Kan Djokovic störa Alcaraz i dagens final i Wimbledon? Foto: Andrej Isakovic/AFP.

Inför Wimbledonfinalen – Djokovic-Alcaraz

Har du bokat in fika med moster Agda i eftermiddag? Ring Agda och berätta att det här går inte. Det här behöver bokas om. Inte bokas av, men det måste bokas om. För idag går det inte.

Årets främsta sportdag står för dörren

Idag går ärligt talat absolut ingenting. För idag är det årets främsta sportdag hittills, och jag skulle säga att det är osannolikt att en liknande sportdag kommer senare under året. Vi får se, men det är inte som att det kommer komma ett extra fotbolls-EM senare i år. Och det lär inte dyka upp något Wimbledon del två heller. Om man toppar det där med att Ludvig Åberg slår ut i ledning i Scottish Open i eftermiddag, då blir det liksom ridå. Total ridå. Det är över. Har man tråkigt fram till dess kan man också titta på cyklisterna i Tour de France som jag den senaste veckan blivit lite besatt av. Man stör sig ju lite på idrottsmän som klagar och gnäller över att de har det tufft. Idrottsmän inte minst. Cyklisterna i Tour de France, det är inte mycket gnäll där kan man ju säga. Det är 20 mil om dagen upp och kanske ännu mer, ner för berg av Kebnekaisehöjd. Sen sover man lite grann, och så gör man det igen. Det där är inte mänskligt. Sen finns det ju tyvärr ingen boll med i det där, vilket diskar det hela från att vara sådär väldans intressant över tid, men ändå, det duger.

Allt det där har ni TVmatchens startsida, som i min mening börjar bli riktigt vass, för.

Nu ska vi prata om Wimbledonfinalen.

15:00 Novak Djokovic – Carlos Alcaraz 2,16-1,68 Bethard

Att snacka upp de här allra största matcherna tycker jag är bland det svåraste som finns. Det är mycket enklare att snacka upp en match som inte alla förstår är fantastisk. Då kan man dra på lite extra, kanske berätta något som inte alla vet. Komma med något extra spännande om det taktiska spelet i matchen.

När det gäller de här allra största matcherna mellan världens absolut bästa spelare. Ja, vad finns det att säga? Det finns inget hokus pokus. De ska mäta sina krafter med varandra, och man kan hoppas att båda är på humör, typ. Sen kan man ju överdriva, hitta på saker som inte finns, för att ha något att säga. Så gör ofta experter, men jag tycker inte så jättemycket om det. Jag tycker inte det behövs.

Styrkeförhållandena mellan spelarna tycker jag dock är intressant.

För hur står de sig just nu?

Helt självklart är det faktiskt inte.

Alcaraz är bättre än Djokovic spelmässigt

Eller ja, att Alcaraz är lite bättre än Djokovic spelmässigt. Det är självklart. Det är han nog nästan när som helst numera, men just nu dessutom när Djokovic fortfarande saknar matchträning och inte är uppe på sin högsta nivå. Alcaraz går definitivt in till den här finalen som den bättre spelaren.

Men så finns det ju fler saker.

Jag tycker Alcaraz mer och mer ser ut som en riktig grässpelare, men det är ändå solklar fördel av underlaget för Djokovic. Man vinner liksom inte sju Wimbledon bara sådär så att säga. Och nu när han börjar komma upp i åren tycker jag att man måste se Djokovic som en ännu större grässpecialist tidigare. När det kommit yngre spelare som har mycket mer kraft, mycket bättre tryck i spelet, mycket bättre bollträff än han själv. Då blir det jobbigt om spelet blir för mycket inriktat på fysik. Grus blir inget bra för honom. Hardcourt lär fortsatt funka, men inte lika bra som gräs. Gräs, det duttiga underlaget där det inte riktigt funkar att klampa omkring och spela med blytunga grundslag. Nej, man lär vara listigare, och smidigare än så.

Och det är väl någonstans där man får titta tror jag om man vill vrida det till en Djokovicvinst idag.

Djokovic vill ha en stökig matchbild

Om han lyckas få spelet till att vara lite duttigt, kanske till och med lite stökigt, snudd på ryckigt. Då är det fara på färde för Alcaraz. För i en för stökig matchbild är det först och främst stor risk för Alcaraz att han börjar överarbeta. Sen är han inte heller lika noggrann och säker som Djokovic om duellerna blir för långa. Där ligger väl Djokovic stora fördel mot Alcaraz egentligen. Han är säkrare och han är mer noggrann. På alla andra fronter är det fördel Alcaraz men det där är ju inte två helt oviktiga grejer direkt, att vara noggrann och säker.

Vi kan väl ta två möjliga matchbilder där egentligen.

Om det blir riktigt bra spel. Eller ja, det som i allmänhet ses som bra spel. Rena dueller där båda spelarna träffar bollen bra nog för att kunna avgöra med fina, skarpa slag. Då kan Alcaraz i stort sett inte förlora den här matchen. Hans vapen är så mycket skarpare än Djokovic vapen.

Om det blir lite sämre spel. Om spelarna blir lite försiktiga, om duellerna börjar bli längre, om det börjar bli lite stelt och kantigt. Djokovic är kanske inte en lika säker segrare som Alcaraz är om det blir alternativet ovan, men likväl är Djokovic den troliga vinnaren om det blir så här.

Returspelet mycket viktigt

En annan sak som blir avgörande skulle jag säga är returspelet. Inte servandet. På tal om experter. Om de inte har något att säga. Eller ja, när de inte har något att säga. Det har de i stort sett aldrig. Då säger de att servandet blir avgörande. Det är bara det att tennisspelare nästan alltid servar lika bra. det är otroligt små avvikelser mellan matcher om man tittar på hela matchen. Sen kan man serva bättre i enstaka gem och så vidare men över hela matcher är servandet i princip konstant. Returnerandet däremot, det kan skilja mycket, och är väl så viktigt som servandet. Det kan ju vara bra att få bollen i spel i motståndarens serve så att säga.

Djokovic har generellt bättre returer än Alcaraz man jag tycker att Alcaraz i den här turneringen returnerat riktigt bra. Hans lite mer offensiva returposition än annars har funkat väldigt bra för honom. Alcaraz har den lite bättre serven än Djokovic och kan han också returnera lika bra eller nästan lika bra som Djokovic, då är mycket vunnet för Alcaraz för i spelet ska han vara lite bättre totalt sett.

Jag tycker det lutar åt Alcaraz

Ni kanske klurat ut det nu. Jag tycker precis som Bethards odds att det lutar lite svagt åt Alcaraz. Jag tycker kanske att det rent spelmässigt, kvalitetsmässigt, lutar lite mer åt Alcaraz än vad oddsen säger. Men så finns det en sista, avslutande parameter också. Jag tror att Djokovic är lite mer desperat att vinna den här matchen än vad Alcaraz är. Och det är väl en av Djokovic allra främsta egenskaper. När han vill något maximalt slår det aldrig någonsin över och blir ett problem för honom, som för nästan alla andra. Han blir bara bättre av det.

Start klockan 15. Mycket nöje, mina vänner. Och självklart, som vanligt. Vill ni prata med mig och 2000 andra mer eller mindre tokiga tennisfans, kom in till facebookgruppen Tennisen och skriv, läs, och diskutera inför och under matchen.