av Indien.

Hur går det då?

Vi kan väl simulera matchen och se hur det slutar.

Elias Ymer – Indiens tvåa

Helt ärligt så vet jag inte ens vilka de indiska singelspelarna är bakom Ramanathan. Så svaga är de. Ymer lär knappast förlora mot någon av dem.

Leo Borg – Ramkumar Ramanathan

Det är lite läge för Borg här. Ramanathan har fallit ganska ordentligt senaste åren och är nu nere på en nivå där Borg borde ha lite chans. Ramanathan spelar också mycket sällan inomhus numera. Ramanathan dock den klart bättre spelaren och vinner normalt matchen.

Bergevi/Göransson – Balaji/Ramanathan

Här kan det mycket väl avgöras. Och svenskarna kan hoppas på att indierna sparar Ramanathan till singelspelet och sätter in någon av de spelare som inte är så bra tillsammans med Balaji. Ruggigt öppen match det här men svenskarna på hemmaplan inomhus, om de klarar av det mentalt borde de vara lite favorit. Frågetecken där dock. De har sällan spelat särskilt bra tillsammans de här två och när de väl spelat på hemmaplan har de oftast velat vinna lite för mycket.

Elias Ymer – Ramkumar Ramanathan

I teorin skulle vi kunna stänga butiken här om Ymer vinner sin match under lördagen och svenskarna vunnit dubbelmatchen som spelas innan den här på söndagen. Ymer definitivt favorit i den här matchen.

Sveriges tvåa – Indiens tvåa

Jag håller mig ifrån att bli nedrig här och noterar att vissa av våra svenska gamla DC-hjältar kanske åtminstone skruvar lite på sig. Det kan bli så att den här lagmatchen avgörs genom en match mellan två spelare som knappast ens kan ses som professionella. Men jämnt och ovisst lär det i alla fall bli. Om nu lagmatchen lever hela vägen hit.

Vi är nere på en ganska låg nivå här, där det helt enkelt blir lite för oberäkneligt för att spelbolagen ska våga ge sig på att sätta odds på matchen innan de vet vilka som ska spela. Men överlag, Sverige måste vara klar favorit till att ta hem detta.

Reservation för att de slutgiltiga laguppställningarna ännu inte är inlämnade. Sverige har inget bättre att stoppa in men i teorin skulle Indien kunna slänga in något bättre i sista stund.

Matchen spelas nu i helgen, 14-15 september och TV4 Play sänder samtliga matcher.