Foto: AFP

Intressant avslutning väntar i US Open

Visst är det upplagt för en intressant avslutning av US Open ändå?

Jag skriver ändå. För det borde ju inte vara det. För Alcaraz och Djokovic fick lämna tidigt. Kvar blev Sinner och han borde väl nu bara promenera hem titeln? Jag tror dock inte det blir så.

Sinner mindre favorit än han borde vara

För vi är nu mitt i åttondelsfinalspelet efter att de fyra första kvartsfinalisterna plockades fram igår och när jag koller till oddsen här under morgonen. Sinner står i uppemot 2,50 på att vinna turneringen och jag förstår det. Trots att de främsta konkurrenterna alltså är borta.

För hur trygg känns han just nu egentligen, Sinner?

Visst har han vunnit sina matcher hittills rätt enkelt. Bara en setförlust och ganska stora siffror i seten också. Men det är inget ovanligt för Sinner. Jag tycker han känns mer och mer som en toppspelare som ofta vinner sina enkla matcher ganska enkelt. När det blir motstånd kan det plötsligt bli något annat.

Om han haft smörlottning hittills, Sinner så vänder det nu plötsligt och kraftigt.

Paul kan bli obehaglig för Sinner

Paul som motståndare idag. Kanske inte den tuffaste lottningen i åttondelsfinalerna. Paul är inte den bästa spelaren som inte var favorit i sin åttondelsfinal. Jag vet inte hur det var mellan Rublev och Dimitrov igår. Rublev var väl knapp favorit så den bästa som inte var favorit i sin match var väl Dimitrov då, men han tog sig ju vidare dessutom. Sen så, Ruud, absolut, en rätt bra spelare som inte var favorit också. Men jag tror att Sinner hellre hade tagit åtminstone Ruud, kanske också Dimitrov idag. För Paul är en obehaglig spelare att möta för toppspelarna. Han har ett spel som passar väl för att kunna stå sig mot en betänkligt bättre motståndare. Dessutom hemmaplan och även om hans siffror hittills inte är jätteimponerande kanske. Jag tror han är i form.

Foto: AFP

Dålig lottning i åttondelen alltså.

Sen i kvarten kan det bli Medvedev. Medvedev, i konkurrens med Zverev andrahandsfavorit till att vinna US Open. Zverev står i lite lägre odds än Medvedev just nu men det handlar om att Zverev har en mycket bättre lottning och dessutom redan är klar för kvartsfinal. Medvedev är den enda kvarvarande spelaren som vunnit US Open förut och att få honom redan i kvarten, det är ingen vidare lottning det. Tufft för Sinner.

Det fortsätter i semifinal där jag tror att de Minaur kommer vänta för Sinners del. Kanske ingen mardrömslottning sett till spelstyrka. De Minaur är ju skitbra men för semifinalnivå i en slam är det inte tufft. Lägg därtill 7-0 i inbördes möten för Sinner. Men samtidigt, om man ser framför sig att Sinner kommer från en riktigt tuff kvartsfinal mot Medvedev, då är det inte så kul att gå in mot ett uthållighetsmonster som de Minaur.

Foto: AFP

Och så kan det bli lite vem som helst i final, men där är väl lottningen inte precis dålig för Sinner. Han kommer få en svagare finalmotståndare än man kan förvänta sig.

Jag borde vara övertygad om att Sinner vinner US Open, men jag är det inte.

Hur ser det då ut för utmanarna?

Medvedev först och främst alltså. Han möter idag Borges i sin åttondel. Det ska vara en jättefin lottning. Borges har blivit väldigt effektiv mot motstånd som han är jämn med eller bättre än men jag vet inte, har han ens slagit någon bra spelare? Medvedev lär komma fräsch till kvarten. Sen handlar allt om matchen mot Sinner och Medvedev har mer än en gång visat att han kan prestera på sin absoluta topp eller till och med ovanför den i de matcher där det gäller som mest, särskilt om han inte är favorit i dem.

På tal om spänning. Jag ser inte att de Minaur vinner US Open. Men det skulle vara riktigt kul att se honom i en semifinal tycker jag. Det har jag väntat på. Och av vad jag sett av honom under första veckan så är han i form för att klara det. Rätt bra lottning för honom också. Thompson och Draper/Machac i åttondel och kvart. En sån chans får man inte varje dag direkt. Över 20 gånger pengarna på att de Minaur vinner. Tiafoe ges större chans, Draper ungefär lika stor chans. Lite märkligt ändå kanske.

På den nedre halvan är det lite svagare kanske men för den sakens skull inte dåligt. Framför allt är det rätt jämnt, så det kommer bli spännande kring vem som tar sig till final och det är ju det som det här inlägget handlar om. Att visst, det blir inte de allra största i semifinalerna, men det kommer bli spännande.

Zverev favorit så klart. Jag slocknade tyvärr innan matchen mot Nakashima igår så jag kan inte säga något om den men märkligt enkelt för Zverev efter att ha tappat första set där. Fritz i kvarten för Zverevs del. Fritz som verkligen spelade sjukt bra i de sista 2,5 seten mot Ruud. Ruud var egentligen lite bättre i 1,5 set men sen ökade Fritz bara intensiteten lite. Han liksom skruvade upp den. Man kunde börja se det ett par gem in i andra set och sen mitt i setet någon gång, då hamnade Ruud helt plötsligt på bakfoten hela tiden från att ha fått styra med sin forehand under första delen av matchen. Riktigt bra gjort av Fritz och den där kvartsfinalen är man ju nyfiken på, Zverev mot Fritz.

Foto: AFP

I den andra kvarten har vi Dimitrov som slog Rublev igår på ett direkt märkligt sätt. Rublev borde verkligen vunnit andra set. Sen överlägsen i två set. Och i skilje, han måste vara så missnöjd med det där alltså, Rublev. Det kändes nästan som att han gick och väntade på att få en motstånd. Han är lite för arg under sina matcher skulle jag säga, Rublev. När han väl får medgång klarar han inte riktigt av att surfa på den för ilskan ligger liksom och puttrar i bakgrunden. Minns ni nätrullaren från Dimitrov i första gemet i skilje förresten? Det var väl 0-15 där, och han gick en nätrullare som man liksom inte kan få i US Open. Om Rublev fått 0-30 där, som läget i matchen var, hade han nog brutit och då bara vunnit enkelt. Tennisens räknesystem är fascinerande. Dimitrov möter Tiafoe som slog Popyrin rätt enkelt inatt. Jag såg inte den heller men jag är ju inte chockad direkt. Popyrin har liksom inte riktigt spelstyrka för det han presterar just nu och då håller det inte hur länge som helst.

Foto: AFP

Ni ser ju. Det kommer bli spännande det här.

De sista åttondelarna kommer idag och försnack inför dessa kommer upp, just det, under dagen.