Foto: AFP

Kineserna kraftigt på gång i tennis

Det är lite intressant det här tycker jag. För man har under många år pratat om varför inte Kina är bättre i tennis.

Svaret, fram till för 10 år sen någonting, var nog så enkelt som att tennis inte var någon sport som det satsades på i Kina. De har ju sannerligen sin pingis, och sen har de under årets lopp bestämt sig för vissa sporter. Fotboll och basket två av dem där man gjort storsatsningar, men kanske inte lyckats riktigt även om de fått fram enstaka spelare, eller ja, en kan man väl säga. Yao Ming. Tänk om han hade kunnat spela en hel karriär i NBA. Då hade han kunnat bli bäst av alla. Men så blev det inte.

Något man däremot förstås lyckats med är individuella olympiska idrotter där man är notoriskt extremt starka.

Tennisen då?

Där har man väl mer försökt få till det på ett sunt sätt. Eller möjligen, det är inte så enkelt att gå från noll till hundra i tennis. Det är rätt hård konkurrens. Det krävs mycket internationellt tävlande över tid för att ta sig någonstans.

Yibing Wu vann första titeln för Kina

Men nu har man faktiskt segat sig upp till att bli en rätt stark tennisnation skulle jag säga. Man har nu tre spelare på topp-100 och då saknas ändå Yibing Wu, deras första vinnare på ATP-touren och största talang fram till nyligen. Han verkar ha det lite tufft med skador, Wu, och har egentligen bara spelat kortare perioder under sin karriär. Han blev nästan topp-50 förra året, men inte riktigt. Nu inte topp-500 och det ska väl mycket till om han ska ta sig tillbaka och bli topp-50 kanske.

Första kines på topp-50 har istället blivit Zhizhen Zhang, men bästa kines, det kommer snart vara Juncheng Shang, eller Jerry som han själv kallar sig. Vet inte om ni har sett de här klippen från ATP på sociala medier när han säger ”hej hej, det är Jerry här”. Jag tycker det låter roligt, men bra för hans varumärke kanske, vem vet. Många har nog lättare för att säga Jerry än Juncheng.

Jerry Shang – En lite ovanlig kinesisk spelare

Kul med den här Shang tycker jag för han är mer av en ”vanlig” spelare än vad kineserna brukar vara. Kina har lätt fastnat i exakt samma problem som vi haft i Sverige här i många år. Att man stöper alla spelare i exakt samma form och när man gör det, och spelarna inte spelar på sitt naturliga sätt, då blir det inte alltid så bra. Vi i Sverige har haft den här spelstilen där man slår hårt, rakt, och sådär lagom osäkert. Framför allt helt okomplicerat för motståndaren.

Kineserna, de har istället ofta haft den här snabba spelaren men helt utan tyngd och finess. Shang, han är lite annorlunda. Snabb, absolut, men också lite mer. Lite mer variation, helt enkelt en lite mer vanlig spelare och det är väl rimligt då att han är den kines som hittills blir bäst, och jag tror han skulle kunna bli riktigt bra. Kanske att han lite grann saknar fysiken och vapnen för att bli topp-10 men topp-30, topp-20, chanserna finns definitivt även om han har en bit dit. När man snackar topp-20, då börjar det bli jämnt och trångt.

Zhang är i final i Hangzhou idag. Lite favorit där mot Cilic skulle jag säga.

Shang är i final i Chengdu. Vidöppen match för honom mot Musetti.

Eller ja, det är väl två vidöppna finaler skulle jag säga.

Vem är tredje kines på topp-100 då? Yunchaokete Bu. Just innanför hundrastrecket den här veckan, men han var i semi i Hangzhou, där han torskade mot Zhang men poängen därifrån gör att han så klart stärker sin plats på topp-100.

Sen ska man säga att de nog haft ganska bra utdelning som fått upp tre spelare på topp-100, kineserna. Det är inte som att det är 10 till som knackar på dörren direkt. De har bara ytterligare en spelare bland de 300 bästa men fortfarande, tre spelare på topp-100. Det är inte många som har det. Sverige kommer väl exempelvis aldrig ha det igen, som det känns nu i alla fall.

Chans på två titlar idag

En titel har de hittills på ATP-nivå. Kina. Idag skulle de faktiskt kunna få två till, på samma dag, och i så fall de första på hemmaplan. Återstår att se om det blir någon publik på läktaren i Chengdu eller Hangzhou idag. Det har varit väldigt glest under veckan hittills.