Foto: AFP

Inför veckans kinesiska turneringar

Då var det dags att dra igång den asiatiska tennissäsongen, gott folk. Definitivt den del av säsongen som jag personligen uppskattar minst, men det kan vi ju skita i nu tycker jag. Det har varit en lite tråkig dryg vecka utan tennis, så nu är man sugen igen. Och jag tycker också det passar bra med ett par lite mindre turneringar. Så slipper vi se några trötta toppspelare den här veckan. Istället lite sämre spelare, men spelare som vill något.

Vi tar oss en titt på veckans turneringar. Mer specifikt på lottningarna.

Chengdu

Foto: ATP

De verkar ha uppdaterat utseendet på lottningarna, ATP. Jag vet inte om jag gillar det riktigt. Eller ja, mer tydligt skulle jag säga men layouten var väl inte det snyggaste som ögat skådat kanske. Positivt dock, enklare att läsa lottningen med färgskillnaderna. Nu ser man enklare vilka som faktiskt möts utan att behöva sitta med fingret och måtta in ögonen.

Två kinesiska turneringar den här veckan alltså. Båda 250. Här har vi den i Chengdu. Pandastaden, är det väl, Chengdu. De har en pandauppfödning där helt enkelt och det brukar alltid vara några spelare som åker dit för att ge lite uppmärksamhet till det hela. Man gillar ju pandor, så inget fel med det. Tvärtom.

Det går inte att prata om pandor utan att notera att de kan äta uppemot 50 kilo bambu per dag. De gillar verkligen bambu. Även om den genomsnittliga pandan bara äter runt 30 kilo bambu. Fortfarande väldigt mycket bambu. Hade blivit dyrt om man hade en panda och var tvungen att köpa de här småburkarna med bambuskott i butiken.

Varför jag pratar om pandor? Det kan väl möjligen bero på att startfältet här i Chengdu inte är någon kioskvältare direkt. Så svagt att jag nu höll på att börja berätta om att ordet kiosk är ett låneord från turkiskan. Vilket jag just gjorde men där ska vi inte fastna.

Musetti favorit i Chengdu

Musetti blir väl knapp favorit i det här fältet skulle jag säga även om han kanske fortfarande har lite att bevisa innan han ses som någon slags toppspelare på hardcourt. Bakom honom otroligt jämnt. Det måste vara typ 10 spelare som har ungefär lika stor chans och se upp för Shang säger jag. Inget skrämmande motstånd alls, hemmaplan, och han är en spelare som förbättrar sig hela tiden just nu.

Inte så många jätteintressanta spelare. Ganska låg nivå. Men fortfarande, det är tennis, bra tennis. Det duger. Dessutom, en konkurrensfördel som de kinesiska turneringarna har är att de drar igång ungefär när man går upp på dagarna. Det är alltså noll konkurrens från annan idrott som gäller.

Hangzhou

Foto: ATP

Det här är en ny turnering det. I en liten kinesisk skitstad. Det är bara runt 12 miljoner människor som bor här. Ingenting. Jag skojar. Det finns många stora kinesiska städer.

Anläggningen där det ska spelas ser ut exakt som man kan förvänta sig att en kinesisk arena ska se ut. Den ser ut som någon slags blomma där man väl kan gissa att det mesta kan modifieras, från tak till väggar, och annat. De kan bygga saker så att säga, kineserna.

Dubbel hemmaplan för Wu

Wu kommer här ifrån förresten. Yibing Wu, han som vann i Dallas förra året och som är så sjukt bra, men som alltid är skadad. Eller om han ens är skadad, jag vet inte. Jag har alltid trott att det är något konstigt med honom för att vara så bra, men spela så lite, det är direkt märkligt. Det kan vara lite svårt att få korrekt info om de kinesiska spelarna och vad gäller Wu, jag skulle säga att det kan vara så att han av någon anledning väljer att bara tävla sporadiskt. Nu har det varit minst sagt sporadiskt i alla fall. Han spelade grusturneringen i Houston, av alla turneringar. Det är den enda atp-turneringen han spelat i år. Sen drog han igång med några challengers hemma i Kina där han vann direkt i slutet av augusti. Sen efter de två raka torskar i första rundan. Jag vet inte riktigt hur man ska läsa det men som sagt. Det är lite märkligt. För han är ofta ruggigt bra direkt när han kommer tillbaka. Som att han ägnat rackarns långt tid till att förbereda sig inför sina comebacker.

Jag tror det kan vara en god idé att hålla koll på Wu den här veckan i alla fall även om han har en tuff lottning med formstarka Nakashima i andra rundan redan.

Rune på plats och även om hans form och nivå i allmänhet känns konstant svajig nu för tiden, han blir ju favorit här. Före Khachanov och Nakashima. Där har vi tre ganska tydliga favorit här skulle jag säga. Sen är det många med chans här också men lite tydligare favoriter ändå tycker jag.

Comeback för Cilic

Även om han antagligen inte har någon direkt chans, vi måste ju nämna Cilic comeback. Han börjar bli lite gammal, Cilic. 36 år om ett par veckor och han har inte spelat på atp-touren sen februari. Ett par challengers senaste veckorna men det har inte gått bra där. Så räkna inte med något stordåd från Cilic. Ganska svår spelstil och små marginaler i hans spel. Inte helt lätt att hitta formen kanske efter långt uppehåll.

Hur följer vi då de här turneringarna?

Spelet drar igång imorgon onsdag och matcherna som sänds kommer listas i matchlistan på startsidan och i appen här på TVmatchen. Sen kan vi väl köra en uppföljning här på bloggen också när det gått några dagar och förhoppningsvis hänt något spännande.