Arthur Fils skrällde i Hamburg och är nu rankad 20 i världen. Foto: Glyn Kirk.

Intressanta titelvinnare på ATP-touren

Nu ni, nu ska vi blogga. Det är ju en blogg det här, även om det kanske inte ser ut så längre. Men vill man hitta alla mina inlägg går det fortfarande utmärkt att skriva in vamosrafa.se i webbläsaren så kommer man helt och hållet rätt. Lite mindre bloggigt sen flytten hit till TVmatchen kanske men vad spelar det för roll egentligen. Desto roligare att jag sett många nya ansikten i vår facebookgrupp Tennisen de senaste veckorna vilket betyder att folk som kanske inte följt vamosrafa.se tidigare nu märkt hur trevligt vi har det. Och hur kul det är att följa tennis om man lägger lite kraft på att sätta sig in i det.

Så är det förresten med all sport. Jag är 40 år gammal och har ägnat mitt liv i princip enbart åt att titta på sport. Men sen jag började skriva om alla möjliga mer eller mindre konstiga sporter i matchlistan har jag börjat tycka det är ännu roligare. Och börjat följa fler sporter närmare. Bara en sån sak som att jag såg flera etapper av Tour de France. Det hade jag inte gjort om jag inte börjat skriva om det, och blivit lite mer insatt i det. Jag rekommenderar det. Använd matchlistan där jag plockar ut de event som jag tycker är mest intressanta och skriver några rader om dem. Så blir det kanske lite roligare att följa dem och vem vet, man kanske hittar något nytt. Det finns ju lite sport att välja på nu för tiden.

Dock ej den här veckan. Alla moders mellanvecka är vad som väntar i sportvärlden och vilken vansinnig tur då att tennisen rullar på som alltid även om det inte direkt är de största turneringarna den här veckan.

Jag skulle istället vilja börja veckan med att sammanfatta förra veckans turneringar. För jag tycker att vinnarna kändes lite intressanta.

Borges vann en svag upplaga av Båstad

Vi kan väl börja i Båstad där Nuno Borges vann och på det sätter nytt personligt rankingrekord. På tal om att påverkas av hur nära man följer något förresten. Nu kommer alla ni som var i Båstad förra veckan tycka att Borges, han är ju skitbra. Det är han inte. Han är en supermedelmåtta och att han nu är rankad 42 i världen, inget bra betyg för de andra direkt. Sen hade han en bra vecka. Han har haft en del bra veckor tidigare och då vunnit stora challengers men ingen final ens på atp-nivå tidigare. Och ska man vara helt ärlig. Vilken pannkaka nivåmässigt Båstad till slut blev. Det var uppdukat för pizza. Det blev till slut blodpudding. Det var som en lite större challenger från kvartsfinalerna och in. Nu retar jag er lite. Duje Ajdukovic, det är en annan spelare som många svenskar nu kommer säga att han är ju jättebra. Det är han inte. Han är inte ens i närheten av topp-100 nivåmässigt även om han med poängen från Båstad nu nästan blir topp-100 rankingmässigt.

Ska vi nämna Rafael Nadal också kanske ändå?

Nadal fick nog ut det han ville

Jag skulle säga att det blev full pott för honom den här veckan. Det hade inte spelat så stor roll om han vunnit. Han behövde matcha igång sig inför OS och jag tror han är smart nog numera för att förstå att det är dubbeln som gäller där. Han kommer inte vinna eller ta medalj i singeln. Det har han dessutom gjort förut, han har ju vunnit OS redan i singel. Nej, krutet borde läggas på att åka och hämta upp Carlos Alcaraz, var han nu befinner sig, och säkerställa att han följer med till Paris. Och givetvis, att han inte vågar säga nej till att spela dubbel i jakt på singeltiteln. En singeltitel som en viss Novak Djokovic nog är otroligt inriktad på. Det finns inga andra vettiga serbiska tennisspelare längre så han kan inte ”fuska” till sig ett dubbelguld som ju Roger Federer gjorde i Peking genom att få möjligheten att spela med Wawrinka i ett dubbelstartfält som kanske inte var jättetufft. Det är kanske lite enklare att plocka ett dubbelguld än singelguld men fusk, det var ju elakt. Han tog den enklaste vägen för att göra titelsamlingen komplett, så ska man säga. Djokovic måste vinna på riktigt för att göra sin karriär komplett, singelguld alltså, och det är nu definitivt sista chansen. Annars får han åka och knycka ett guld från Andy Murray. Murray har ju två. Minns ni vem som vann senast förresten? Alexander Zverev vann i Tokyo. Före Karen Khachanov och Pablo Carreno Busta. Det där har jag så begränsade minnen av att det kan vara så att det inte hänt. Fullständigt förträngt för min del men hur är det man säger. Den mänskliga hjärnan har en tendens att sortera bort sånt den inte vill ha i sig.

Fils skrällde mot Zverev i Hamburg

Zverev förresten. Det blev torsk i finalen i Hamburg, det känns ju lite bra. Arthur Fils slog honom i en sjukt jämn final där det var lite bråkigt. Mellan Fils och Zverev och Fils och publiken. Det finns bara en bra sak att säga om Zverev och det är att han är en fantastisk förlorare. Han var rejält sur på Fils precis efter matchen och handslaget var frostigt men sen under prisutdelningen var de kompisar igen. Det finns inte mycket att beundra Zverev för om man frågar mig men just den här biten. Hur han kan vara sur, och sen bara ta sig ur det. Jag gillar den. Fils, jag skrev väl häromveckan om det märkliga i att han inte tagit kliv framåt senaste året. 500 poäng från Hamburg, då smäller det till på rankingen och Fils är nu 20 i världen. Kanske det här han behövde, att få lite enklare poäng och en bättre ranking. Jag tror att han nu kommer etablera sig på topp-20.

Berrettini kan sin höghöjdstennis

Gstaad, Matteo Berrettini vann efter att ha vunnit alla sina matcher i raka set. Inklusive semifinalen mot Tsitsipas. Riktigt kul att det går bra för Berrettini. Han är ju en spelare man vill ha däruppe i toppen. Men kanske att man ska ta det lite lugnt med att övervärdera just den här vinsten. Det är lite hög höjd i Gstaad och höghöjdstennis på grus, det är en gren som Berrettini behärskar sen gammalt så att säga.

Och så lär vi ju nämna Newport också där Marcos Giron vann och precis som alltid, bedrövlig nivå. Den turneringen ska väl försvinna, om det är till nästa år eller om ett par år vilket känns rätt rimligt. Det finns ingenting med den som andas atp-nivå.

Den här veckan har vi Kitzbuhl, Umag, och Atlanta och…ja, det är väl inte Federer, Nadal, och Djokovic som spelar direkt. Men vi ska nog följa dem ändå under veckans gång ska ni se.