Foto: AFP

Inför Zverev-Fritz – Kvartsfinal i US Open

Det är i den här fasen man riktigt börjar märka att US Open trots allt spelas i en helt annan tidszon. För härifrån och in kommer en väldigt stor del av matcherna spelas på tider som är åtminstone en utmaning för oss här i Sverige.

Men positivt här idag. Jag tycker att den mest intressanta matchen spelas på den för oss bästa tiden.

19:45 Alexander Zverev – Taylor Fritz

Printscreen: ATP

27 respektive 26 år gamla de här två men det är ju lite missvisande för de är födda 97 båda två, jämnåriga alltså. Där Fritz faktiskt var framme ganska tidigt. Han spelade några atp-turneringar, det var väl på gräs i England han var igång för första gången vill jag minnas, i väldigt ung ålder. Men fortfarande ingenting mot Zverev som började spela proffstennis, och dessutom var bra, en bra bit innan han ens fyllt 18.

Båda två undantagsspelare

Zverevs väg mot toppen var också väldigt rak skulle jag säga. Han var en undantagsspelare tidigt, en sån där som man kunde se direkt att han inte skulle kunna misslyckas med att bli topp-10. Medan Fritz faktiskt också var den typ av spelare som verkligen stack ut, men inte riktigt på samma nivå. Men att han skulle bli väldigt bra på atp-touren, det kunde man se tidigt. Att han skulle bli så bra som han ändå blivit, ibland topp-10 till och med. Det var inte självklart.

Rätt intressant för övrigt. Det tog spinn ordentligt, mitt inlägg om svensk tennis igår och diskussionen går fortfarande varm inne på Facebook i gruppen Tennisen. När man pratar om svensk tennis säger alltid några att ”den svenska junioren då, han kan ju bli något”. Här har vi egentligen svaret på den frågan. När de här spelarna hade något år kvar innan de fyllde 18. De var undantagsspelare. De stack ut ordentligt som absolut bäst i sin årgång. Trots det var det inte helt givet att båda skulle bli topp-10. Om man då har några svenska spelare som är topp-50 i världen som juniorer. Det räcker liksom inte för att det ens ska finnas potential att nå atp-touren. Man måste vara bäst eller nästan bäst i sin årskull för att nå atp-touren och vill man bli riktigt bra, topp-10 eller topp-20 i världen. Då måste man sticka ut som inte bara bra som junior. Man måste vara bäst i sin ålder och även bättre än spelarna i de lärliggande årgångarna. Som Zverev var, och som Fritz till viss del var.

Fördel Fritz i inbördes möten

Jag tycker de inbördes mötena mellan dem är intressanta. Bara 5-4 för Zverev trots att han alltid, verkligen utan undantag, varit minst en nivå, ibland två nivåer, bättre än Fritz. Det är alltså fördel Fritz spelstilsmässigt här. Det går inte att tolka det på annat sätt. Zverev hjälps också av att han vann de två första mötena, 2016 och 2018. Sen 2019 är det plus ett för Fritz. Bortsett från den allra första matchen 2016 har de förresten vunnit varannan gång. Om den trenden ska fortsätta så är det Zverev som vinner idag då Fritz vann senast, i Wimbledon i somras.

Och jag tycker ju det är Zverev som är favorit här. Enligt oddsen är han 1,60 någonting inför matchen. Jag skulle säga att han är lite större favorit än så.

Hemmaplan för Fritz – Kan spela in

Sen är förstås Fritz hemmaplan en faktor. Men har det inte varit ganska dålig fart på publiken hittills under US Open? Jag tycker det ofta varit ganska glest på läktarna och inte ens hemmaspelarna har haft det där riktigt rejäla stödet. Visst är arenorna väldigt stora här i US Open men min känsla är att det brukar vara mer publik än vad det varit.

Så, vad tror jag då?

Jag tror ju Zverev. Det framgick väl ovan. Men jag är lite fundersam ändå över de inbördes mötena. Vad är det egentligen som passar Fritz här?

Det är väl en kombination av grejer, som alltid.

Två av tourens absolut bästa servare

Men först och främst. Zverev är atp-tourens näst bästa servare enligt statistiken där inte vara ess och sånt vägs in, utan allt möjligt. Motsvarande xg för er som följer fotboll. Atp har bakat ihop en massa grejer och kommit fram till att Berrettini är den totalt sett bästa i egen serve följd av Zverev, Hurkacz, Fritz och Sinner. Jag skulle säga att den där listan känns ruskigt korrekt sett till hur jag ser på det så man har nog gjort jobbet rätt bra. Berrettini har nog lite för få matcher på sig för övrigt så jag tror att Zverev över tid skulle vara etta till och med.

Men när två spelare möts såhär, när båda två är så otroligt trygga i egen serve. Då spelar det förhållandevis liten roll att man är den ännu lite bättre. Kort sagt, Zverev får inte samma utväxling på sin servemässiga överlägsenhet som annars.

Zverev säkrare – Och tuffare att stå emot över tid

Sen är han för mig säkrare i spelet än vad Fritz är samtidigt som Fritz har den lite bättre offensiven men samma sak där. Det är plus Zverev, men det är väldigt små nyanser där också och det gör att dagsformen plötsligt spelar väldigt stor roll. Har Fritz bara en minimalt bättre dag än Zverev, då är det plötsligt helt jämnt.

Fem set, lite fördel Zverev där också. Lite tuffare att stå emot honom över tid än vice versa med Fritz.

Blir det en bra match då?

Inte mina två favoriter att titta på kanske. Spelet kan nog bli relativt enformigt. Men det skulle kunna bli rackarns spännande och om man som jag hejar på Fritz, det kan ju bli kul att se hur Zverev reagerar om Fritz skulle få med sig publiken.

Nu hade jag tänkt att försnacka dagens andra kvartsfinal här också men som ni nog noterat. Det blev inte kort försnacket till den här matchen, så vi kör den andra kvarten separat lite senare.